Razvojni minisiter Gaspari je po velereferendumskih porazih ocenil, da bi država samo s prekinitvijo svetovalnih pogodb z zunanjimi svetovalci lahko precej prihranila. Foto: MMC RTV SLO
Razvojni minisiter Gaspari je po velereferendumskih porazih ocenil, da bi država samo s prekinitvijo svetovalnih pogodb z zunanjimi svetovalci lahko precej prihranila. Foto: MMC RTV SLO
Drage pogodbe z zunanjimi svetovalci

Po padcu treh zakonov na referendumskem glasovanju v začetku junija je vlada napovedala strožje varčevanje. Minister za razvoj Mitja Gaspari je med drugim omenil, da bi država samo s prekinitvijo svetovalnih pogodb z zunanjimi svetovalci lahko precej prihranila. In to je res, saj zunanje svetovalne pogodbe - večina jih je bila sklenjenih med madatom Boruta Pahorja - znašajo več milijonov evrov, je za TV Slovenija poročala Vesna Deržek.

Največ zunanjih svetovalcev so najeli na ministrstvu za zdravje, kjer imajo sklenjenih za 4 milijone evrov pogodb. Ministrstvu za lokalno samoupravo so zunanji sodelavci svetovali za 2,2 milijona evrov, nekatere pogodbe pa preiskuje protikorupcijska komisija.

Več zunanjih pogodb za projekt Pomurje
Med njimi je tudi projekt Pomurje, kjer je javno naročilo za pripravo strokovnih podlag za izvedbo projektov na področju socialnega podjetništva v Pomurju stalo 115.000 evrov, dober milijon so za podporo pri izvajanju projektov zaslužili v podjetjih Oikos in Meta group, za promocijo pa so podjetju Pristop plačali 600.000 evrov.

Dva milijona evrov so za pogodbe dali tudi na prometnem ministrstvu, med drugim jim odvetniška pisarna Aleš Avbreht svetuje za več kot 300.000 evrov.

Na ministrstvu za visoko šolstvo izplačana le ena
Najmanj sklenjenih pogodb je na ministrstvu za visoko šolstvo. Zdaj že nekdanji minister Gregor Golobič pravi, da so morali izplačati le eno pogodbo, ki je bila "sklenjena še v mandatu prejšnje vlade", stala pa jih je 17.000 evrov.

Dodatne pogodbe tudi za zaposlene
Ob tem je vlada ugotovila tudi, da ministri neupravičeno sklepajo avtorske pogodbe s svojimi zaposlenimi, zato namerava v prihodnje to onemogočiti in nekatere pogodbe prekiniti. Ministri so namreč svoje zaposlene še posebej plačevali za izvedbo tehnične pomoči, pripravo strokovnega gradiva, za seminarje, usposabljanja in predavanja ter za računalniško delo.

V pol leta so tako z javnimi uslužbenci sklenili pogodbe za dobrih 200.000 evrov. Največ, več kot 70.000 evrov, jim je odštela notranja ministrica Katarina Kresal, sledi pa ji obrambni resor s pogodbami v vrednosti 36.000 evrov.

Drage pogodbe z zunanjimi svetovalci