Predsednik SD-ja Židan je javno spomnil na spremenjeno razmerje moči v korist njegove stranke. Foto: BoBo
Predsednik SD-ja Židan je javno spomnil na spremenjeno razmerje moči v korist njegove stranke. Foto: BoBo

SD je zdaj tista stranka, ki zagotavlja 46 glasov koalicije in več.

Dejan Židan, SD
Simona Kustec Lipicer
Simono Kustec Lipicer je Dobovškov odhod presenetil, ministra Koprivnikarja ne. Foto: BoBo
Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a
Erjavec
Kaj natančno je mislil z namigovanjem na jesensko dogajanje, Erjavec ni konkretiziral. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Premiki v poslanskih klopeh

Vodje koalicijskih poslanskih skupin se strinjajo, da Dobovškov odhod med nepovezane poslance ne šibi koalicijske večine v DZ-ju, saj ima koalicija kot celota še vedno več kot absolutno večino. Se pa s tem spremenijo razmerja v koaliciji, ugotavlja predsednik SD-ja Dejan Židan.

Koalicija ima še vedno 51 glasov, vendar brez SD-ja le 45, kar ni dovolj za absolutno večino pri sprejemanju zakonov. "SD je zdaj tista stranka, ki zagotavlja 46 glasov koalicije in več," je v izjavi novinarjem ob odhodu s seje vlade spomnil Židan.

Medtem pa vodja poslancev SD-ja Matjaž Han ne verjame, da se je moč njegovih poslancev zdaj s tem kaj povečala. To je povedal po srečanju koalicijskega vrha, kjer so na kratko obravnavali tudi situacijo okoli Dobovška. Tam je vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer partnerjem prenesla sporočila njenega nekdanjega poslanca.

Kuster Lipicerjeva je sicer v sredo dejala, da jih je odhod presenetil. Nasprotno je tokrat minister iz vrst SMC-ja Boris Koprivnikar ocenil, da je bila Dobovškova poteza pričakovana in spomnil, da so bila nesoglasja prisotna. Napovedal je še, da posebnih težav pri preštevanju koalicije to ne bo prineslo.

Rekonstrukcije naj ne bi bilo
Špekulacije o skrhanih odnosih med SMC-jem in SD-jem so se krepile v zadnjih tednih. So pa predstavniki obeh strank pretekli teden po srečanju, na katerem so razpravljali o koalicijskem partnerskem odnosu, pojasnili, da premier Miro Cerar nima namer za rekonstrukcijo vlade.

Po izstopu Dobovška se je odprlo tudi vprašanje, ali mu utegne še kdo slediti in ali se utegne oblikovati poslanska skupina nepovezanih poslancev, za kar bi bili potrebni najmanj trije poslanci. Kustec Lipicerjeva je v sredo zagotovila, da podobnih namer po odhodu ni izrazil noben drug poslanec SMC-ja.

Erjavec: Izjava Židana naivna
Na to je na tiskovni konferenci po seji vlade namignil zunanji minister in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Ocenil je, da bo lahko "jeseni stvar povsem drugačna, ker vidimo, kaj se dogaja v nekaterih poslanskih skupinah". Židanova izjava, da SD v koaliciji ni več pogrešljiv, je "precej naivna", je zatrdil.



SD je zdaj tista stranka, ki zagotavlja 46 glasov koalicije in več.

Dejan Židan, SD
Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a
Premiki v poslanskih klopeh