Občani v Mirni in Trebnjem bodo 10. aprila volili župana. Foto: MMC RTV SLO
Občani v Mirni in Trebnjem bodo 10. aprila volili župana. Foto: MMC RTV SLO

Mirnska občinska volilna komisija in trebanjska občinska volilna komisija bosta, potem ko je 16. marca potekel rok za vložitev županskih kandidatur, žreb glasovalnega vrstnega reda kandidatov opravili v sredo.

V občini Mirna dva županska kandidata
Za župana novoustanovljene občine Mirna se bosta kot neodvisna kandidata potegovala koordinator odbora za ustanovitev občine Dušan Skerbiš in predsednik Športne zveze Trebnje Boštjan Kolenc. Skerbiš je povedal, da ga žene želja po napredku lokalnega okolja, ki jo je zadnji leti dokazoval z zavzemanjem za samostojno občino, zdaj pa se je pripravljen spoprijeti s prvim županskim mandatom, ki bo, kot je ocenil, najtežji.

Kot je pojasnil Kolenc, je tudi njegov cilj uspešna občina, v kateri se bodo občani dobro počutili. V njej morajo ustvariti možnosti za zaposlitev in opravljanje gospodarskih dejavnosti, pa tudi za kakovostno bivanje in izkoriščanje prostega časa, je povedal.

Šest kandidatov za trebanjski županski stolček
Za mesto župana v Trebnjem se bodo potegovali Silvester Prpar, Nada Pepelnak, Špela Smuk, Marko Grandovec, Miran Candellari in zdajšnji župan Alojzij Kastelic.

Kandidat SLS-a Silvester Prpar je po izobrazbi diplomirani ekonomist in je tudi predsednik Krajevne skupnosti Dobrnič. Dejavno sodeluje pri gasilcih in drugih društvih ter je tudi trebanjski občinski svetnik. SDS-ova kandidatka Nada Pepelnak ima večletne politične izkušnje, med drugim je dejavna v ženskem forumu SDS-a.

Špela Smuk, kandidatka lokalne stranke Drot, v Trebnjem upravlja družinsko podjetje. Kot predsednica je vodila občinsko turistično društvo, v zadnjem sklicu tamkajšnjega občinskega sveta pa je njegova svetnica. Kot kandidat SD se bo za mesto trebanjskega župana potegoval Marko Grandovec, tudi občinski svetnik in predsednik odbora za družbene dejavnosti.

Kandidat NSi je diplomirani teolog Miran Candellari, ki je zaposlen kot direktor ljubljanskih zaporov. Doslej je bil v Trebnjem vključen v razne in predvsem družbene dejavnosti, tamkajšnje razmere pa naj bi, tako NSi, dobro poznal. Sedanji trebanjski župan Alojzij se bo za vnovičen mandat potegoval kot neodvisni kandidat z Županovo listo za razvoj.