Kriminalist Roškarič je opozoril, da so državljani Ukrajine zaradi razmer, v katerih so se znašli, še posebej ranljivi, zaradi česar lahko postanejo žrtve trgovine z ljudmi. Foto: EPA
Kriminalist Roškarič je opozoril, da so državljani Ukrajine zaradi razmer, v katerih so se znašli, še posebej ranljivi, zaradi česar lahko postanejo žrtve trgovine z ljudmi. Foto: EPA

Vlada je namreč sprejela uredbo o načinu zagotavljanja pravic osebam z začasno zaščito, ki je izvedbeni akt pravic, ki so določene v zakonu o začasni zaščiti razseljenih oseb, je pojasnila direktorica urada Katarina Štrukelj.

Uredba med drugim določa pravice do nastanitve in prehrane v nastanitvenem centru. Tam bodo nastanjene osebe z začasno zaščito, ki ne morejo prebivati pri zasebnikih, poleg nastanitve in prehrane pa bodo imeli tudi pravico do mesečne žepnine.

Osebe, ki imajo možnost prebivanja pri zasebnikih, sorodnikih in ne bodo imele sredstev za preživljanje, pa bodo na urad lahko vložile vlogo za denarno pomoč, je še pojasnila Štrukljeva. Begunci brez prejemkov bodo lahko vložili tudi vlogo za pomoč za bivanje. Uredba po njenih besedah natančno določa, kje in kako izpolniti vloge, ki bodo objavljene na spletni strani urada.

Poleg tega bodo imele osebe z začasno zaščito prost dostop na trg dela ter pravico do vključitve v vse izobraževalne procese. To vključuje tudi najmlajše otroke, ki se bodo lahko vključili v vrtce. Uredba poleg tega določa pravico do združevanje družine, brezplačne pravne pomoči ter obveščanja o pravicah in dolžnostih. Begunci se bodo lahko vključevali tudi v programe integracije, ki vključujejo učenje slovenskega jezika.

Sorodna novica Na koncertu Stopimo skupaj za Ukrajino za zdaj zbrali 866.232 evrov. Zbiranje še poteka.

V sredo v šole vključenih 131 begunskih otrok

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je pojasnila, da omenjeni akt omogoča vključevanje v izobraževanje vsem otrokom in mladim – tako osnovno- in srednješolcem kot študentom.

V osnovne šole po Sloveniji je bilo v sredo vključenih 131 begunskih otrok iz Ukrajine na 64 osnovnih šol po Sloveniji, je še pojasnila Kustec in dodala, da so s šolami v rednih stikih, "v pomoč so jim posredovali tudi okrožnice s priporočili, kako ravnati, v naslednjih dneh pa jih bodo opolnomočili še z dodatnimi navodili". Gre za od enega do dva otroka v posamezni šoli, v šoli v Ormožu jih je 13, sedaj se vključuje večja skupina otrok tudi v Logatcu, je še razložila.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so za STA sicer poudarili, da zaenkrat šole ne poročajo o kakršnihkoli težavah z vidika komunikacije z otroki iz Ukrajine in njihovimi starši ter vpisi, ki že potekajo.

Sorodna novica Slovenske univerze iščejo načine za vpis ukrajinskih beguncev, v Mariboru so ga že našli

Usmeritve so zgolj pravno-formalna birokratska navodila

A ravnatelj ljubljanske osnovne šole Livada Goran Popović opozarja, da so od ministrstva sicer dobili prve usmeritve, ki pa so v bistvu pravno-formalno birokratska navodila, na primer, kako ukrepati v primeru pomanjkljive dokumentacije in podobno. "Sam potek vključevanja otrok v proces učenja je še vedno prepuščen šolam. A glede na izkušnje s preteklimi begunskimi vali iz preteklosti, smo zdaj bolje opremljeni," je dejal za STA.

Na šoli, ki jo obiskuje 450 otrok iz 27 različnih držav, je že pet otrok, ki prihajajo iz Ukrajine in so vključeni v šolanje brez posebnih problemov. V t. i. pripravljalnici se intenzivno učijo slovenskega jezika. Po napovedih Popovića jih bo v prihodnje še veliko več, ker je Ljubljana domnevno, kot pravi, ponudila 200 praznih stanovanj begunskim družinam iz Ukrajine.

Ob tem je spomnil, da trenutno niso vpisali veliko otrok, ker se družine z otroki vpisujejo v logaške osnovne šole. Tam je namreč namestitveni center za družine, kjer je zatočišče našlo več deset ukrajinskih beguncev.

Tisto, kar je pomembno, je otrokom in mladostnikom omogočiti čim bolj normalno in varno okolje, je še poudarila Kustec in dodala, da so prvi dnevi namenjeni spoznavanju okolja in učenju jezika, šole pa bodo za te učence pripravile individualni urnik.

Z Roj odpeljali več kot 30 tisoč kilogramov pomoči za Ukrajino

Iz Državnega logističnega centra v Rojah so v torek in sredo odposlali materialno pomoč za Ukrajino, ki jo je skupaj zbralo 25 občin in nekaj podjetij. Materialna pomoč je v tem tednu v celoti obsegala 38.765 kilogramov, vsebuje pa higienske pripomočke, pripomočke prve pomoči, živila in gasilsko opremo.

Iz Uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da odposlana pomoč svojo pot nadaljuje v logistično vozlišče Evropske unije, ki je vzpostavljeno v Romuniji. V sodelovanju Evropske komisije, Romunije in Ukrajine pa je poskrbljeno, da bo ta pomoč prispela tja, kjer jo najbolj potrebujejo, so sporočili iz uprave.

Potencialne žrtve trgovine z ljudmi

Na novinarski konferenci vlade je sodeloval tudi višji kriminalistični inšpektor z generalne policijske uprave, Damijan Roškarič, ki je opozoril, da so državljani Ukrajine zaradi razmer, v katerih so se znašli, še posebej ranljivi, zaradi česar lahko postanejo žrtve trgovine z ljudmi. "Samo z ozaveščanjem in informiranjem državljanov Ukrajine lahko to preprečimo," je poudaril in dodal, da policija že izvaja aktivnosti v okviru delovanja medresorske delovne skupine za boj proti trgovini z ljudmi. "V izvedbo aktivnosti bodo povabljeni predstavniki civilne družbe, nevladnih organizacij, ki delujejo na področju boja zoper trgovino z ljudmi," je še pojasnil.

Ob tem je dodal, da bodo njihove aktivnosti usmerjene tudi v prepoznavo morebitnih žrtev trgovine z ljudmi oziroma drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj. "V preteklosti so bila zaznana kazniva dejanja trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije, v katerih so bile državljanke Ukrajine izkoriščane zaradi prostitucije, zlorabe prostitucije in spolnih zlorab," je pojasnil.