Milan Balažic bo po nekaj manj kot treh letih zapustil veleposlaniški položaj v Avstraliji. Foto: BoBo
Milan Balažic bo po nekaj manj kot treh letih zapustil veleposlaniški položaj v Avstraliji. Foto: BoBo
Erjavec odpoklical veleposlanika Balažica

Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, bo tako v četrtek na seji vlade predlagal odpoklic veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica.

Erjavec je sredi aprila v DZ-ju predstavil poročilo o izrednem nadzoru in dejal, da Nicholasa Omana ni bilo na seznamu povabljenih na odprtje konzulata.

V nadaljnji preiskavi, ali je bilo Omanu, ki je v Avstraliji registriran kot pedofil, dejansko poslano uradno vabilo na slovesnost, pa so naleteli na dodatne okoliščine.

Tako so dobili dokumentacijo, tudi fotografije, s katerih je razvidno, da sta Oman in Balažic skupaj sedela za častno mizo, bila skupaj postrežena in skupaj naj bi tudi obedovala.

Po Erjavčevih besedah s tem ni izpolnjen člen zakona o zunanjih zadevah, ki govori o tem, da mora veleposlanik vzdrževati dobre odnose z organizacijami slovenskih izseljencev. Zato bo Erjavec, kot je dejal danes, predlagal odpoklic veleposlanika Balažica.

Avstralski Slovenci so ministru in premierki, ki opravlja tekoče posle, Alenki Bratušek in predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je pristojen za odpoklic veleposlanika, poslali številna protestna pisma zaradi Omanove udeležbe na odprtju konzulata.

Erjavec odpoklical veleposlanika Balažica