Fank in Veniger ob primopredaji poslov. Veniger je naslednika pohvalil in izrazil prepričanje, da bo
Fank in Veniger ob primopredaji poslov. Veniger je naslednika pohvalil in izrazil prepričanje, da bo "znal vleči prave poteze": Foto: Policija

Prepričan sem, da bo slovenska policija še naprej ostala neodvisna in samostojna institucija ter bo s podporo politike nadaljevala učinkovit boj proti resnemu kriminalu.

Stanislav Veniger
Veniger, Fank
Oba sta izrazila upanje, da bo politika znala ceniti trud, ki ga policija kljub vse manjšim sredstvom vlaga v boj proti kriminalu. Foto: Policija

Fank je ob prevzemu poslov v nedeljo zvečer dejal, da se dela loteva z vso odgovornostjo in da se zaveda razmer, v katerih je država. Kot eno najtežjih nalog je izpostavil zagotovitev ustreznega vrednotenja dela zaposlenih.

"Rezultati in stopnja zaupanja v policijo potrjujejo, da je policija med najučinkovitejšimi institucijami v državi, kar je pogojeno s prispevkom vseh zaposlenih, ki s predanim in požrtvovalnim delom prispevajo k temu, kljub dejstvu, da se vse bolj posega v materialne in kadrovske vire, ki so nujen pogoj za izvajanje nalog," je izjavil. Izrazil je upanje, da bo država ohranila osnovne pogoje za delo policije.

Leta 1966 rojeni Fank je magister varstvoslovja in je v policiji zaposlen od leta 1984. Opravljal je skoraj vsa policijska dela in naloge, od miličnika, kriminalista, vodje skupine in varnostnega okoliša, na koncu pa je postal še direktor uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi.

Tudi Stanislav Veniger je poudaril, da je Fank karierni policist in kriminalist "z veliko izkušnjami, bogatim znanjem in predvsem pravimi osebnostnimi lastnostmi za to funkcijo". Zato je Veniger prepričan, da bo Fank znal sprejemati prave odločitev.

Veniger je pri predaji Fanku predstavil pomembne odprte naloge, trenutno stanje izvedenih nalog v skladu z letnim načrtom dela, kadrovske in organizacijske zadeve ter finančno stanje policije.

(Ne)zmanjševanje sredstev za policijo
Odhajajoči generalni direktor je izrazil prepričanje, da bo slovenska policija ostala neodvisna in samostojna ter bo s podporo politike nadaljevala boj proti resnemu kriminalu. Poudaril je, da so zaposleni na policiji v zadnjih letih delali z manj sredstvi, vendar so naredili več. "Zato upam, da bo aktualna politika to znala prepoznati in ceniti in ne bo zmanjševala sredstev zaposlenim, še posebej ne pri plačah. Kajti zmanjševanje plač in dodatkov bi lahko privedlo zaposlene v večjo apatičnost, padec delovne motivacije, povečala pa bi se tudi možnost korupcije."

Menjave na vrhu policije, vojske, Sove
Venigerja je v sredo razrešila vlada Mira Cerarja. V kratkem sta bili izvedeni še dve drugi menjavi na vrhu varnostnih in obveščevalnih organov, in sicer z vrha Sove je bil razrešen Stane Štemberger, nanj pa imenovan Andrej Očko; obrambni minister Janko Veber pa je razrešil načelnika Generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča in imenoval Andreja Ostermana.



Prepričan sem, da bo slovenska policija še naprej ostala neodvisna in samostojna institucija ter bo s podporo politike nadaljevala učinkovit boj proti resnemu kriminalu.

Stanislav Veniger