Ministru za kmetijstvo in okolje je posle predal Franc Bogovič, ki se seli med poslance. Foto: BoBo
Ministru za kmetijstvo in okolje je posle predal Franc Bogovič, ki se seli med poslance. Foto: BoBo
Anja Kopač Mrak
Anji Kopač Mrak je Andrej Vizjak ob primopredaji predal tudi steklenico vina z označbo ZSSS. Ob tem je poudaril, da je treba "veliko napora in usklajevanj s socialnimi partnerji". Foto: BoBo
Uroš Čufer
Uroš Čufer, finančni minister je bil redkobeseden. Foto: BoBo
Stanko Stepišnik
Tudi Radovan Žerjav in Stanko Stepišnik sta posle predajala za zaprtimi vrati. Foto: BoBo
Uroš Grilc
Kulturni minister Uroš Grilc je poudaril pomen kulture za družbo. Foto: BoBo
Roman Jakič
Na ministrstvo prihaja dobronamerno, je obrambni minister za obrambo Roman Jakič in dodal, da so v njegovi zgodovini "tudi kakšne prednosti, ne samo slabosti, s katerimi so v sredo v državnem zboru poskušali zmanjšati pomen in vlogo kot resornega ministra". Poudaril je, da ni zagovornik revolucije temveč evolucije in ponovil napoved s predstavitve pred matičnim odborom DZ, da bo nadgrajeval tisto, kar so njegovi predhodniki začeli. Foto: BoBo
Jernej Pikalo
"Rekel sem mu, da je demokracija večja kot jaz in on in da za mano sigurno pride nekdo, tako kot je prišel za njim," je o prevzemu poslov od nekdanjega ministra Žige Turka dejal Jernej Pikalo. Foto: BoBo

Nekdanji premier Janez Janša je posle Alenki Bratušek že predal, prav tako pa so že izvedene primopredaje dela ministrstev, prva primopredaja je bila na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, kjer sta se srečala novi minister Dejan Židan in odhajajoči Franc Bogovič.

Židan: Kmetijsko ministrstvo je v dobri kondiciji
Židan je dejal, da je ministrstvo v dobri kondiciji in da je Bogovič začel korake, ki so na neki način pionirski in jih bodo nadaljevali tudi z novo ekipo. "Sistem varne hrane moramo dati v višjo prestavo. Stopnja tveganja se je spremenila in služba mora temu slediti. Nadaljevati moramo tudi pogovor s slovenskimi potrošniki, da je njim v interesu, da se prehranjujejo s hrano iz svoje bližine," je med drugim izpostavil Židan in dodal, da bodo na ministrstvu maksimalno pospešili dokončanje osnutkov sektorskih strategij, ki so podlaga programa za razvoj podeželja, ki ga mora država posredovati v Bruselj.

Bogovič je pojasnil, da je na področju kmetijstva ravno v polnem teku usklajevanje prihodnje skupne kmetijske politike 2014-2020. Do poletja bo Slovenija poskušala še izboljšati svoj položaj. Poudaril je, da je na področju okolja ključno nadaljevanje črpanja evropskih kohezijskih sredstev.

Ministrstvo za delo: Vrniti občutek, da se lahko verjame v pravno državo
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je posle od Andreja Vizjaka prevzela Anja Kopač Mrak, ki je poudarila, da je treba predvsem zagotoviti občutek ljudi za socialno varnost in pravičnost in državljanom dati občutek, da lahko verjamejo v socialno državo.

Po besedah Kopač Mrakove je področje, ki ga bo vodila, tako občutljivo, da "vedno, predvsem pa v krizi zahteva korake". "Nikoli stvari niso narejene tako, da bi lahko rekli, da smo zadovoljni z doseženim," pravi.

Vizjak pa v priporočilu svoji naslednici poudarja, da se pri tako občutljivih temah, ki jih pokriva to ministrstvo, "ne splača iti z glavo skozi zid, ampak se je treba usklajevati in uskladiti," sicer se zadeva vrne kot bumerang pozneje, je pojasnil.

Redkobesedno na finančnem ministrstvu
Posle sta predala tudi dozdajšnji sekretar vlade Andrej Šircelj (ministrstvo je prevzel po odhodu DL-ja iz koalicije od Janeza Šušteršiča) in novi minister Uroš Čufer. Bila sta redkobesedna in sta medijem dejala le, da primopredaja poteka dobro.

