Slovenija

Poudarki

  • Janša povabila na pogovore do nadaljnjega umaknil
Matej Tonin
Tonin je prepričan, da bi morala vlado voditi velika koalicija prvo- in drugouvrščene stranke na volitvah. Foto: Reuters
Izvršni odbor stranke NSi je soglasno odločil, da stranka ne bo šla v koalicijo z Marjanom Šarcem. Foto: BoBo

Tonin: Najbolje bi bilo, da Slovenija dobi veliko koalicijo, ki jo morata sestavljati prvi in drugi na volitvah

NSi se umika iz koalicijskih pogajanj
16. julij 2018 ob 07:39,
zadnji poseg: 16. julij 2018 ob 21:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik NSi-ja Matej Tonin je po seji izvršnega odbora NSi-ja povedal, da je izvršilni odbor NSi-ja soglasno sprejel stališče, da zapusti koalicijska pogajanja. Čeprav je zadnji predlog koalicijske pogodbe po njihovem mnenju precej boljši od prejšnjih različic.

V NSi-ju niso bili zadovoljni z do zdaj izpogajanim, so sporočili po seji izvršilnega odbora stranke. Predsednik NSi-ja Matej Tonin je po seji izvršilnega odbora pojasnil, kaj vse jim je uspelo uskladiti z drugimi morebitnimi partnerji in česa jim ni uspelo. Vendar niso pričakovali, da jim bo uspelo realizirati ves njihov program. "Smo realisti in vemo, da je koalicijska pogodba stvar pogajanj in kompromisov," je dejal in se zahvalil Šarcu, ki se je po njegovih besedah trudil, da bi prišlo do kompromisov in da so bili tudi drugi partnerji v pogovorih korektni do njih.

"Dokazali smo, da se je slovenska politika sposobna pogajati in sposobna doseči kompromise," je dejal. Vendar po mnenju NSi-ja obstaja velika verjetnost, da tega, kar je bilo izpogajano, v praksi ne bi mogli realizirati.

Ker je šest koalicijskih partnerjev težko koordinirati, bi konflikti lahko pripeljali do propada koalicije: "Pogajanja so pokazala, da konflikti iz stare koalicije niso pozabljeni in so izredno obremenjujoči. V nekaterih delih so zelo osebne narave." Ustrašili pa so se tudi možnosti preglasovanja s pomočjo Levice v parlamentu. "V programsko pomembnih odločitvah bi nas lahko koalicijski partnerji z glasovi Levice preglasili," je menil Tonin.

V NSi-ju so mnenja, da je Slovenija pred pomembnimi globalnimi in domačimi izzivi, zato potrebuje trdno in kompaktno vlado. "Najbolje bi bilo, da Slovenija dobi veliko koalicijo, ki jo morata sestavljati prvi in drugi na volitvah. Tako bi prišlo do trdne koalicije, ki jo Slovenija potrebuje," je še dejal Tonin in pojasnil, da so s korakom nazaj dali drugim možnost za premislek, ali je koalicija, ki jo sestavlja Šarec, res to, ali bi bila boljša kakšna druga koalicija. "Mogoče se bo kakšna izmed sredinskih strank opogumila, da bo začela pogajanja z Janšo," je še dejal predsednik NSi-ja.

V SD-ju zadovoljni
Z doseženim na sobotnih pogajanjih je zadovoljen predsednik SD-ja Dejan Židan, ki je presodil, da je zadnji predlog dovolj dober, da ga stranke lahko predstavijo svojim organom. Kot je povedal ob robu zasedanja Sveta EU-ja za kmetijstvo in ribištvo, so v koalicijskih pogajanjih naredili pomemben korak naprej.

Židan pričakuje, da bodo kmalu prejeli prečiščeno različico sobotnega dogovora in ponedeljkovih pogajanj, izkupiček pogajanj pa bodo kolegiju in članom predsedstva SD-ja predstavili v torek. Tudi v LMŠ-ju so potrdili, da nameravajo čistopis koalicijske pogodbe morebitnim partnerjem posredovati še v ponedeljek.

