Slovenija
Vilfana naj bi v DZ-ju nadomestila mariborska bančnica Alenka Lampe. Foto: BoBo
Novi vodja poslancev PS-ja Jožef Kavtičnik pravi, da je v njegovi poslanski skupini dobrodošel vsak, ki želi delovati kot poslanec PS-ja. Foto: BoBo
VIDEO
Peter Vilfan je po promet...

Dodaj v

Vilfana bo v DZ-ju najverjetneje nadomestila Alenka Lampe, ki ostaja v PS-ju

Vilfan je o odstopu že obvestil DZ
11. maj 2014 ob 15:01,
zadnji poseg: 11. maj 2014 ob 16:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Poslanec Peter Vilfan je pojasnil, da je zaradi povzročitve prometne nesreče predsednika DZ-ja obvestil, da nepreklicno odstopa z mesta poslanca DZ-ja. Neuradno ga bo nadomestila mariborska bančnica Alenka Lampe.

Peter Vilfan spada v kvoto "odpadnikov" stranke PS, ki so po zmagi ljubljanskega župana Zorana Jankovića v boju za predsednika PS-ja izstopili iz poslanske skupine PS-ja.

Vilfan se je tedaj strinjal, da je bilo to "nesprejemljivo, nerazumljivo in nelogično dejanje", in opozoril, da se je vse to zgodilo prav v času, ko so se začeli tudi navzven kazati prvi pozitivni rezultati dela vlade.

Le še devet novih neodvisnih poslancev
27-člansko poslansko skupino je sprva zapustilo 14 poslancev. Nekdanji vodja poslancev PS-ja Jani Möderndorfer pa je Vebru dal predlog za ustanovitev nove poslanske skupine, v kateri bi sodelovalo 12 poslancev, poleg njega tudi Jerko Čehovin, Maja Dimitrovski, Aljoša Jerič, Darko Jazbec, Jožef Kunič, Mitja Meršol, Alenka Pavlič, Alojz Potočnik, Peter Vilfan ter tudi Saša Kos in Jože Velikonja, ki sta si nato premislila in se vrnila v poslansko skupino PS-ja, ki jo zdaj vodi Jožef Kavtičnik. Poslanca Dragan Bosnić in Matjaž Zanoškar pa sta se odločila, da politično pot nadaljujeta kot samostojna nepovezana poslanca.

Nova Möderndorferjeva poslanska skupina bo z Vilfanovim odstopom izgubila še enega člana. Vilfana bo neuradno zamenjala mariborska bančnica Alenka Lampe, ki je na volitvah v mariborski volilni enoti, iz katere so bili izvoljeni trije poslanci PS-ja, osvojila četrto mesto.

Lampetova se je kot nova poslanka omenjala že poleti 2012, ko je svet PS-ja poslanca Boruta Ambrožiča, ki naj bi v svoji magistrski nalogi prepisal večino tuje diplome, pozval k odstopu s poslanske funkcije. Zamenjati bi ga morala Alenka Lampe, vendar se je Ambrožič odločil, da izstopi iz PS-ja in še naprej sodeluje v parlamentu kot neodvisni poslanec.

Lampe: Sem v Pozitivni Sloveniji
Alenka Lampe je za MMC povedala, da bo, če bo uradno potrjena, sprejela poslansko funkcijo. V tem primeru se bo pridružila poslancem PS-ja. Sem v Pozitivni Sloveniji, je bila kratka in jedrnata.

Vodja poslancev PS-ja Kavtičnik zadeve, dokler ne bo uradno potrjena, ni želel pretirano komentirati.

"Meni je žal, da je moral Peter Vilfan, ko je videl, da so nastale takšne okoliščine, odstopiti. Sicer pa mora poslanec, ki želi odstopiti, najprej o tem obvestiti mandatno-volilno komisijo. Ta se mora seznaniti z odstopom," je na formalne postopke opozoril Kavtičnik.

Kar pa se tiče nove poslanke v njihovi poslanski skupini, pa je dejal, da so od vsega začetka odprti za vse, da nikamor niso odšli in nikogar odgnali. "Vsak je dobrodošel, da bo lahko delal kot poslanec PS-ja," je povedal Kavtičnik.

Veber: Vilfan se je pravilno odločil
Predsednik državnega zbora Janko Veber je izrazil obžalovanje ob sobotnem dogodku in poškodovanemu želel čimprejšnje okrevanje. Kot je danes še sporočil iz Irana, kjer se mudi na uradnem obisku, globoko obžaluje vožnjo poslanca Vilfana pod vplivom alkohola in meni, da se je Vilfan glede odstopa z mesta poslanca pravilno odločil.

