"Cerkev išče rešitev za te težave, da bi lahko bolje služila ljudem v tej državi," je izpostavil vatikanski državni tajnik. Foto: Žiga Živulović jr./BBo
Vatikanski tajnik s Cerarjem o prebežnikih

Cerar je sogovorniku, ki velja za drugega moža v vatikanski hierarhiji, v zvezi s tem pojasnil, da Slovenija z vsemi prebežniki ravna spoštljivo in humanitarno, jim zagotavlja zavetje na toplem, hrano in pijačo ter zdravstveno oskrbo. "Hkrati pa smo zaskrbljeni, ker EU še ni uspel najti skupne rešitve," je poudaril premier.

Kardinalu Parolinu je na današnjih pogovorih predstavil tudi svoj predlog za reševanje krize, v katerem poudarja, da je treba nemudoma izpolniti zaveze, da je treba pomagati Grčiji, ob tem pa vzpostaviti še drugo linijo nadzora na makedonsko-grški meji, ki bi preprečeval nekontroliran val beguncev, zaradi katerega se gradijo meje znotraj EU-ja.

Parolin: Evropa ima možnosti za rešitev krize
Vatikanski državni tajnik je priznal prizadevanja Slovenije, da bi humano in solidarno rešila težavo, kar je po njegovih besedah prav to, pri čemer vztraja papež Frančišek. "S težavo migracij se je treba soočiti predvsem s humanitarnega in solidarnostnega vidika," je izpostavil.

Ob tem je navedel papeževe izjave, da Evropa ima vrednote in možnosti za rešitev begunske krize. Po njegovem mnenju je pomembno tudi, da se skušamo lotiti vzrokov konfliktov in tudi vzrokov revščine, saj ljudje želijo živeti dostojanstveno življenje.

Sogovornika sta v pogovorih izpostavila tudi pomen rednega dialoga med državo in Cerkvijo. "Dialog je nujen in naša vlada si je zadala za nalogo, da ga okrepi," je poudaril Cerar. Dodal je, da bodo dialog nadaljevali v okviru delovnih skupin, ki bodo ugotovile, kaj je še treba urediti. Med odprtimi vprašanji je omenil verouk v šolah, vprašanje davkov, vračanje gozdov Cerkvi in duhovno oskrbo.

Vatikanski tajnik s Cerarjem o prebežnikih