Slovenija

Poudarki

  • Seznam organizacij potencialnih prejemnic vedno določa vlada
  • Podobno ureditev ima le nekaj evropskih držav
Denarnica
0,5 odstotka dohodnine v večini primerov pomeni manj kot deset evrov. Foto: BoBo
       Če bi teh pet milijonov evrov pretvorili v prehranske pakete, bi jih lahko kupili dodatnega pol milijona. Če pa bi jih pretvorili v počitnice za otroke iz socialno šibkih družin, pa bi jih na morje lahko šlo več kot 16.000.       
 Uroš Bonšek, CNVOS
Karitas, Za srce Afrike
Zavezanci najbolj množično donacije namenjajo Slovenski Karitas (16.716 darovalcev v deležu dohodnine lani). Foto: BoBo/Borut Živulović
Rdeči noski
Rdeči noski so zdaj na drugem mestu. Od leta 2009, ko so se na seznamu 20 najvišjih prvič pojavili, so hitro rasli in leta 2013 z drugega mesta izrinili slovenski Unicef. Slednja so prizadele afere v vodstvu. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Bonšek
Uroš Bonšek je na MMC RTV SLO objavil tudi kolumno v okviru projekta "Dnevnik nevladnika". Foto: Blaž Miklič/OSM films

Dodaj v

Večina Slovencev še vedno 0,5 odstotka dohodnine prepusti državi

Kdo dobi največ?
6. december 2016 ob 12:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

Delež ljudi, ki 0,5 odstotka dohodnine namenja nevladnim organizacijam, iz leta v leto narašča. A še vedno delež ostaja pod tretjino, kar pomeni, da skoraj 5 milijonov evrov kot vedno pobere državni proračun.

Že leta 2007 se je država odločila ljudem pustiti možnost svobodne odločitve pri drobcu dohodnine. 0,5 odstotka tega zneska lahko vsak zavezanec namesto v državni proračun pošlje drugam. Lahko svoji priljubljeni nevladni organizaciji (a le s seznama, ki ga vsako leto določi vlada), politični stranki ali pa verski skupnosti. Večina od skoraj pet tisoč potencialnih prejemnikov je dobrodelnih, nevladnih organizacij.

Možnost je na začetku zagrabila petina zavezancev za plačilo dohodnine, do leta 2014 pa je delež narasel na dobrih 40 odstotkov – podvojil se je (več v spodnji infografiki). A kljub temu velika večina možnosti še ni izkoristila. Morda menijo, da bo denar država ali občina najbolje porabila v skupno korist, morebiti se s tem ne želi ukvarjati ali pa za to še nikoli ni slišala – v vsakem primeru nerazporejenih ostaja slabih pet milijonov evrov.

Na našem spletnem portalu objavljamo rubriko Dnevnik nevladnika, v kateri lahko skozi zapiske "nevladnikov" spremljate delo nevladnih organizacij.


Prehranski paketi ali počitnice otrokom

Za devetmilijardni državni proračun to ni veliko, za civilnodružbene organizacije pa vsota ni več zanemarljiva. Kot je ponazoril Uroš Bonšek s CNVOS-a, zavoda za združevanje in razvoj nevladnih organizacij: "Če bi teh pet milijonov evrov pretvorili v prehranske pakete, bi jih lahko kupili dodatnega pol milijona. Če pa bi jih pretvorili v počitnice za otroke iz socialno šibkih družin, pa bi jih na morje lahko šlo več kot 16.000." V CNVOS-u so v želji aktivirati čim več ljudi, ki 0,5 odstotka dohodnine prepuščajo državi, sprožili akcijo #nulapet. Pri tem so jih podprli številni znani obrazi in glasbeniki, denimo glasbene skupine Modrijani in Mi2, voditelja Jože Robežnik ter Denis Avdić, raper Smaal Tokk in drugi.

Postopek izbire
Kdor želi drobec dohodnine preusmeriti, lahko to stori za največ pet organizacij, pri čemer vsaka prejme 0,1 odstotka dohodnine. Če izbere eno, ta prejme 0,5 odstotka. Prva pot je prek porta E-davki. Druga vključuje tisk obrazca ter oddajo izpolnjenega na najbližji finančni urad. Lahko po pošti, lahko osebno, opisujejo na CNVOS-u. Posameznika poteza nič dodatnega ne stane, saj bo dohodnino v vsakem primeru plačal. Izbire ni treba ponavljati vsako leto, ker velja do preklica.

