Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Letos je bila izjemoma 8,2-odstotna uskladitev izvedena že januarja. S tem ukrepom bodo upokojenci mesec dni prej prejeli zvišane prejemke. V skladu z zakonom ZPIZ-2 se redna uskladitev opravi enkrat letno, in sicer ob izplačilu pokojnin za februar na podlagi podatkov o rasti povprečne mesečne bruto plače.

Najvišja uskladitev pokojnin od junija 1992

V sredo bo zagotovljena pokojnina za polno dobo znašala 744,15 evra, v letu 2023 je znašala 687,75 evra. To je najvišja posamezna uskladitev pokojnin od junija 1992, letno pa po letu 2001. Po podatkih statističnega urada je povprečna starostna pokojnina lani v Sloveniji znašala 782 evrov. Takšna pokojnina bo januarja višja za dobrih 64 evrov, znašala bo 846 evrov, in bo le za 19 evrov višja od praga tveganja revščine. Tisti s pokojnino 1500 evrov bo januarja prejel 123 evrov več.

Foto: gov.si
Foto: gov.si

Spremembe pri vdovskih pokojninah

Lanske spremembe zakonodaje vsebujejo tudi novosti pri položaju ovdovelih. Vdove oz. vdovci, ki izpolnjujejo pogoje, so po novem upravičeni do zagotovljene pokojnine v višini seštevka njihove starostne, predčasne ali invalidske pokojnine ter zneska osnove za odmero vdovske pokojnine, vendar največ do višine zagotovljene pokojnine.

Ovdoveli morajo za pridobitev te pravice oddati vlogo. Vdove in vdovci, ki že prejemajo vdovsko pokojnino ali poleg lastne pokojnine tudi del vdovske pokojnine ter menijo, da so po zakonskih merilih upravičeni do zagotovljene vdovske pokojnine, morajo za izplačilo na ZPIZ vložiti vlogo za priznanje zagotovljene vdovske pokojnine, in sicer najpozneje do konca leta, to je do 31. decembra 2024. Če bodo pogoji za priznanje pokojnine izpolnjeni, bo vdovi ali vdovcu pripadala od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve.

Za delovne invalide se bo pokojninska osnova izračunavala na podlagi plače, ki bi jo prejemali

Delovni invalidi s pravico do dela s krajšim delovnim časom od polnega, ki so delali vsaj štiri ure, so doslej poleg plače za štiri ure dela prejemali tudi delno nadomestilo, ki je bilo odmerjeno od invalidske pokojnine. Ob upokojitvi je bila določena pokojninska osnova, ki je temeljila na plači za krajši delovni čas in nadomestilih, kar pomeni, da se je za del njihovega dohodka odmerni odstotek uporabil dvakrat. Od januarja se pokojninska osnova izračunava na podlagi plače, ki bi jo prejemali, če bi delali za polni delovni čas, kar pomeni višjo osnovo in posledično višjo pokojnino.

V sredo 8,2-odstotna uskladitev pokojnin