Varuhinja človekovih pravic ima težave zaradi medijskega zavajanja. Foto: BoBo
Varuhinja človekovih pravic ima težave zaradi medijskega zavajanja. Foto: BoBo

"V nekaterih medijih so se v zadnjih dneh pojavili naslovi in zapisi, da naj varuhinja ne bi obsodila grafitov s pozivi k uboju Janše ter da naj je to ne bi skrbelo. Takšna pisanja so nekorektni in zlonamerni povzetki in komentarji odgovora, ki ga je varuh človekovih pravic RS (varuh) pripravil kot odgovor na vprašanje novinarja TSmedia d.o.o.," so v sporočilu za javnost zapisali v uradu varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek Travnik.

V torek se je na spletnem portalu Siol.net pojavil članek z naslovom Varuhinja ne obsoja grafitov s pozivi k uboju Janše, potem ko so se po Ljubljani pojavili slogani "Ubi Janšu" in grafiti, na katerih je naslikan predsednik vlade Janez Janša s hitlerjanskimi brki in duhovniškim kolarjem.
V uradu varuhinje človekovih pravic pojasnjujejo, da so Siolovemu novinarju razložili, da o grafitih, povezanih z Janezom Janšo, niso prejeli nobene pobude in da sistematično pač ne spremljajo grafitov in drugih primerov tako imenovanega sovražnega govora. Varuh pa tudi ni pristojen za presojanje, kdaj gre za kaznivo dejanje.

Na področju omejevanja sovražnega govora delujejo predvsem na splošni in preventivni ravni, med drugim predlagajo tudi spremembe predpisov. Državni zbor je tako podprl njihovo priporočilo, naj vlada prouči možnost, da se javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti sankcionira tudi kot prekršek. Vendar so ob tem nekateri strokovnjaki očitali, da gre za preširoko sankcioniranje.

»Nekorekten povzetek stališč varuha, ki je bil objavljen na spletnih straneh SiOL-a in so ga povzeli še nekateri mediji, je imel odziv tudi v grožnjah s smrtjo varuhinji, ki smo jih posredovali pristojnim organom. Uresničuje se slovenski pregovor o sejanju vetra in viharju, ki sledi, zato bi zlasti mediji, ki so v državni lasti, morali biti bolj odgovorni pri objavah vsebin, ki lahko le še povečujejo nestrpnost in sovraštvo,« so še zapisali v uradu varuhinje človekovih pravic in opozorili, da je Zdenka Čebašek Travnik že večkrat poudarila, da obsoja vsako izjavo, ki po svoji vsebini spodbuja sovražnost in nestrpnost med ljudmi, ne glede na to, proti komu ali kateri skupini je izjava uperjena.

G. C.

Policija izsledila pošiljatelja grožnje Janši
Policija izsledila pošiljatelja grožnje Janši