Celoten seznam je na voljo tukaj (pdf datoteka) ali pa v tem bolj praktičnem iskalniku.

Kdo dobi največ?
Lani so zavezanci denar namenili 4.814 različnim organizacijam, kažejo sveži podatki FURS-a (abela). Velika večina jih je prejela manj kot tisoč evrov, zgolj zgornjih nekaj ducatov petmestne številke. Na vrhu je že dolgo Slovenska Karitas, ki je prejela 131.280 evrov, tik za njo pa Rdeči noski s 101.464 evrov. Tudi nasploh v vrhnjih 20 organizacijah prevladujejo dobrodelne ter humanitarne organizacije. Prva politična stranka na seznamu je SD na 26. mestu s 13 tisoč evri donacij, SDS pa na 31. s slabimi 12 tisoč evri. Vse druge so precej daleč zadaj.

Pri določanju prejemkov verskih skupnosti je težavna definicija. Na seznamu je namreč veliko organizacij različnih narav, ki jih organizirajo verske skupnosti – že prvouvrščena Karitas je denimo organizacija Rimskokatoliške cerkve, prav tako Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov na 12. mestu. Islamska skupnost je sicer na 15. mestu z 20 tisočaki, Nadškofija Ljubljana pa na 21. s 15 tisoč evri donacij.

Tehnikalije
Seznam organizacij vsako leto potrjuje vlada na podlagi popisa, ki ga sestavijo pristojna ministrstva. Nanj se organizacije ne morejo prijaviti – so uvrščene ali pa ne. Samodejno na njem pristanejo dobrodelne ustanove ter vsa tista društva in podobne organizacije, katerih delovanje zakonsko spada pod javni interes, nadalje opisujejo na CNVOS-u. To so splošnokoristne ustanove (po zakonu o ustanovah), gasilska in ribiška društva s koncesijo, pa tista, ki opravljajo naloge zaščite in reševanja. Nekaterim ministrstva sama z odločbo podelijo status delovanja v javnem interesu, denimo humanitarnim in invalidskim organizacijam. Nadalje so na popisu politične stranke ter verske skupnosti. Podrobnosti določa uredba o namenitvi dela dohodnine za donacije.

Po podatkih CNVOS-a imata podobno ureditev Italija in Poljska (pol odstotka), dva odstotka pa je mogoče nevladnikom nameniti v Romuniji, Litvi, Madžarskem in Slovaškem.

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Prihodke si razdelijo država in lokalne skupnosti (občine) v razmerju 46 proti 54 odstotkom.

Institut je pred leti vlada Boruta Pahorja nameravala uporabiti kot institut za določanje deleža posamezne verske skupnosti v prebivalstvu. Ker tovrstnih demografskih popisov že dolgo ne izvajajo, je nameravala delež vernikov med prebivalstvom določiti glede na to, koliko ljudi 0,5 odstotka dohodnine nameni verski skupnosti, brez upoštevanja deležev, ki jih morebitni verniki namenijo denimo Karitas. Predlog zakona je ugasnil skupaj z vlado.

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
Wasabi
# 06.12.2016 ob 12:59
Se kar ne morem odločiti, kam bi namenil, imam nekaj favoritov...

FIDES, SINDIKAT ZDRAVNIKOV IN ZOBOZDRAVNIKOV SLOVENIJE
SINDIKAT DELAVCEV DEJAVNOSTI ENERGETIKE SLOVENIJE
SINDIKAT BANČNIŠTVA SLOVENIJE
SINDIKAT DELAVCEV V PRAVOSODJU
SINDIKAT IGRALNIŠKIH DELAVCEV SLOVENIJE
SINDIKAT MINISTRSTVA ZA OBRAMBO
SINDIKAT NOVE LJUBLJANSKE BANKE
ZDRUŽENJE SENIORJEV SLOVENIJE - MANAGERJEV IN
STROKOVNJAKOV
DRUŠTVO ZA POMOČ PRI ZAPOSLOVANJU V AVSTRIJI, SO.P.

