Slovenija
Luka Mesec
Koordinator stranke Levica Luka Mesec. Foto: BoBo
Peterica strank, zbranih okoli LMŠ-ja, zdaj stavi na Levico. Bo usklajevanje uspešno? Foto: BoBo
VIDEO
Levica si želi pogajanj p...
VIDEO
Stranke okoli LMŠja stavi...

Dodaj v

V Levici so se pripravljeni pogajati, a pričakujejo bistveno drugačno koalicijsko pogodbo

Bo usklajevanje z Levico uspešnejše?
20. julij 2018 ob 14:22,
zadnji poseg: 20. julij 2018 ob 22:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Koordinator stranke Levica Luka Mesec je po napovedi, da bo peterica strank, zbranih okoli LMŠ-ja, po izstopu NSi-ja k pogajanjem povabila Levico, dejal, da so se v Levici pripravljeni pogajati, a obenem pričakujejo bistveno drugačno koalicijsko pogodbo od pogodbe, ki so jo stranke usklajevale z NSi-jem.

Mesec meni, da je trenutna koalicijska pogodba slaba, saj vsebuje številne "škodljive ukrepe", med njimi je Mesec naštel davčne olajšave za bogate in spodbujanje privatizacije zdravstva in šolstva. Mesec pričakuje, da bodo zdaj pogovori z Levico stekli tudi na vsebinski ravni, saj "smo do zdaj imeli le dva sestanka, brez vsebinskih pogovorov".

Na vprašanje, ali bodo vztrajali pri svojih zahtevah, je Mesec dejal, da v Levici niso postavljali nobenih ultimatov, "se bomo pa v pogajanjih držali našega programa, ki je znan". Pri tem je poudaril ohranitev javnega zdravstva in šolstva, spremembo v zunanji politiki in okoljsko politiko, ki se ne podreja interesom industrije. Zato Mesec pričakuje, da bo plod pogajanj z Levico koalicijska pogodba, ki bo v ospredje postavila blaginjo za "vse".

Levica bi se pogajala pod enakimi pogoji kot NSi
O programskih izhodiščih za morebitna pogajanja razpravlja izvršni odbor Levice. Sicer Levica še ni dobila neposrednega vabila k pogajanjem, a Mesec pričakuje, da se bo, glede na objave v medijih, to zgodilo v ponedeljek ali torek. Mesec je v Odmevih pojasnil, da so pogajalska izhodišča pripravili že pred dobrim mesecem dni in od takrat čakajo na klic.

Mesec pričakuje, da se bo Levica pogajala pod enakimi pogoji kot NSi, ki mu je bila peterica pogajalcev, tako Mesec, pripravljena tudi veliko popustiti. "Vemo, da se je v imenu NSi-ja pogajal kar direktor zavarovalnice Vzajemna." Na vprašanje glede referenduma o izstopu iz zveze Nato pa je Mesec dejal, da so to točko stranke sredine izkoristile, da bi prikazale, kako nemogoč pogajalski partner je Levica in dodal, da če se jim bo uspelo uskladiti glede dviga minimalne plače in pokojnin, potem članstvo v zvezi Nato ne bo točka, na kateri bi se "koalicija zlomila".

Po odhodu NSi-ja vabilo Levici
Na današnjem srečanju generalnih sekretarjev peterice strank, zbranih okoli LMŠ-ja, so sklenili, da bodo s ciljem oblikovanja vladne koalicije, ki bo imela v državnem zboru večino, nadaljevali pogovore. Zdaj je v igri stranka Levica, so pojasnili po sestanku. Srečanje predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS bo predvidoma v torek, na njem pa še ne bo predstavnikov Levice. Z Levico se je predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec v preteklih tednih sicer že pogovarjal o sodelovanju, a za skupno mizo predstavniki petih strank in Levice še niso sedeli.