Ministrstvo za infrastrukturo: Černač pravi, da bo Maherju lažje
Posle je prevzel tudi Igor Maher, minister za infrastrukturo in prostor. Dejal je, da gre za velik resor in da ga čaka veliko dela. Zvonko Černač, ki mu je posle predal, pa je dejal, da bo Maherjevo "delo vseeno malo lažje", kot je bilo lani ob začetku njegovega mandata, saj je bilo takrat treba urediti finančno stanje in odpraviti nekatere zaostanke.

Na ministrstvu za gospodarstvo brez javnosti
Prevzem poslov se je že zgodil tudi na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Novi minister Stanko Stepišnik je od Radovana Žerjava posle prevzel za zaprtimi vrati, napovedal pa, da si bo med drugim prizadeval za sanacijo prezadolženega gospodarstva, ki mora potekati sočasno s sanacijo bančnega sistema.

Ministrstvo za kulturo: Kultura je ključna za razvoj družbe
Novi minister za kulturo Uroš Grilc, ki se je srečal z nekdanjim ministrom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turkom, je dejal, da je zanj"kultura izredno ključen dejavnik razvoja družbe in držav," zato se bo v tem smislu oblikovalo tudi delo na na novo vzpostavljenem ministrstvu. "Kultura seveda, tudi če ima zdaj ločen resor, ni zaprta zgolj v meje tega resorja, ampak sega tako na področje šolstva, gospodarstva ter okolja in prostora,"je dodal.

Obrambno ministrstvo: od kadrovskih do funkcionalnih zadev
Na obrambnem ministrstvu sta posle predala Aleš Hojs in Roman Jakič. Primopredaja je potekala korektno, Jakič pa je Hojsa "lahko vprašal vse, kar si je v tem trenutku zaželel," je dejal Hojs. Jakič je dejal, da sta se dotaknila vseh pomembnih vprašanj, "od kadrovske politike do politike funkcioniranja obrambnega ministrstva".

Novi minister se je že seznanil tudi z nekaterimi sodelavci in dejal, da bosta ena njegovih prvih načrtov obisk Generalštaba Slovenske vojske in uprave za zaščito in reševanje. Pozneje pa načrtuje tudi obisk pri vrhovnem poveljniku obrambnih sil, torej predsedniku republike.

Hojs, ki je zaprosil za nadomestilo po prenehanju funkcije in že piše prošnje za zaposlitev, je komentiral tudi objavo fotografije elektronskega sporočila, ki ga je Jakliču poslal Klemen Grošelj. Dejal je, da je taka objava poseg v Jakičevo komunikacijsko zasebnost, se mu pa kljub temu nekatere trditve v sporočilu zdijo deplasirane.

Virant prevzel ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo
Gregor Virant, ki je prevzel posle od Vinka Gorenaka na ministrstvu za notranje zadeve (predtem pa že tudi od Zvonka Černača za ministrstvo za javno upravo, ki se izpod okrilja pravosodja seli k ministrstvu za notranje zadeve), je napovedal takojšen začetek socialnega dialoga s sindikati javnega sektorja.

Dejal je, da se mu po prvem vtisu zdi, da prevzema ministrstvo v dobri kondiciji, "seveda primerni današnjim težkim gospodarskim in javnofinančnim časom,"kar po njegovih besedah pomeni, da bo treba iskati notranje rezerve na področju plač, materialnih stroškov". Virant se bo zanesel na sodelavce, ki obvladajo svoja področja in so že tukaj. Dodal je, da bo s seboj pripeljal tudi nekaj svojih ljudi.

Gorenak pa je po podpisu primopredajnega zapisnika dejal, da z mesta ministra odhaja s"kar dobrimi občutki," ob primopredaji med Črnačem in Virantom pa izjav ni bilo. Posle je na pravosodnem ministrstvu skupaj z Virantom prevzel tudi Senko Pličanič.

Ministrstvo za šolstvo in šport: Veliko izzivov in veliko problemov
Novi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo na svojem ministrstvu vidi veliko izzivov in tudi problemov. Pikalo se bo po prevzemu poslov najprej seznanil s stanjem financ na ministrstvu, med prioritetami pa je izpostavil ureditev zakona o visokem šolstvu glede financiranja, vprašanje Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu in vprašanje uveljavitve zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami. Žiga Turk izjav ni dajal.
Komelova bo nadaljevala dobro delo Novakove
Kot zadnja je po seji vlade posle prevzela ministrica brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel, in sicer od Ljudmile Novak. Slednja je Komelovi zaželela veliko uspehov pri delu, Komelova pa ji je obljubila še naprej tako dobro delovanje celotnega urada