Malo heca ne škodi. V pošte pridejo edino gasilci in kakšne invalidske organizacije.
AM
# 06.12.2016 ob 12:31
Zanimivo, med prvih 20 sem pričakoval tudi gasilce in rdeči križ.
marvin42
# 06.12.2016 ob 12:47
Gasilcev ni zato, ker je vsako gasilsko društvo obravnavano zase.
Slo_v_k
# 06.12.2016 ob 12:31
Zelo so se trudili z obvescanjem javnost v preteklih letih, zato da bi cimvec sami pobrali.
tureavanture
# 06.12.2016 ob 13:40
za zdravstvene storitve plačujem mesečno in svojega žepa, do socialnih storitev nisem upravičen, za uporabo cest plačujem 200€ letno + 110€ za vinjeto da imamo potem katastrofalne ceste, obenem pa državo podpiram še vsakodnevno z DDVjem ki ga pustim v trgovini in od ostalih storitev
hexen
# 06.12.2016 ob 13:20
Na ta seznam sodijo izključno nekomercialne organizacije, verske institucije in njihovi podaljški pa to niso.
komsomolec
# 06.12.2016 ob 14:02
raje državi kot cerkvi
Anar Hija
# 06.12.2016 ob 13:52
@dude; jaz humanitarnosti načelno sploh ne podpiram, saj sem mišljenja, da revščina v Sloveniji ni potrebna. Če pa že, pa podpiram iskrene ljudi.

Razklika med UP-ornikom in ostalimi je, da, če hočeš pomagati, pri UP-orniku javijo direktno TTR račun, kamor je potrebno spraviti skupaj, da kašne stare ženice ne deložirajo ali ji odmontirajo WC školjko. Pomeni, ni nobenega posrednika, nobenih stroškov. Bolj direktno skoraj ne gre.

Namesto, da mene buzeriraš tukaj, rajši pošlji UPORNIK5 na 1919 pa z dejanji naredi nekaj, kar ti bo polepšalo dan - boš videl, da se boš bolje počutil, ko boš vedel, da si se odrekel nečemu, s čimer boš nekomu mogoče celo rešil življenje.
zenga.zenga
# 06.12.2016 ob 13:19
Večina Slovencev še vedno 0,5 odstotka dohodnine prepusti državi..
------------------------
Čas bi že končno bil da se preneha zavajati s stereotipom kot je to da je država slaba , nevladne in neprofitne organizacije pa rešitelj z belimi krili , ki bo na zemljo prinesel blagostanje . Neprofitne organizacije so nastale v ZDA , v času ,, blaginje ,, kjer so na ta račun obstajale množice brezposelnih revežev za katere država ni skrbela po drugi strani pa da bi bogataši prikrili svoje profite s tem da so ustanavljali te organizacije v katere so prelivali sredstva in katerih dobički so bili neobdavčeni . Bolj kot bo slabel proračun več bo teh,, pijavk,, ...
Pametnim dovolj .....
generacija56
# 06.12.2016 ob 12:35
Tako je! Gasilcem, nato pa društvu slabovidnih... zakaj ne?
Steffy
# 06.12.2016 ob 14:08
komsomolec, v Sloveniji sta država in Cerkev eno in isto. :)
vnk
# 06.12.2016 ob 13:07
Na našem spletnem portalu objavljamo rubriko Dnevnik nevladnika, v kateri lahko skozi zapiske "nevladnikov" spremljate delo nevladnih organizacij.

Na tole sem komentiral, da z drugimi besedami, nevladne organizacije so uspešno zlobirale uredništvo RTVja. In komentar je izginil brez obrazložitve. Bom moral pisati na vodstvo in varuhu (dokler še je) al kaj? Iz objavljene kolumne:

K sreči sem na sestankih z uredniki slovenskih medijev spoznal tudi take, ki so mojo željo, da bi o nevladnih temah poročali (še) več in tako pripomogli k razumevanju tretjega (nevladnega) sektorja naše družbe, civilne družbe, kot mu tudi nekateri pravijo, več kot podprli in rekli, da bi to morali že davno storiti. Na razumevanje sem naletel tudi pri urednici medija, ki ga ravnokar berete.

Saj CNVOS ima tudi na svoji strani sekcijo, kjer pravijo da NVOjem pomagajo pri lobiranju.
Ples
# 06.12.2016 ob 14:49
Prva politična stranka na seznamu je SD na 26. mestu s 13 tisoč evri donacij, SDS pa na 31. s slabimi 12 tisoč evri.