Koalicijsko pogodbo je peterica strank do zdaj usklajevala in v veliki meri tudi uskladila z NSi-jem, ki pa se je v ponedeljek iz pogajanj umaknil, zaradi česar Šarec v DZ-ju nima zadostne podpore za izvolitev za mandatarja za sestavo vlade. Mesec je ob tem dejal, da se je na koncu izkazalo, da se je NSi pogajal "s figo v žepu".

Tudi po srečanju generalnih sekretarjev so iz LMŠ-ja sporočili, da koalicijsko pogodbo ocenjujejo kot dobro, saj je plod usklajevanj in pogajanj šestih strank. "Kot uspeh vidimo prav to, da je za mizo sedelo šest strank, kar kaže na to, da znamo sodelovati in priti skupaj tako na ključnih področjih kot področjih, kjer so bile možnosti za razhajanja največje," so še navedli.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Bahami
# 20.07.2018 ob 14:28
Kdo bo pa za finance in podjetništvo skrbel....Upam, da ne samo sociologi, filozofi in tipi podobnega kova.
jani15
# 20.07.2018 ob 14:30
To da vzamejo Levico notr je šou podobn Big Brotherju
krumpek
# 20.07.2018 ob 14:32
Kordiš, Trček, Mesec, Tomić... ekipa da te skipa.
Kolupaila
# 20.07.2018 ob 14:34
Kdor ima za vzor Venezuelo, Kubo, Severno Korejo, bo očitno že prava izbira.
Saturn
# 20.07.2018 ob 14:34
Torej Marjan Šarec je z Nsi uskladil koalicijsko pogodbo in se torej strinjal ,da so rešitve v njej za Slovenijo dobre. Potem je Nsi izstopila in Šarec se bo pogovarjal z Levico. Ker vemo ,da so njene utopične ideje za 180 stopinj drugačne od Nsi, bo Moral Šarec pogodbo prilagoditi njim, se pravi bo konkretno drugačna od tiste za katero se strinja, da je dobra za Slovenijo. Torej če povzamem, Šarec je pripravljen delati karkoli in s komerkoli samo da je na oblasti. Pri tem pa kaj je dobro za državo ne igra najpomembnejše vloge.
Mislim Resno
# 20.07.2018 ob 14:30
No, pa bo tudi Levica pokazala svoj pravi obraz: zavoljo antijanšizma bodo požrli načela. Ker računati, da jih bodo vsi ostali, je težko. Da bi pa počeli zgolj tisto, v čemer so si enotni, pa bi pomenilo, da ne bi 4 leta počeli praktično nič.

Te volitve so le še en dokaz, da živimo v času, ko bi potrebovali dve državi: eno za socialistično usmerjene in drugo za neoliberalne. Oboji bi se imeli fino.
knedlck
# 20.07.2018 ob 14:32
Ce se pa to zgodi, bo pa cas da v firmi zaprosim da me premestijo v drugo drzavo
qmara
# 20.07.2018 ob 14:33
Mislim, da bi bila to najslabša koalicija v zgodovini Slovenije. Točno se vidi, da jim ne gre za prihodnost Slovenije, ampak za oblast. Če ne bi šlo za oblast, ne bi vse skregane stranke nazaj v isto sršenje gnezdo rinile... Tako da vemo, koliko dobrega za prihodnost Slovenije bi bilo storjeno v mandatu te koalicije (kolikor časa bi trajal).
MajWill
# 20.07.2018 ob 14:35
Hahah...sej ni res pa je.. Zdej bi ze z ekstremisti nardili vlado samo, da jih kdo stran od korita ne spravi:))
pobrisan
# 20.07.2018 ob 14:36
LMŠ: Koalicijska pogodba je dobra

