V socialni trgovini bodo brezplačno delili hrano in prirejali delavnice. Foto: BoBo
V socialni trgovini bodo brezplačno delili hrano in prirejali delavnice. Foto: BoBo
Projekt vodi društvo Kali, podpira pa ga tudi Mestna občina Kranj. "Vse več ljudi je, ki potrebujejo pomoč, in želim si, da bi ta socialna trgovina živela in delila ustvarjalno energijo med mlade," pravi župan Mohor Bogataj (na sliki). Mirjana Kavčič je na levi. Foto: BoBo
Prva socialna samopostrežba v Sloveniji

Ustanoviteljica Mirjana Kavčič bi rada namreč mlade do 35 let naučila samooskrbe in preživetja. Idejo o socialni trgovini je dobila na Reki na Hrvaškem in odločila se je tak koncept uveljaviti tudi v Kranju. Pred dvema mesecema se je po pomoč obrnila na župana Mohorja Bogataja. Ta ji je za 50 odstotkov znižano najemnino ponudil 24 kvadratnih metrov velik prostor na Vodopivčevi ulici v Kranju, kjer je Kavčič s svojim možem uredila samopostrežno. S pomočjo prostovoljcev in donatorjev jo je tudi že napolnila.
Hrano nabira osem mladih prostovoljcev pred nakupovalnimi središči, za zdaj sicer pred le enim, saj od drugih trgovskih centrov še niso dobili dovoljenja. Prostovoljci tam nagovarjajo kupce, jim ponudijo spisek prehrambnih artiklov, ki jim jih v socialni trgovini primanjkuje, in se jim zahvalijo, če po nakupu kakšen izdelek podarijo.

A Kavčič si želi, da bi ljudje donirali tudi svoje znanje. Njen moto je "ni dovolj človeku dati ribo, treba ga je naučiti ribolova", zato njen namen ni le deljenje živil, ampak učenje samooskrbe. Mlade bi tako rada naučila izdelovanja in prodaje lutk, mil in marmelade, čebelarjenja, gojenja vrtnin in še drugih veščin.

Pomoč predvsem za mlade
Pomoč je namenjena predvsem mladim do 35 let, ki so brezposelni, ki ne dobivajo plače ali so te tako nizke, da z njimi težko preživijo, mladim družinam ter mamam in očetom samohranilcem. Na Gorenjskem je sicer od 8.300 brezposelnih 1.700 mlajših od 30 let, med njimi je veliko tistih, ki so visoko izobraženi.

Želja ustanoviteljice je ustvariti povezano lokalno skupnost, ki se skupaj uči in dela. Odziv prostovoljcev in donatorjev je dober, pravi. "Mislim, da bomo naredili dobro zgodbo, v kateri se bomo prepoznali tako mi, ki nudimo, kot tisti, ki nas potrebujejo. Jaz tako ali tako mislim, da vsi potrebujemo drug drugega," je poudarila.

Prva socialna samopostrežba v Sloveniji