Ste Pogačarju vprašanje zastavili tudi vi? Poiščite svoj odgovor! Foto: MMC RTV SLO
Ste Pogačarju vprašanje zastavili tudi vi? Poiščite svoj odgovor! Foto: MMC RTV SLO

Približuje se superreferendumski 5. junij, ko bodo volivci med drugim odločali tudi o usodi pokojninske reforme. Gre za temo, ki marsikomu poraja celo kopico vprašanj, kar se je pokazalo tudi v ponedeljkovi oddaji TV-konferenca, ko je na vprašanja gledalk in gledalcev TV Slovenija odgovarjal eden izmed avtorjev pokojninske reforme.

Ker je bilo vprašanj toliko in so bila tako podrobna, je Pogačar nanje po oddaji odgovoril v pisni obliki. Odgovore, ki niso novinarsko obdelani, si lahko preberete s klikom na spodnji dve povezavi (zaradi velikega števila vprašanj so dogovori v dveh delih).

Direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela sicer trdi, da gre pri pokojninski reformi za spremembo sistema, ki ustreza podaljševanju življenjske dobe, kar v vsakem primeru pomeni tudi podaljševanje delovne dobe - z reformo bo po njegovem to trajalo dlje časa, če reforme ne bo, pa se bo to zgodilo hitreje. "Pokojninske reforme ne delamo zaradi krize. Žal jo delamo v tem času, ker je nismo prej," je v TV-oddaji pojasnjeval Pogačar.

Petra Pogačarja smo pred dnevi gostili tudi na spletnem klepetu.

Alternativi pokojninski reformi sta po Pogačarjevem mnenju samo dve - ali se znižajo pokojnine ali pa se zvišajo prispevki. Zvišanje prispevkov, ki jih za delavca plačujejo delodajalci, po besedah Pogačarja ni najboljša možnost, ker je že zdaj pri nas strošek dela eden največjih v EU-ju in bi ga s tem še povečali.