Na prizorišču se varnostni ukrepi krepijo. Foto: RTV SLO
Na prizorišču se varnostni ukrepi krepijo. Foto: RTV SLO
Zunanja ministra Slovenije in Rusije, Dimitrij Rupel in Sergej Lavrov
Rupel in Lavrov sta se v času slovenskega predsedovanja Ovseju že sešla. Foto: EPA
Zastave Ovseja na Gospodarskem razstavišču
Člani delegacij že prihajajo v Ljubljano. Foto: RTV SLO

Na Gospodarskem razstavišču, kjer bo zasedanje potekalo, sta se sestala pripravljalni odbor in stalni svet Ovseja, kjer sodelujoči usklajujejo besedila dokumentov, ki naj bi jih sprejeli ministri.

Na prvem zasedanju so se brez težav uskladili, da je treba več storiti tudi za promocijo človekovih pravic. Slovenija tako že izvaja terenski projekt v 15 jezikih in otroke uči spoznavanja svojih pravic.

Ministri držav članic Ovseja bodo v prestolnico prispeli v nedeljo in ponedeljek.

Lavrov z političnim vrhom
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov bo v Ljubljano pripotoval v nedeljo in se sestal z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, s katerim bosta razpravljala o slovensko-ruskih odnosih.

Lavrov se bo nato sestal še s premierjem Janezom Janšo, zvečer pa se bo na večerji pridružil predsedniku države Janezu Drnovšku.

Ameriške zunanje ministrice Condoleezze Rice, čeprav da bo te dni v Evropi, v slovensko prestolnico ne bo.

Bo deklaracija sprejeta?
Usklajevanje besedil je zahtevno, saj se mora z njimi strinjati vseh 55 sodelujočih držav. Najtežje je oblikovati najpomembnejši dokument, ministrsko deklaracijo. Usklajevanja bodo potekala ves čas zasedanja, na več zasedandanjih pa vse do zadnjega ni bilo znano, ali jo bodo sploh sprejeli. Slovensko predsedstvo Ovseja se seveda zavzema, da bodo ministrsko deklaracijo sprejeli, saj se je več ministrskih zasedanj končalo brez nje.

Na ministrskem srečanju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi v Ljubljani bo ena od osrednjih tem Kosovo, tudi v luči nedavne vrnitve oproščenih haaških obtožencev Limaja in Musliuja v Prištino.