Hjoj, to pa ni v redu, bo treba disciplinirat vernike.
oziris.va
# 06.12.2016 ob 13:58
Jaz svoj delež dajem lokalni gasilski skupnosti že od vsega začetka. Lahko pa bi ta 0,5% povečali na vsaj 1%.

Seveda to država ne bo naredila ...
zenga.zenga
# 06.12.2016 ob 13:36
tureavanture
veseli me da še živite ljudje , ki od države ne pričakujete niti zdravstvenih , niti socialnih , niti izobraževalnih , niti infrastrukturnih in niti pokojninskih niti varnostnih storitev . Taki ste redki in zaslužite spoštovanje . ...
Korošec
# 06.12.2016 ob 17:49
In v čem je problem? Saj država je največja dobrodelna organizacija, saj za nekatere v javni upravi.
octane95
# 06.12.2016 ob 14:44
Od zacetka podpiram Macjo Hiso, ki odlicno skrbi za zavrzene zivali.
Anar Hija
# 06.12.2016 ob 13:23
Priporočam Humanitarno društvo UP-ornik iz Maribora. Pošteni in transparentni so, delajo popolnoma zastonj in resnično iskreno vam bodo hvaležni!

Za vse ostale, ki nimate te možnosti pa ostaja SMS s ključno besedo UPORNIK5 (ali1) na telefonsko številko 1919
anny22
# 06.12.2016 ob 13:06
Unicef? Amnesty International? Jup...
anny22
# 07.12.2016 ob 13:13
Gasilcem dam vsako 100 € direkt v žep za koledar (čeprav ga ne potrebujem). 0.5% dobijo organizacije, ki se ukvarjajo z ekologijo. Poleg tega sodelujem pri dveh dobrodelnih projektih; prvi je prihranil ljudem milijon in pol v šestih letih, drugi vsako leto 60.000, ki izboljšuje status šoloobveznim otrokom in bo prinesel učinek na dolgi rok.

Ne dam pa beračem za sendvič ali litrco, vsem, ki so "izgubili" denarnico in morajo ob 11 zvečer v Kamnik, šlogaricam iz dlani in prodajalcem Kraljev ulice, ker ne berem tega časopisa.
izo
# 06.12.2016 ob 20:27
Večina Slovencev še vedno 0,5 odstotka dohodnine prepusti državi

20% zasluženega pa provizijam..
Comando 2
# 06.12.2016 ob 15:03
Jest že več let dajem Rdečim noskom. Imam tudi majice z njihovim imenom. Sem vesel da so visoko na seznamu donacij
Beliska
# 08.12.2016 ob 08:29
Tudi sama sem mnenja naj se procent dvigne na 5 %, da bo saj kakšna korist od tega.
rudes
# 08.12.2016 ob 08:19
Lokalnim gasilcem. Od prve možnosti odločitve.
esspero
# 07.12.2016 ob 06:59
Značilno slovensko.! Skoraj vsak skrbi le za svojo rit.
m72
# 06.12.2016 ob 22:29
"raje državi kot cerkvi"