Za Levico bo treba spisat novo......
slovenc1
# 20.07.2018 ob 14:37
Meni ni jasno kako se lahko na eni strani uskladiš z NSi,na drugi pa z Levico. Ti dve stranki imata popolnoma drugačne poglede na zdravstvo,šolstvo,privatizacijo,družbe
na vprašanja,davke,itd.
Če se lahko uskaldiš na eni strani z NSi,potem pa še z Levico je to mogoče le tako,da nimaš resnega trdnega programa. To dvoje preprosto ne gre skupaj.
Pueblo Libre
# 20.07.2018 ob 14:38
Hahaha kera komedija! In folk se smeji Trumpu...
Warbird
# 20.07.2018 ob 14:35
To je ono, ni vazno kdo je z mano, vazno je da sem jaz ! hahaha, nic grem si pocasi neko drzavljanstvo probat zrihtat nekam, preden ta drzava cisto propade.
WalterBronx
# 20.07.2018 ob 14:42
Program Levice je nekako tak.S prodajanjem megle bomo financirali naše gradove v oblakih.
Krtomir
# 20.07.2018 ob 14:38
Noro. Če gre Levica v vlado in vsaj v delu ostane zvesta svojim načelom, je to konec Slovenije kot ekonomsko vsaj nekoliko svobodne države v 3 letih max. Ko bankrotiraš si samo še suženj.
P1X3L
# 20.07.2018 ob 14:52
Ta tako imenovana "Levica" je prav ena mentalna bolezen sodobnega prebivalstva še posebej zahodnega sveta. S tem njihovim ideološkim pogledom na vse kar niso oni me spominja na veliko režimov v preteklosti, ki so uporabljali podobne pristope do drugače mislečih. Toliko govorijo čez to skrajnostjo o drugih, da dejansko oni postajajo s tem skrajni. Kar je pa vidno pri veliko mladih, da se ne zavedajo kaj ta kaos ki ga seje ta "levica" prinaša in to je svet brez vrednot kar pa je poguba človeštva na konec koncev...
slovenc1
# 20.07.2018 ob 15:12
Vse vladarske kompetence Levice so lepo vidne v Grčiji pri Sirizi. Visokoleteče obljube,celo uporniški referendum,čez nekaj dni pa so povozili odločitev volivcev in sprejeli pogoje. In danes Sirizo v javnomnenjskih anketah Nova Demokracija prehiteva za 5%-10%.
SheriffJoeArpaio
# 20.07.2018 ob 15:39
200.000 migrantov, hiperinflacija in prazne trgovine. To se nam obeta pod vladavino Levice.
TOZD
# 20.07.2018 ob 15:32
Pa vi novinarji nimate treh čistih ali res zgolj furate agendo interesnih omrežij, ki so lastniki medijev, kot trdi Janša? Ali jih bo kdo vprašal, kako je mogoče en dan imeti skoraj usklajeno koalicijsko pogodbo z NSi, naslednji dan pa staviti na koalicijo z Levico, katere program je anti-program NSi?
foxhunt
# 20.07.2018 ob 14:45
Pripravite si zaloge wc papirja, ta boljšega.
KovacevaKobila
# 20.07.2018 ob 19:53
Slovenija je tako majhna, da nikoli ne bo postavljala trendov, največ kar lahko stori je, da poskuša čim bolj mirno plut s tokom.

Islandija ima 330.000 prebivalcev, pa ji gredo nekonvencionalne rešitve zelo dobro od rok.
A6
# 20.07.2018 ob 19:49
to, da lahko sedaj programsko obrnejo koalicijsko pogodbo za 180 stopinj, je dokaz, da je program sekundarnega pomena in da se gre samo za oblast, da se 'določenim interesnim skupinam' omogoči krajo davkoplačevalskega denarja še naprej.
intelekt
# 20.07.2018 ob 15:11
Desna stranka, leva stranka, sploh ni važno. Sam da sestavimo neko vlado, da ni JJ, program in vsebina sta pa sedmega pomena ...
Kenzu
# 20.07.2018 ob 14:57
Eni pametujejo, drugi žalijo, mi pa delamo naprej. Zavedamo se svoje odgovornosti do volilcev. @strankaSD @StrankaLMS @StrankaSMC @StrankaSAB @strankaDeSUS. @strankaSD svojim 88.000 volilcem zagotavlja, da obljube pred volitvami veljajo tudi po volitvah. https://t.co/Syg6Nztw1C