Na vprašanje, ali bomo kandidata za mandatarja dobili v prvem krogu, je Židan dejal, da je to vprašanje časovnice. Za SD je po njegovih besedah "čisto sprejemljivo, če je mandatarski kandidat v prvem, drugem ali tretjem krogu". Želi pa si, da bi vlado dobili čim prej. Trenutno kaže, da bo vlada popolnoma neideološka, saj bodo v njej štiri sredinske stranke ter po ena z levega in desnega političnega pola, je navedel.


Janša preklical vabilo
Medtem je želel pripravljenost parlamentarnih strank za oblikovanje svoje koalicije sprva preveriti tudi Janez Janša, predsednik relativne zmagovalke volitev, stranke SDS. Predsednike parlamentarnih strank je najprej povabil na pogovore o tem, a je pozneje vabilo, na katero se sicer večina strank ni nameravala odzvati, preklical.

Janša mora sicer do četrtka predsedniku republike Borutu Pahorju sporočiti, ali bo sprejel ponujeno kandidaturo za mandatarja. Ali preklic vabila pomeni, da mandatarstva ne namerava sprejeti, še ni znano.

Al. Ma., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
arhitektka
# 16.07.2018 ob 07:48
Gravža se mi, ker se na pogajanjih ne usklajujejo cilji strank glede prihodnosti Slovenije, ampak se le grebejo za čimvečji del kadrovskega in finančnega kolača ter mest pri koritu.

Nič drugega ni pomembno.
pobrisan
# 16.07.2018 ob 08:12
Sem skoraj 99%, da NSi na koncu ne bo pristala v tej koaliciji.
norabassayou
# 16.07.2018 ob 08:52
Jeseni nove volitve.
Prešvican
# 16.07.2018 ob 08:52
4 leta so se kregali, zdaj pa bodo najboljša vlada doslej?
Kako zadrto slep moraš biti, da ne vidiš, da pot ne gre? Še Židan napoveduje vlado za dve leti. Mi hočemo vlado za 4 leta. Trdno, stabilno in z jajci, ne pa neko tvorbo, ki si jo bodo od zadaj razni Golobiči in Zemljariči po svoje gnetli. Čez dve leti bo nova kriza in vprašajmo s, kako smo nanjo pripravljeni, če nam že sredi največje konjunkture gnijejo vojska, policija in zdravstvo.
fuckwad
# 16.07.2018 ob 08:50
V bistvu bi bilo najbolj zanimivo vedeti, kako razmišljajo v NSI.
Če gredo med leve, bodo raztrgani (pun intended!), če pa k SDS, pa bodo med svojimi najljubšimi sovražniki.
Njihova prihodnost je po mojem v vsakem primeru zelo negotova. Na njihovem mestu bi hotel biti v opoziciji, a z vidika funkcioniranja države je bolje, da gredo v kakršnokoli vlado. Pa da vidimo ...
Sicer bi sam rad šel na predčasne volitve že zato, da "normalne" stranke (pa karkoli si že o njih mislimo) prevzamejo SNS-ove mandate. V obstoječi politični konstelaciji smo namreč v patu.
Adder
# 16.07.2018 ob 09:33
Če bomo dovolj dolgo brez Vlade, se bo morda izkazalo, da je pravzaprav vseeno ali celo bolje brez nje.
Kvantni mehanik
# 16.07.2018 ob 20:43
Če držijo navedbe POP TV, da Šarčev kadrovski razrez kot ministra za pravosodje(!!!!) predlaga Karla Erjavca(!!!!), potem je edini zdravorazumski odgovor NSi (pravzaprav katere koli stranke): VEN iz take koalicije.

Če alternativa Janševi vladi vsebuje Erjavca kot pravosodnega ministra, se človek resno vpraša, kaj je narobe s prvo možnostjo ;-).
ivod
# 16.07.2018 ob 08:31
... vse lepo teče ...
NSi se bo morala izpostaviti ... tako s Šarcem, kakor sicer ...
... mogoče celo, da NSi in SDS želita nove volitve, kjer bi morebiti iztržila več ...
nam je le upati, da bodo gospodarske razmere še naprej stabilne ...
in ... in da "slovenski zet" ne naredi še kakšnega izvoza demokracije ... ohje, a ne a ne ? :)
Vijolčni1
# 16.07.2018 ob 20:49
Če gre Šarec v vlado z Levico, bo to izgledalo približno tako, kot da bi ti odpadel koncert Modrijanov, pol pa greš na Metaldays.

