Poslanci so zasedali na redni junijski seji. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci so zasedali na redni junijski seji. Foto: MMC RTV SLO
Delo na cesti
Letos je predvidenih odprtje 57 kilometrov novih cest. Foto: MMC RTV SLO
Protestni shod
Novela zakona o odpravljanju posledic dela z azbestom, ki jo je vložil državni svet, določa, da so do odškodnine in pokojnine pod ugodnejšimi pogoji upravičeni tudi zaradi azbesta oboleli, ki so prebivali ali pa opravljali kakšno dejavnost v okolici poslovnih prostorov in gospodarskih družb, kjer se je predeloval ali skladiščil azbest ter azbestni izdelki in je bilo to okolje ugotovljeno kontaminirano z azbestom. Foto: MMC RTV SLO

S tem je zakonodajni postopek za ta zakon tudi končan. Začetek postopka za sprejem ustavnega zakona o izbrisanih so predlagali poslanci SDS-a, v predlogu pa so pojasnili, da je potreben zato, da se prepreči pavšalno izdajanje dopolnilnih odločb z veljavnostjo za nazaj in uvede individualna obravnava vsakega posameznega primera ter prepreči oziroma vsaj omeji izplačevanja odškodnin izbrisanim zaradi izbrisa.

Kresalova odločno proti
Njihov predlog so podprli tudi v SLS-u in SNS-u, na drugi strani pa so proti zakonu nastopili na ministrstvu za notranje zadeve in stranke vladajoče koalicije. Kot je v četrtkovi razpravi v parlamentu povedala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, zakon problema izbrisanih ne ureja ustrezno. Poleg tega določbe zakona predstavljajo navadno in ne ustavno zakonsko materijo, ki je ni mogoče urejati z ustavnim zakonom.

Zavrnitev predloga ustavnega zakona pravno formalno tudi pomeni, da v tem mandatu v državnem zboru ni več mogoče vložiti vsebinsko enakega ustavnega predloga.

Avtocestni načrt je zmanjšan
So pa poslanci soglasno sprejeli letni načrt razvoja in obnavljanja avtocest za leto 2009, ki je vreden 672,5 milijona evrov. Usklajen je z drugim rebalansom državnega proračuna in zmanjšan, ker nekateri odseki zaradi zamud v postopkih javnega naročanja in izvedbe del ne bodo realizirani kot prvotno načrtovano.

Skupno bo letos dokončanih 44,7 kilometra štiripasovnih avtocest, 10,3 kilometra hitre ceste ter 1,9 kilometra navezovalne ceste.

Dars dobil poroštvo
Podporo je dobil tudi predlog zakona o državnem poroštvu za obveznosti Darsa. Poslanci so namreč predlog sprejeli kot nujno zlo, da se gradnja in razvoj avtocest v Sloveniji lahko normalno nadaljuje.

Predlog zakona o državnem poroštvu Družbe za avtoceste predvideva poroštva za najem kreditov oziroma izdajo obveznic v vrednosti 329,73 milijona evrov, namenjen pa bo gradnji avtocestnih odsekov, je poslancem pojasnil prometni minister Patrick Vlačič.

Pravice iz "azbestnega zakona" tudi okoliškim prebivalcem
Poslanke in poslanci so dokončno potrdili še novelo zakona o odpravljanju posledic dela z azbestom, saj je v tretjem branju zanjo glasovalo 69 poslancev, proti pa ni bil nihče. Novela razširja ugodnosti zdajšnjega zakona tudi na obolele, ki so prebivali ali opravljali dejavnosti v okolici poslovnih prostorov in družb, kjer se je uporabljal azbest.

DZ sprejel nov poštni zakon
Potrdili so tudi zakon o poštnih storitvah. Zakon v skladu z direktivo EU-ja predvideva popolno odprtje trga poštnih storitev in narekuje izvajanje univerzalne poštne storitve vsaj petkrat tedensko za vse prebivalce Slovenije.

Po novem bo lahko pristojna agencija, če bo ocenila, da na posameznem delu ozemlja Slovenije ni zagotovljeno kakovostno izvajanje univerzalne storitve, imenovala enega ali več izvajalcev zanjo ter mu naložila obveznost njenega izvajanja.