— Dejan Židan (@ZidanDejan) July 20, 2018

Pa ta Židan ni normalen....vse raje vidim v vladi samo njega ne pa desus, to ne moreš verjet
harmankardon
# 20.07.2018 ob 14:38
To mora pasti.
Saturn
# 20.07.2018 ob 14:41
"Pa za pričakovati je komentarje v stilu: ja pa kako se bo šesterček lahko uspešno kosal z izzivi?
Odgovor: nič slabše, kot potencialni desni PETERČEK."

Ne drži. Pozabljaš, da je šesterček sestavljen iz treh strank, ki že prej same niso zmogle in znale sodelovat skupaj (zakaj je že Cerar odstopil?), zraven je Alenka Bratušek, po mojem mnenju še najbolj normalen člen, Levica, katere uresničitev idej garantirano potopi vsako državo v max 10 letih in LMŠ s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, ki za ta položaj nima nikakršnih izkušenj in kompetenc, si ga pa nadvse močno želi. Samo vprašamo se lahko, le kaj bi lahko šlo narobe?
zigadr
# 21.07.2018 ob 06:49
FDV politika
KovacevaKobila
# 20.07.2018 ob 19:16
Kaj vsebuje predlog pogodbe ne vem, a vsi govorijo o močnem javnem zdravstvu.

Govorijo? He he he. Za nami je 25 let obljub o 'močnem javnem zdravstvu'. Stanje v javnem zdravstvu pa slika malce drugačno sliko, mar ne?

Davčne olajšave pa v končni fazi privabljajo tuj kapital in smo tako vsi na boljšem.

Nedvomno. Sicer je že 75 milijard zbežalo iz države v davčne oaze, ampak hej: 'najproduktivnejše' je treba še malo 'razbremenit'. Tudi multinacionalke bodo vesele nove davčno privlačne banana republike s poceni delovno silo.
Tetameta
# 20.07.2018 ob 18:47
Levica in SD, recept da čez 4 leta postanemo Kosovo št. 2..no vsaj Fajonova bo vesela...
delfino_
# 20.07.2018 ob 17:13
Recept za propad. Zadnji naj ugasne luč.
samba
# 20.07.2018 ob 15:19
Levičarji bi šli za oblast v koalicijo tudi s hudičem.
najprej lezejo NSI nekam sedaj pa spet pluvajo po njej.Levičarska sprevrženost.
Da je Janša kriminalec pišete nekateri.Prosim za dokaze in podpis pod to trditev.
Včasih se pišejo stvari da me je sram da plačujem zajetne davke takšni državi.Sicer pa se večino časa "valjam"
po peščenih plažah in uživan v dobri hrani in pijači vi pa se še naprej sekirajte kdo bo setavil vlado in vas peljal v nebesa.
Pa še lep dan in brez zamere,
pobrisan
# 20.07.2018 ob 14:40
Če vzamejo Levico v koalicijo, se bo kmalu zgodila ulica. Tokrat bodo vstaje spontane.
slovenc1
# 20.07.2018 ob 19:01
Šarec bi recimo razbremenil 13. in 14. plačo in povečal proračun za obrambo. Levica na to ne pristaja,celo izstopila bi iz NATA. Vse stranke,celo SD,so se sprikaznile s prodajo NLB,oni pa še kar vztrajajo pri neprodaji. Preprosto niso kompatibilni.
inteligenca
# 20.07.2018 ob 18:45
Jao jugonostalgičarji v vladi...
našejenaše
# 20.07.2018 ob 18:36
Manj levice, več Slovenstva!
obelix complicus
# 20.07.2018 ob 15:22
OMNIC: . Dajmo, Levica, zdaj pa KONSTRUKTIVNO naprej!
Prevzemite odgovornost, ste mladi, upam tudi prodorni in vam ni tuje ne podjetništvo ...

