Kaloh ima sicer zanimivo politično kariero. Bil je vodja poslanske pisarne stranke Lipa, ki jo je vodil Sašo Peče, predtem tesni sodelavec predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča. A Kaloh se je s Pečetom sprl leta 2008 in stranko zapustil. Foto: MMC RTV SLO
Kaloh ima sicer zanimivo politično kariero. Bil je vodja poslanske pisarne stranke Lipa, ki jo je vodil Sašo Peče, predtem tesni sodelavec predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča. A Kaloh se je s Pečetom sprl leta 2008 in stranko zapustil. Foto: MMC RTV SLO
SDS je Kaloha zaposlil za delo na 31. plačnem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Z dobrim sodelovanjem poslancev in poslank na Računskem sodišču pričakujejo, da bi lahko revizijo končali do konca leta. Foto: BoBo

O zaposlitvi sicer poroča Delo, za katerega so v poslanski skupini SDS-a potrdili, da je dobil Kaloh zaposlitev za določen čas šestih mesecev. Kot so sporočili iz skupine, bo Kaloh "opravljal delovne naloge, opredeljene v pogodbi o zaposlitvi, in naloge po navodilih odgovorne osebe." Tako ni znano, kaj natančno bo Kaloh delal v zameno za 1.400 evrov bruto mesečne plače.

Kot spominja dnevnik Delo, je bil Kaloh v državni upravi zaposlen tudi v času druge Janševe vlade. Takrat je bil kabinetni svetovalec notranjega ministra Vinka Gorenaka. Med njegovimi nalogami je bila tudi pomoč pri vodenju strokovnih nalog ministrstva, samostojna priprava sistemskih rešitev in drugih najzahtevnejših gradiv ter vodenje in sodelovanje v najzahtevnejših projektnih skupinah ministrstva.

Za tako imenovane strokovne sodelavce je letos predvidenih dobrih 2,2 milijona evrov. Gre za ljudi, ki so zaposleni zaradi zaupanja posamezne parlamentarne stranke, delovno mesto pa ne zahteva nobenih strokovnih kompetenc. Kot piše Delo, imajo največ takšnih sodelavcev v SDS-u. V poslanski skupini te stranke bo 26 poslancem pomagalo 28 dodatnih javnih uslužbencev. Za to lahko stranka porabi dobrih 650.000 evrov. Še 30.000 več lahko porabi največja stranka PS, ki zaposluje 19 sodelavcev.

Računsko sodišče nezadovoljno s porabo javnih sredstev
Računsko sodišče je začelo avgusta opravljati revizijo načrtnosti in učinkovitosti zagotavljanja strokovne pomoči poslancem in poslankam. Nobena pravna podlaga namreč ne določa podrobneje namena porabe teh sredstev. Kot je poleti pojasnil predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel, bodo morale poslanske skupine argumentirati, ali so imeli poslanci in poslanke pomanjkljivost znanja ali druge specifične potrebe.

Vesel je takrat še napovedal, da bo sodišče pregledovalo tudi, zakaj je poslanska skupina najela za strokovno pomoč prav določeno osebo, če bodo ugotovili zlorabe sredstev, namenjenih za strokovno pomoč, pa bodo o tem obvestili državno tožilstvo in druge organe pregona.

Denar podjetjem, povezanim s strankami
Kot je razvidno iz dokumentacije o pogodbah za strokovno pomoč, je poslanska skupina PS-ja tako lani kot letos največ namenila za sodelovanje s podjetjem Korpus, katerega ustanovitelj je Stojan Pelko, ki je na parlamentarnih volitvah leta 2011 kandidiral na listi PS-ja, zakoniti zastopnik podjetja pa je nekdanji sekretar stranke Zares Bogdan Biščak. Skupna vrednost pogodb, sklenjenih s podjetjem v letu 2012, je bila nekaj več kot 120.000 evrov, po pogodbi iz prve polovice letošnjega leta pa 58.800 evrov.

Nekdanji poslanec SDS-a Bogomir Zamernik je iz teh pogodb lani in letos pridobil nekaj več kot 12.000 evrov, letos pa se je poslanska skupina te stranke največkrat obrnila na Inštitut Jožeta Pučnika. Do 3. julija so z inštitutom sklenili tri pogodbe za pomoč pri oblikovanju zakonskih predlogov in izboljšanju komunikacije poslanske skupine z javnostjo. Skupna vrednost pogodb v bruto znesku je bila nekaj več kot 14.000 evrov.

DL je leta 2012 med drugim sodeloval s Tomažem Štihom, nekdanjim državnim sekretarjem na ministrstvu za finance. Poslanci DeSUS-a so pomoč med drugim iskali pri nekdanji podpredsednici stranke Mariji Gjerkeš Dugonik.

Javna sredstva tudi za meritve javnega mnenja
Nekatere poslanske skupine so za pomoč najemale tudi agencije za merjenje javnega mnenja. Za poslansko skupino PS-ja je javnomnenjske raziskave opravljala Ninamedia, za NSi pa denimo Episcenter.

Poslanska skupina SD-ja je letos med drugim sodelovala s svojim nekdanjim poslancem Dušanom Kumrom, sicer državnim sekretarjem v kabinetu predsednice vlade. Kumer je poslanski skupini svetoval o nekaterih zakonskih rešitvah in aktualnih poslovniških vprašanjih. Tudi v SLS-u so v prvi polovici letošnjega leta sodelovali s svojo nekdanjo poslanko Nado Skuk.