Hahaha, vrhunska
Skippy
# 16.07.2018 ob 09:08
Če si vzameš pet minut časa in prebereš kaj je program Levice, boš celo morda dojel, da v njem ni nič takega, kar bi bilo popolnoma nespremenljivo, pravzaprav bi vsak moral težiti, da se takim ciljem približamo.

Torej po tvoje bi morali težiti k cilju, da prazniš žepe drugim in da živiš na račun drugega? Ali ne bi bil primeren cilj, da naj vsak odrasli poskrbi zase?
bleeeee
# 16.07.2018 ob 21:10
Torej nove volitve. Malenkost višja podpora SDS in Levici in nova pat-pozicija.
resnicar
# 16.07.2018 ob 20:47
Če NSI odpove se bo pokazal pravi obraz Šarca v smislu oportunizma. Vlade z Levico ni možno vzpostaviti, razen če bo Šarec počel čisto nosprotno od tega, kar je obljubljal. NPR. Šarec bi banko prodal, krepil bi proračun za vojsko, 100% bi nadziral mejo, ustavil bi ilegalce, omogočil koncesije v zdravstvu. Te stvari nam je govoril pred volitvami. Verjamem pa da so si ljudje zapomnili zgolj eno stvar, in ta je, da z Janšo ne gre v vlado. Hebeš, če propadejo vsa ostala programska izhodišča. Edina zveličavna reč je, da z Janšo ne gre.
Če gre Šarec v vlado z Levico, bo to izgledalo približno tako, kot da bi ti odpadel koncert Modrijanov, pol pa greš na Metaldays.
TineB
# 16.07.2018 ob 21:02
Pravilno. Če reform ne bo, potem nima smisla hoditi v to koalicijo ...
GORILA
# 16.07.2018 ob 09:33
Me pa zanima kaj bo izgovor ko ne bo več JJ ?

...tudi mene, ko ne bo več Kučana in Soroša...
maja kibira
# 16.07.2018 ob 09:04
Zdaj se bo zacelo izsiljevanje ...z NSIjem ne bo nic..vse skupaj je samo show za volilce...to pa pomeni da nas cakajo nove volitve
gospod iskreni
# 16.07.2018 ob 21:54
Levičarji imajo dovolj glasov da sestavijo vlado. Ne razumem napadov na Nsi
Domoljub91
# 16.07.2018 ob 20:43
Prav hecno je, da nekateri v odločitvi NSi vidite neke zarote, spletke, vpliv Janše, itd. V resnici je namreč šlo zgolj za to, da so ugotovili, da je njihov program premalo skladen s programom levosredinskih strank, tako da je razlog za njihovo odločitev pravzaprav dokaj podoben kot je bil razlog za odločitev levosredinskih strank, da niso šle v vlado s SDS. Razlika je v glavnem zgolj v tem, da se je bila NSi pripravljena pogovarjati oz. pogajati z levosredinskimi strankami, levosredinske stranke pa se s SDS niso hotele niti pogovarjati.
Nikec3
# 16.07.2018 ob 09:55
Sem skoraj 99%, da NSi na koncu ne bo pristala v tej koaliciji.

Potem bomo imeli predčasne volitve, kjer bosta najbolj pridobila SDS in Levica. Koaliciji pod Šarcem (z NSi), nikakor ni v interesu, da pride do predčasnih volitev.
virus99
# 16.07.2018 ob 09:54
" Mi hočemo vlado za 4 leta. Trdno, stabilno in z jajci,"