Hahaha, Levica in podjetništvo .... ravno podjetniki so očitno največji sovražniki Levice ... no, to bo še štos v tej državi ...
Bivši uporabnik
# 20.07.2018 ob 22:59
Itak je tole vse skupi eno brez zvezno nakladanje. 2 milijona nas je, za dober Dunaj, po BDP-ju pa za slabo polovice "rdečega mesta". Kaj bomo mi revčki naredili? Priložnost, da bi bili davčna oaza za slovanske oligarhe smo zamudili, nas je prehitel Ciper. Da zgradili regionalne multinacionalke tudi, tajkunska pušijona… Raji ostanejo še šihti v švic fabrikah v tuji lasti in prepiranje "al smo za tardeče al ta črne." Vsi skupaj pa smo eni klošarji, ki ne ustvarjamo niti BDP-ja ene srednje velike evropske trgovske verige. Če bomo pametni, bomo poskrbeli, da ne bomo čist uničili zdravstva, šolstva in padli v 100 % prekarizacijo, to je pa to kar je še naš doseg. Nemški dninarji.
KovacevaKobila
# 20.07.2018 ob 19:46
Ideje, kot iih ima levica so uresničljive samo v pravljicah.

Tudi zdaj živimo sistemu, ki temelji na uresničevanju pravljičnih idej.

Denimo ideji, da je moč v svetu z boleče končnimi viri furati neskončno gospodarsko rast ...

... ideji, da so v davčno razbremenjeni ekonomiji plače višje ...

... ideji, da so delodajalci širokogrudni ljudje, ki si želijo delavcem izplačevati čim višje plače, pri temu pa jih ovirajo grdi davki ...

... ideji, da se v kapitalizmu trg ureja sam (potem pa smo priča socializacijam milijardnih izgub) itn.

Enim so všeč takšne, drugim pa drugačne pravljice.
Bivši uporabnik
# 20.07.2018 ob 18:03
Folk, pristajate na to, da vam vlada tretjerazredni igralec. Kaj je narobe z nami? Ko berem življenjepise tujih premierov, berem Bologna, Sorbona, Heiderberg, Oxford, Cambridge,... pri nas pa imam na izbiro AGRFT ali FDV. K temu lahko dodam samo WTF?!
ggalini
# 20.07.2018 ob 16:20
Za smejat in za jokat; NSI in Levica imata popolnoma diametralna programa, če ne gre gor, bo šlo pa dol, saj je vseeno, samo, da so stolčki ... .
gorenc007
# 20.07.2018 ob 16:10
Jest sm pa mislu, da slovenija ne more jet tako nisko....
TOZD
# 20.07.2018 ob 15:39
Sicer pa je scenarij že nekaj časa znan. Levica ne bo šla v vlado, ker računa na dodaten vzpon na naslednjih volitvah. Bo pa v duhu "državotvornosti" podprla Serpentinškovega Ivana za mandatarja in nato prispevala glasove za tisti poteze njegove manjšinske vlade, ki bodo na njihovi ideološki liniji. Dobra stran tega: SD na naslednjih volitvah v boju za parlamentarni prag.
Churchill W.
# 20.07.2018 ob 15:18
@BAD
...mi ni razumljivo, da si tako želimo še vedno živeti v socializmu/komunizmu. Predvsem tega ne razumem za mlade za katere govorijo "da so pametni"

