Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Svetina od vlade pričakuje še, da bo zaščitila predvsem ranljive skupine, da bodo lažje prišle do zdravstvenih storitev, ki jih potrebujejo. "Dobil sem pozitiven odziv od predsednika vlade, da bo vlada pripravila spremembo zakona, kjer bo ranljivim ciljnim skupinam, predvsem invalidom, omogočeno zdravstveno varstvo tudi v času potencialne druge ali pa te stavke," je povedal v izjavi za medije.

Predsednik vlade se je po besedah Svetine zavezal, da bodo sodelovali naprej, varuh pa bo premierja in ministrstvo za zdravje opozarjal na aktualne težave, s katerimi se srečuje.

Sorodna novica Fides zanikal Golobove navedbe, da so v sindikatu sprejeli možnost dviga plač s 1. januarjem 2025

Ministrica Prevolnik Rupel je dejala, da je bil sestanek ploden, varuh pa da jih je opozoril na kršitve pravic, ki so se dogajale v času stavke.

V devetih tednih zdravniške stavke so pri varuhu zaznali nekaj kršitev človekovih pravic, med drugim ko invalidi vozniki niso mogli podaljšati vozniškega dovoljenja. Poudaril je, da je bil to velik poseg v njihove pravice, saj invalidov ne ščiti zgolj slovenska ustava, ampak tudi konvencija Združenih narodov o pravici invalidov, ki jim omogoča samostojno življenje in gibanje, kar je bilo v imenu stavke onemogočeno.

Sicer pa se med zdravniško stavko nanj obrača veliko ljudi, ki razumejo stavko zdravnikov, vendar kljub temu pričakujejo, da bodo dobili storitve, ki jih potrebujejo, in dostop do zdravnika.

Srečanje Goloba in Prevolnik Rupel z varuhom človekovih pravic