Vilfan je bil že dalj časa nezadovoljen v ZaAB-ju. Foto: BoBo
Vilfan je bil že dalj časa nezadovoljen v ZaAB-ju. Foto: BoBo
DeSUS se je okrepil
Erjavec z Vilfanom okrepil poslansko skupino

Vilfan je sicer iz ZaAB-ja izstopil že decembra lani, a se je vseeno odločil ostati v poslanski skupini stranke.

Predsednico stranke Alenko Bratušek je Vilfan do takrat že večkrat pozval, naj odstopi s predsedniškega mesta, kot jo je tudi, naj odstopi od komisarske kandidature, saj se mu je njeno vztrajanje pri kandidaturi za evropsko komisarko zdelo nekorektno. Bratuškova je po njegovih besedah sicer zagotovila, da ne stranke ne poslanske skupine ne bo imela za talko, vendar se je zgodilo ravno to.

Poslanska skupina ZaAB-ja brez Vilfana zdaj šteje le še tri poslance, DeSUS pridobiva 11 poslanski glas, koalicija pa ima ponovno 52 glasov.

Novega resorja ne bodo zahtevali
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je na novinarski konferenci dejal, da je zaradi Vilfanove odločitve zelo zadovoljen, "skoraj bi rekel, da srečen". Vilfan je po njegovem mnenju odličen poslanec, vedno nastopa odmerjeno, vsebinsko in konstruktivno. Zato so prepričani, da nove dodane vrednosti ne pomeni le za poslansko skupino, pač pa tudi za koalicijo.

"Imamo dejansko 46. glas, ki omogoča, da bi lahko ta vlada končala svoj mandat. Prepričan sem, da je ta vlada, tudi s pomočjo Vilfana, sposobna, da naredi vse tisto, kar je potrebno za izhod Slovenije iz krize," je še dodal Erjavec. Koalicijska SMC in DeSUS imata namreč zdaj 46 glasov.

Erjavec je pojasnil, da si sicer želi, da bi SD ostal v vladi, vendar pa je po njegovem mnenju pomembno, da imata večino vsaj dve močni stranki. Zagotovil pa je, da DeSUS zaradi enega člana več ne bo zahteval dodatnega ministrskega mesta.

Cerar: Želimo poslance, ki so člani stranke
Prehod Vilfana je pozdravil tudi premier Miro Cerar rekoč, da ga veseli, da je koalicija dobila nov glas. Spomnil je, da poslansko skupino SMC sestavlja 35 članov stranke SMC. Poslanec Bojan Dobovšek, ki je izstopil iz nje, ni bil član SMC-ja. Kar si želijo, pa je imeti poslance, ki so člani SMC-ja, je dejal.
"Če bo kdaj kdo drug potrkal na naša vrata, smo se pripravljeni vsaj pogovarjati. A zaenkrat ne razmišljamo, da bi sami iskali člane od drugod," je dejal ob robu skupne seje treh odborov DZ-ja, ki so nadaljevali razpravo o Grčiji.
Židan: Koalicija je močnejša
Predsednik SD-ja Dejan Židan je Vilfanu zaželel vse dobro v novi poslanski skupini. Koalicija ima zdaj ponovno toliko poslancev kot ob podpisu koalicijskega sporazuma, je spomnil Židan in dodal, da pričakuje skupno in uspešno delo tudi v prihodnje.

Vodja poslanske skupine Matjaž Han pa je dejal, da SD sodeluje v vladah, ne glede na to, ali imajo "pet, deset ali 15 poslancev". "Smo socialna vez v vsakršni vladi," je poudaril in dodal, da je vsak glas v koaliciji dobrodošel.

Židan je sicer ob izstopu Dobovška med nepovezane poslance ocenil, da stranka s tem ni več pogrešljiva v koaliciji. Erjavec je tedaj njegovo izjavo označil za naivno, saj je, kot pravi danes, že vedel za Vilfanove aktivnosti glede prestopa. Erjavec je danes še ocenil, da z Vilfanom še ni konec prestopov med poslanskimi skupinami.

DeSUS se je okrepil
Erjavec z Vilfanom okrepil poslansko skupino