Jah kako, če pa je narod razdvojen in na petih koncih.
Posamezniki si v konceptu želijo to, kot skupina posameznikov in v praksi pa je narod totalno neusklajen in skregan.
Politika le odraža stanje v državi.
vihraviuporabnik
# 16.07.2018 ob 08:06
Plenjenje in ropanje se mora nehat zato se JJ tako bojite !!!
Radoveden
# 16.07.2018 ob 21:01
Sem bral kadrovski razrez na 24 kur. Katastrofa. Židan na ministrstvo za gospodarstvo, Karl pa na pravosodje. Pa to je res bolje da razpade še preden začnejo delati škodo. Alenka pa na ministrstvo za digitalizacijo. No ja, vsaj "internet" se reče enako tudi po angleško. Vsaj nekaj.
ZETAC
# 16.07.2018 ob 23:19
Nekateri levičarji so pa sedaj kar užaljeni, ker NSi noče v koalicijo, kot da ne bi imeli svoje Levice s katero lahko mirno sestavijo koalicijo in brezskrbno vladajo do naslednjega mandata. Brez veze je, da bi potem na koncu mandata vso krivdo za neuspeh prevalili na NSi, naj se sami izkažejo, saj imajo zadostno večino.
slovenc1
# 16.07.2018 ob 21:03
Nisem veren ampak bom napisal:Hvala Bogu,da je Tonin končal to norost. Upam,da se v SMC in LMŠ zdaj začneta pogajati z SDS za stabilno vlado.
trek91
# 16.07.2018 ob 19:50
Kot volilec NSi-ja sem vesel te poteze. Mislim da taka moderna demokratska stranka nima ka delati v koaliciji z radikalnimi levimi populisti kot so SD, Bratusek, SMC.

Če bi šli v to koalicijo bi to pomenilo razdor in konec stranke
fago
# 17.07.2018 ob 06:54
Kar naj bo še dolgo brezvladje, je še najmanj škode za Slovenijo. Ena lepših stvari pri tem pa je, da Štrukeljc nima komu težiti.
majky
# 16.07.2018 ob 21:52
Zgleda da bo Cerarjeva vlada v odstopu tekoče posle vodila še en "lep cajt"
_cerebro
# 16.07.2018 ob 21:31
Heh, patetično, kako levičarje skrbi za desničarje. Levica je skregana sama s sabo in desnica ne kaže nobene volje, da bi jo reševala. Naj se rešijo sami, lahko se pa tudi amputirajo.
gospod iskreni
# 16.07.2018 ob 19:42
Nsi v levi vladi ne more svojega programa uveljavit, zato je odlocitev pričakovana
endvatrilovi
# 16.07.2018 ob 15:01
Če NSi zahteva prodajo NLBja (brez zavlačevanja) jo v levo vlado tako ali tako ne bodo sprejeli...
zadnja
# 16.07.2018 ob 09:50
nsi s Šarcem v koalicijo ne bo šla, v kolikor jim ne bo ponudil.par pomembnih resorjev, to pa ni varjante ker imata sd in smc ravno tako velike apetite. To s v nsi jasno povedali že prejšnji teden.To da pa šarec kot B opcijo navaja levico pa bolj kaže na način sestavljanja, sam tolk da je. Sicer bodo pa ponovne volitve, tako da je tole jalovo sestavljanje mavrične koalicije brez pomena.
LetherHosen
# 16.07.2018 ob 21:33
Popolnoma pričakovano...
Podoben manever je JJ naredil z Jankovićem.
gospod iskreni
# 16.07.2018 ob 21:10
Židan gospodarski minister? Jooj
Robida
# 16.07.2018 ob 21:07
Če nekdo ni dober za poslanca, za ministra pa, je nekaj hudo narobe z demokracijo.
trek91
# 16.07.2018 ob 20:53
Tocno tako. Ne vem zakaj ste levicarji pricakovali, da bo NSi sla na lahko v koalicijo z levimi strankami. Gospodarsko gledano (razlog zakaj je vecina volila NSi) so popolnoma kontra levim strankam. Edina opcija bi bila ce bi Zidan in kompanija pozrli svoje komunisticne floskule in bi gospodarstvo prepustili NSi-ju. Kot izgleda tega niso bili pripravljeni storiti.

Tako da levico v vlado ali pa nove volitve.
neuromouse
# 17.07.2018 ob 07:16
NSi s pogajanji ni "mislila resno"
slovenski
# 16.07.2018 ob 23:32
Končno je Tonin ugotovil, da ta vlak drvi v prepad in je še pravočasno skočil iz njega. S tem se seveda strinja velika večina njihovih volivcev.

