Lukšič je ocenil, da je gradivo za prodajo prvih podjetij še vedno slabše, kot je bila klasifikacija državnih naložb, ki jo je pripravila vlada Janeza Janše. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lukšič je ocenil, da je gradivo za prodajo prvih podjetij še vedno slabše, kot je bila klasifikacija državnih naložb, ki jo je pripravila vlada Janeza Janše. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tudi SD je za prodajo premoženja

Po seji poslanske skupine SD-ja je njen vodja Matjaž Han povedal, da jih bo več kot sedem izmed njihovih desetih poslancev podprlo prvi privatizacijski sveženj. Povedal je, da so v stranki do prodaje podjetij sicer zadržani, a da razdora v stranki ni.

"Srce se mi trga, da moramo prodajati premoženje, ki so ga generacije ustvarjale. A v življenju pridejo položaji, tudi doma, ko moraš kakšno stvar prodati, da lahko naprej deluješ. Sčasoma jo morda lahko tudi kupiš nazaj," je dejal Han.

Besedni dvoboj Lukšič-Bratušek
Koalicija je prejšnji teden sporočila, da je glede podpore prvemu svežnju podjetij za prodajo usklajena, v soboto pa je prvak SD-ja Igor Lukšič dejal, da se bodo poslanci o tem še odločili. Danes je Lukšič ocenil, da je gradivo za prodajo prvih podjetij še vedno slabše, kot je bila klasifikacija državnih naložb, ki jo je pripravila vlada Janeza Janše. V SD-ju seznamu podjetij nasprotujejo tudi zato, ker želijo prej imeti strategijo razvoja gospodarstva. Improviziranje v tej vladi je slabo, je še posvaril prvak SD-ja.

Predsednica vlade Alenka Bratušek pa je zatrdila, da je do dogovora koalicije glede privatizacije vsekakor prišlo že minuli teden. Glede Lukšičevih izjav po njenih besedah niso potrebni dodatni odgovori, ker "je v preteklosti govoril že marsikaj, pa so se stvari več ali manj iztekle kot je treba".

Erjavec: Gre za dnevnopolitične potrebe
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa ob tem meni, da so različne izjave, ki prihajajo iz SD-ja, "bolj za dnevnopolitične potrebe", saj je v koaliciji po njegovih besedah vedno tako, da ima "vsak koalicijski partner specifične interese". Ali lahko nadaljnja privatizacija ogrozi koalicijo, pa je treba po Erjavčevih besedah vprašati Hana oziroma SD.

O napovedani privatizaciji državnih deležev v podjetjih naj bi še danes razpravljale koalicijske stranke. Za soglasje k prodaji 15 podjetij je pričakovati potrebno podporo poslancev, ki naj bi o tem odločali v petek.

Vlada je kot enega izmed ukrepov za izhod iz krize predvidela prodajo 15 podjetij, med njimi so NKBM, Adria Airways in Telekom Slovenije. Na prodaj naj bi bili še Aero, Elan, Helios, Aerodrom Ljubljana, Adria tehnika, Cinkarna, Gospodarsko razstavišče, Unior, Paloma, Žito, Terme Olimia in Fotona.
Tudi SD je za prodajo premoženja