Pravoslavci menijo, da je prav, da so vključeni v varčevanje. Foto: BoBo
Pravoslavci menijo, da je prav, da so vključeni v varčevanje. Foto: BoBo

V Katoliški cerkvi z napovedanimi varčevalnimi ukrepi vlade uradno še niso seznanjeni. Predlagane ukrepe bodo preučili, ko jih bodo dobili, in do njih zavzeli stališče. Tudi evangeličanski škof Geza Erniša bo predlog vlade komentiral, ko bo uradno, da se sredstva za verske skupnosti res znižujejo.

Islamska skupnost v Sloveniji po besedah tajnika skupnosti Nevzeta Porića od države prejema le sredstva za prispevke, ki jih plačujejo za svoje zaposlene, kar je okoli 37.000 evrov na leto. Ker skupnost ne dobiva veliko denarja, vladnega zmanjšanja sredstev ne bodo preveč občutili, je pojasnil.

Porić je izrazil mnenje, da verske skupnosti veliko naredijo oziroma pomagajo državi, in dodal, da bi bilo dobro, da vlada razmisli o pomoči verskim skupnostim, ne pa da jim zmanjšuje sredstva.

Ne želijo biti izvzeti iz varčevanja
Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković pa je dejal, da je prav, da se pri varčevanju na vseh koncih sredstva znižajo tudi verskim skupnostim. Po njegovih besedah jim je sicer pomemben vsak evro, vendar pri varčevanju nočejo biti izjema.

V okviru predlogov ukrepov vlade, ki so jih kot izhodišča poslali socialnim partnerjem, je namreč med drugim navedeno tudi znižanje proračunskega financiranja verskih skupnosti za 20 odstotkov.