Mladi poslušajo o socializmu tako kot smo nam nekoč brali grimove pravljice.
Pred davnimi, davnimi časi, bila je deželica, majhna a s srečnimi ljudmi. Bilo je lepo, vsi so imeli delo, država je funkcionirala, ni bilo razlik med bogatimi in revnimi.... in tako so srečno živeli do konca svojih dni.
Da pa bi živeli v socializmu se jim pa po 30 dneh utrga! Preprosto iz razloga, da so razvajeni življenja v t.i. neoliberalnem kapitalizmu.
gsajn
# 20.07.2018 ob 15:10
Ta koalicija je v vsakem primeru ena pušinava z levico bo pa to samo še bolj očitno.
Važno Šarcu da se pride na oblast. Za blaginjo naše Slovenije pa se bo že samo od sebe vse poskrbelo ne... Žalostno.
Monopattern
# 20.07.2018 ob 15:06
Za državo bo najbolje, da so čimprej spet volitve.
Kolupaila
# 20.07.2018 ob 14:44
@Saturn
Torej Marjan Šarec je z Nsi uskladil koalicijsko pogodbo in se torej strinjal ,da so rešitve v njej za Slovenijo dobre. Potem je Nsi izstopila in Šarec se bo pogovarjal z Levico. Ker vemo ,da so njene utopične ideje za 180 stopinj drugačne od Nsi, bo Moral Šarec pogodbo prilagoditi njim, se pravi bo konkretno drugačna od tiste za katero se strinja, da je dobra za Slovenijo. Torej če povzamem, Šarec je pripravljen delati karkoli in s komerkoli samo da je na oblasti. Pri tem pa kaj je dobro za državo ne igra najpomembnejše vloge.

Sure thing
foxhunt
# 21.07.2018 ob 07:22
"Poslance na minimalce" so pozrli svoje geslo in potem je vse ostalo laz. Delajo oni za delavce, my ass. delajo oni zase in svoje beliverje.
veza
# 21.07.2018 ob 06:55
Ne smemo se sedaj prepirat o preteklosti, to naj delajo zgodovinarji, sedaj je treba sestaviti vlado, Slovenija še zdaleč ni iz krize, čeprav se mnogo politikov in političark hvali, da so rešili našo državo.
Nič niso rešili, samo nov denar so si sposodili, da se držimo nad vodo, vse bomo morali nekoč vrniti.
Zakaj druge države ne vračajo, ne vem, a mi bomo vse morali vrniti, sedaj pa slabo kaže, dajbomo kdaj na zeleni veji.
tocco
# 21.07.2018 ob 00:39
Pa mi razloži kakšna je današnja ekonomska realnost povprečnega Slovenca. Vidiš pomanjanje delovne sile? Jaz ga. Vidiš pritisk na rast plač višji od rasti inflacije? Jaz ga ne vidim. Vidiš rast marž in dobičkov pravnih oseb? Jaz jo. Kam gre razlika, če se to ne pozna na plačah delovne sile? V matične družbe korporacij. Henkel Zlatorog je tipičen primer vrhunskega finančnega inženiringa Henkovih računovodij in nesposobnega FURSa. Drug primer je Ring->Helios, tretji primer je NKMB->Apollo, četrti Saturus->Hella, peti Adria Tehnika -> Hartenberg… Nisem pesimist, sem realist. Opazujem svet. Ne poznam ene države, ki bi brez lastne kapitalske baze postala bogata, z izjemo davčnih oaz.

Zgornjim omenjenim podjetjem dodajmo še tuje trgovske verige, da bo spisek popoln.
dalton1
# 20.07.2018 ob 21:37
Kako je politika pokvarjena pove že to, da je na belogardistični NOVI TV zadnje dni glavna zvezda Zmago Jelinčič, ki ima na svojem vrtu kip maršala Tita ves čas pa je zagovarjal partizane. Naenkrat pa je postal Janšev najtesnejši zaveznik. Upam, da zaradi take dvoličnosti ne bo preživel predčasnih volitev. Zdi se mi, da je le on tisti, ki se jih najbolj boji.
Kazalo