Med kršilci prevladujejo predvsem slovenski državljani. Foto: BoBo
Med kršilci prevladujejo predvsem slovenski državljani. Foto: BoBo

Dars je do konca januarja prodal skoraj 512.000 letnih vinjet za osebna motorna vozila, kar je za 0,4 odstotka ali 2.079 manj kot leta 2012. Pri osebnih vozilih je bilo tako zaznati padec pri prodaji letnih, mesečnih in tedenski vinjet, je za Radio Slovenija poročal Milan Trobič.

Februarja so nadzorniki izvajali poostren nadzor. Vodja cestninskih nadzornikov Darsa Dean Polc pravi, da so v tem času oglobili 1.822 voznikov, ki so uporabljali avtoceste brez vinjete.

Kršilci po vsej Sloveniji
Med kršilci vodijo slovenski državljani, ki so imeli največ informacij, da je treba pravočasno poskrbeti za nove vinjete. "Tako smo imeli v osredniji Sloveniji okoli 620 izrečenih ukrepov, na Primorskem okoli 630, na Štajerske pa 550, tako da je razmerje po celotni državi enakomerno," pojasnjuje Polc.

Poostreni nadzor se je končal, vendar bodo podobne akcije izpeljali vsak mesec. Nadzor opravljajo na točno določenih točkah, na počivališčih in med vožnjo. Globe znašajo od 300 do 800 evrov, vendar Dars kot prekrškovni organ vedno izreče najnižjo kazen 300 evrov. Kršilec jo lahko poravna v dveh delih - polovico takoj in drugo polovico v osmih dneh.

Kršilcu nadzorniki morajo ponuditi tudi nakup vsaj tedenske vinjete, če ta to zavrne, mu s posebno napravo onemogočijo nadaljnjo vožnjo. To pa pomeni dodatnih 50 evrov stroškov za voznika.

Jezni vozniki
Nadzorniki se morajo pogosto soočati tudi z jeznimi kaznovanimi vozniki. "Od leta 2008, ko je bil ustanovljen cestninski nadzor, smo imeli 16 napadov na nadzornike. Povedati je treba, da v zadnjem času, ko smo začeli uporabljati radijske zveze v sistemu Tetra, teh napadov ni več," je za Radio Slovenija povedal Polc.