Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je prepričana, da bi v vladi moralo biti več iskanja kompromisov. Foto: MMC RTV SLO
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je prepričana, da bi v vladi moralo biti več iskanja kompromisov. Foto: MMC RTV SLO

Stranka Nova Slovenija (NSi) je pozvala Slovence, naj na nedeljskem referendumu zavrnejo tako pokojninsko reformo kot zakona o arhivih in delu na črno.

"Proti vsem trem zakonom"
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je dejala, da je pokojninska reforma potrebna, a ne v taki obliki, kot jo predlaga vlada. Po njenem mnenju je taka reforma namenjena le polnjenju državne blagajne na račun socialnih pravic. "Ta pokojninska reforma jemlje največ najšibkejšim," je povedala.

V stranki nasprotujejo zakonu o arhivih. "Prav je, da so arhivi odprti in da lahko raziskovalci dobijo prave podatke," je dejala Novakova.

Zakonu o delu na črno pa nasprotujejo, ker ta po njihovem prepričanju rešuje posledice in ne vzrokov. "Vsi trije zakoni vodijo do malega državljana," je dejala podpredsednica NSi-ja Alenka Šverc, ki je prepričana, da bi se morala vlada namesto takih predlogov raje lotiti strukturnih reform na področju zaposlovanja in davčnih reform.

"Več iskanja kompromisov ..."
Vladi v Novi Sloveniji očitajo predvsem premalo pripravljenosti na dialog. "Moralo bi biti več iskanja kompromisov. Lahko bi bili nekateri ukrepi celo strožji, vendar bi morali biti bolj smiselni," je sklenila predsednica stranke.