Se strinjam. Dodajam le: in raje klošarju kot banana državi, ki daje cerkvi in koštrunom.
jaskelainen
# 06.12.2016 ob 21:51
Jaz ne. Jaz že vsa ta leta prispevam moj delež športnemu društvu.
rokers
# 06.12.2016 ob 21:25
pač dosti ljudi ne ve za to, veliko se jim ne da oddat pravočasno tega obrazca. No pri tem se vse vidi kako popularen je RK ki mu OČIVIDNO ne zaupamo. Visoko pa je AI, ki ne vem kje dobi tako podporo. Seveda bi morali olajšat odločitev komu dat teh 0,5%, ki bi jih morali zvečat na 1%.
nonparel
# 06.12.2016 ob 16:20
Bojmo se sprememb in reform. Pri nas to pomeni, da imajo potem tisti, ki imajo malo, še manj. Tisti ki pa imajo dosti, pa imajo potem še več.
Izkušnje 25 letnega življenja v tej državi.
stojan1111111
# 06.12.2016 ob 15:15
Mogli bi pomagati tistim ki nimajo svojo hišo ali stanovanje. Tako bi rešili nekaj slovenskih najbolj revnih ljudi. Naslednje volitve dobi stranka ki bo imala dobar in jasan plan za najbolj revne ljudi.Upam da Slovenski zet, spremenil svet na bolje. Samo dejstvo da se ne boji povedati resnico, kaže na njegove resne namene. Resnica je nevarna. Sokrata so zaradi resnice ubili. Zaveda se da sa tega sveta ne moreš odnesti nobene materijalne stvari. Ko je Aleksandar Veliki prišel v Indijo z vojsko, pobil nekaj bogatih ljudi, vzel vse kar so imeli. Ustavi se pri naslednjem bogatem človeku in mu pove: Vzel ti bom vse. Ta ga pogleda in mu pove. Ne moreš mi uzeti, koliko ti lahko dam? Na kaj je mislil? Aleksandar Veliki se ustavi, zamisli in vpraša?..Kaj mi lahko daš, kar ti ne morem vzeti?Prišel boš v nebeško kraljevstvo. Ker je bil že star in bolan, se ustavi, dolgo je premišljeval kaj to pomeni, in spozna resnico.? Vojno so ustavile besede modreg Indijca. Ko je bil na samrtni postelji pove svojim slugam naslednje besede: Ko bom umrl dajte moje roke iz krste van, da vsi vide, da sa teg sveta, nič se ne da odnesti na drugi svet..Odnesemo lahko samo dobro ali slabo karmo, za naslednjo reinkarnacijo.. Dejanja ,besede in misli ki jih imamo danes, bodo vplivala na naše naslednje življenje.
furs
# 09.12.2016 ob 04:26
Zanemarljivo glede na vse ostalo, kar ta država nakrade.
stari59
# 08.12.2016 ob 19:53
Jaz dam plavalnemu klubu. Vem , da ga potrebujejo. Drugim pač ne zaupam.
pipsi
# 07.12.2016 ob 12:35
Gasilci dobijo daleč največ:
1267 prostovoljnih g. društev dobi skupaj nekaj več kot 830.000 €.
Gasilcem doniram tudi sam.
m72
# 07.12.2016 ob 00:13
"jst dam gasilcem"

Jaz tudi. Za liter :-)

No, zdaj pa brez heca. Gasilci itak pridejo s koledarjem in dobijo več, kot pa morem s temi obrazci nameniti tistim, ki so pomoči najbolj potrebni, a od države pozabljeni. Kar gasilci gotovo niso.
Sicer pa mi ni žal truda in denarja za pomoči potrebne.
Yeager
# 06.12.2016 ob 15:17
jst dam gasilcem
Vhito
# 06.12.2016 ob 12:50
Do kdaj pa je to potrebno oddati?
felipesko
# 07.12.2016 ob 12:13
A se da Primcu namenit,za otroke??
Zoro27
# 07.12.2016 ob 11:50
Iz proračuna pa organizacij ne podpiramo, a ne?
zenga.zenga
# 06.12.2016 ob 14:04
tureavanture
za zdravstvene storitve plačujem mesečno in svojega žepa...
----------------
pokojnini pa se boš odpovedal v dobro nevladnih organizacij - vsa čast ti ....
dude
# 06.12.2016 ob 13:41
@AnarHija
Sem mislil, da zagovarjas, da nihce ne dela zastonj.
dude
# 06.12.2016 ob 14:37
@Anar Hija
Ne moraliziraj. Komu bom namenil svoj denar, ce sploh, je moja stvar.

Jaz samo opozarjam na tvoje konsistentno logicno nekonsistetnost. Oglasujes humanitarno organizacijo, kjer delajo zastonj. To se mi zdi absurdno.
MIHAxxl
# 06.12.2016 ob 14:06
7 mio dohodnine za nevladne organizacije pomeni 7 mio več primankljaja v proračunu, ki ga prenesemo v javni dolg. Kje je plus za davkoplačevalce? Občutek, da sem naredil nekaj dobrega in plačal dvakrat.
IndyBob
# 06.12.2016 ob 13:35
Zanimivo, za vsega skupaj 7.5 milijonov davkov, ki jih vplacujemo, nam drzava dovoli, da sami dolocamo za kaj se porabijo. Res je radodarna nasa drzava.
Mindmaster
# 06.12.2016 ob 12:39
Dvignite znesek z 0,5% na 5%, pa bodo ljudje bolj zainteresirani in bo manj vladnih nevladnikov a la Mirovni institut.
tureavanture
# 06.12.2016 ob 13:20
bilo komu tudi bosanski skupnosti za burek, samo ne pustit državi
Kazalo