Nič naj zdaj lepo pride Levica s svojim anarhičnim programom. Lepo ven iz NATA, odprte meje, to pomeni, da niti ne rabimo vojske da bi čuvala meje. Po možnosti tudi ven iz EU in nič prodajat po možnosti vse nazaj nacionalizirat, ker država je najbolj pošten in pravičen gospodar. Zastonj vrhunsko javno zdravstvo, glavno da je, čeprav že leta ne deluje. Višji davki, ker vsak ki kaj dela zase in se bori je kapitalist, ki ga je treba stiskat kolk se da. V firmah ne rabimo niti direktorjev z direktorski plačami, ker o vsem odloča svet delavcev.

V glavnem krasni novi svet, prava oaza veselja in radosti sredi Evrope. :-D
Pa obilo uspeha pri pogajanjih.
interakt
# 16.07.2018 ob 21:23
kaj je kadila tista na levo?
prider
# 16.07.2018 ob 21:02
Pravilna odločitev NSi.
leond
# 16.07.2018 ob 19:46
Sem že pred časom povedal. Če gre NSi v levo koalicijo, si odsekam roko.
veza
# 16.07.2018 ob 23:45
feribert
# 16.07.2018 ob 23:36

Vsaj za Židana vem (pa ga ne favoriziram), da je zelo uspešno postavil na noge in do prehoda v politiko tudi vodil Panvito..

Sicer pa dobro razumem tvoj dvom!


ja, se opravičujem, ali pa tudi ne, Židan v politiki nekega velikega znanja ni pokazal, v koaliciji je stalno soliral in tudi v kmetijstvu ni nič dosegel.
Tedi
# 16.07.2018 ob 20:47
Čim prej na nove volitve! Dobro bi bilo da bi dobili vlado treh strank, ki so na volitvah dobile največ glasov. To se mora zgoditi čim prej, ker reforme so krvavo potrebne.( zdravstvena, pokojninska, šolska...).
polarni123
# 16.07.2018 ob 21:47
Manjšinska vlada: 5 Šarčevih z zunanjo podporo levice ali pa predčasne volitve.
generusus
# 16.07.2018 ob 21:39
Nobeno presenečenje zame. Že parkrat sem napisal, da NSi ne bo šel v levo vlado. V takšni združbi bi bili dežurni krivci za morebitne neuspehe, leva vlada pa bi imela pokritje, da je neideološka. Če bi pristali na takšne kupčije, bi na naslednjih volivah izpadli iz parlamenta. Verjetno tudi niso hoteli sodelovati v kadrovsko podhranjeni levi koaliciji, kjer bi poveljeval povsem neizkušen premier.
tomtom
# 16.07.2018 ob 21:31
200.000 migrantov, hiperinflacija, prazne trgovine in mednarodna izolacija. Tako bo izgledala Slovenija, če Levica vstopi v vlado.
s5er
# 16.07.2018 ob 21:08
A sedaj bo pa tudi levica dobra?
Hrk hrk
# 16.07.2018 ob 09:31
Od Janše je še Pučnik zbežal.
ti-ne
# 16.07.2018 ob 08:27
Toninovanje bo zamenjalo virantovanje.
Že videno.
gospod iskreni
# 16.07.2018 ob 23:57
Vsi šimfajo Tonina, pa je na prvih volitvah dobil več kot Ljudmila kadarkoli. Toliko... Levičarji se a bojijo, samo to je v ozadju
Yanez
# 16.07.2018 ob 22:27
NSi se je odločila, da ne gre v levo vlado in je to tudi argumentirala. Korektno in legitimno. To je njihova suverena pravica.
Vse ostale leve stranke so se trdno odločile, da ne gredo v koalicijo s SDS. Legitimno (korektno?) od njih. Torej lahko sestavijo vlado z levico, ali pa gremo na nove volitve.
V čem je torej problem, da nekateri tako pljuvate po NSi in jih obsojate?
Bodo pa nove volitve gotovo prinesle spremenjeno razmerje v parlament. Verjetno se tega bojite...
johnsmith
# 16.07.2018 ob 22:15
Upam, da pride do čimprejšnjih volitev in upam da volilce sreča pamet in počistimo stranke, ki ne sodijo v parlament.
Kazalo