Opiti poslanci
Vilfan sicer ni edini izmed slovenskih politikov, ki so imeli težave z vožnjo in alkoholom. Policisti so v preteklosti zaradi vožnje pod vplivom alkohola obravnavali nekdanja poslanca Zmaga Jelinčiča (SNS), Antona Anderliča (LDS) in ministra Henrika Gjerkeša (DeSUS), ki je zaradi tega pozneje odstopil.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
erru
# 11.05.2014 ob 15:17
Madona, tole gre pa hitr ... Če bi bli tolk odzivni v reševanju problemov v interesu državljanov... hja, bi blo najbrž že čudn...
slešer
# 11.05.2014 ob 15:29
ne glede na napako, se je izkazal kako bi moralo biti z vsakim, ki kaj naredi, npr. imamo pa dva, ki se norčujeta iz sodišč in posledično iz naroda in se še vedno držita povsod k pjanc plota, zgodi se pa nič!?
čmalilol
# 11.05.2014 ob 15:28
kot da je zbil starca zaradi tega, ker je politik... če ne bi postal član PS, se mu pa to gotovo ne bi zgodilo..
miha_lj
# 11.05.2014 ob 16:55
Ne delajte iz njega heroja. Odstopil je, ne za to ker je imel nesrečo, ampak zaradi vinjenosti. Nesreča se mu oprosti, ker se to lahko zgodi vsakemu v prometu. Ni pa vsak za volanom pijan. Zato dragi Slovenceljni, odgovorite si zakaj je odstopil. Vi pa kar o herojstvu. Bog pomagaj!
Janko1973
# 11.05.2014 ob 15:16
Zgleda, da se bodo kar sami ukinili. Za to jim pa "svaka čast".
aanton
# 11.05.2014 ob 16:56
Kaj ima Janša s to nesrečo in z odstopom?
jebelacesta23
# 11.05.2014 ob 15:29
Da bi odstopil denimo kdo od SDS-a v takem primeru? Nepredstavljivo. g.Vilfan, vsa čast neglede na storjeno!
Avcic
# 11.05.2014 ob 17:28
Nekaj mi ni jasno ob vsem tem; razen Večera imajo vsi glavni mediji v naslovu
odstop g. Vilfana in ne tistega zaradi česar odstopa
veleje
# 11.05.2014 ob 17:00
sami pijanci v tej PS...če pa ne pijanci pa lopovi,priskledniki itd..sramota
megan
# 11.05.2014 ob 18:35
Vilfan je naredil grdo napako, ampak jo je vsaj priznal in reagira situaciji primerno za razliko od mnogih, Gašparja Gašparja na primer, pa še v preteklosti so tudi ujeli nekaj bolj pod vplivom alkohola za volanom, pa so potem bili vsi drugi krivi, da so napihali. Skoraj sigurno je še marsikateri politik kdaj vozil pod vplivom alkohola, verjetno tudi sam Vilfan že kdaj prej, pa je v vseh teh primerih bila sreča na njihovi strani, da se niso kam zaleteli, koga podrli ali pa naleteli na policijo. V tem primeru se je zgodilo, kar se je in še enkrat povdarjam, da je edino prav, da odstopi in da poravna vse kazni. Nam je s tem prihranil zgubljanje časa ob debati o tem, kaj je za politika sprejemljivo in kaj ne, sebi pa je z odstopom naredil še najmanj škode.
čak mal noris
# 11.05.2014 ob 18:15
Čestitam vsem kretenom, ki v njegovi potezi vidijo častno dejanje, odmik od "desne politične kulture", naredijo celo primerjavo z Janšo in kaj naj bi on v takšni sizuaciji storil in podobne nebuloze. Idiotizem resnično ne pozna meja. Človek je: po zakonski definiciji PIJAN povozil starejšega človeka, ki je ob zeleni luči prečkal prehod!!! In to je vse! Nikakor mu ne privoščim, nikakor. Še toliko bolj mi je žal za ponesrečenega gospoda. Ampak NIČ mi pa ni nerodno reči KRETEN nekomu, ki v tem početju vidi nekaj "izjemnega"!!! Nič, ampak NIČ drugega v tem trenutku ni mogel IN SMEL narediti! Kaj pa ga še čaka, raje ne pomislim!
aanton
# 11.05.2014 ob 16:52
Neverjetno.....Vilfan odstopi....rdeči (ne levi, levih ni, levice pri nas ni, to se ve) in ga hvalijo, ter ob enem pljuvajo po desnici za stvari, ki se niso zgodile (če bi se..)...podobno kot pri Patriji (nenehni adut za volitve) Vilfana ne osojam, komentarji pa so v vzorcu rdečih in njihovih derivatov.........poden
oliva
# 11.05.2014 ob 16:11
Kako vam enim odštekano delajo miselni procesi.
Odstopil je po tem dejanju in zdaj je to preračunljivost?:o)

Zakaj pa niso še vse Gombočeve itd. itd. itd. itd. itd. itd. itd. itd. itd. odstopili iz teh istih razlogov? :D
Heldarion
# 11.05.2014 ob 21:37
Vse lepo in prav od Vilfana, da je odstopil.

Je pa zabavno brat komentarje, ki ga hvalijo za odstop - samo pokaže kako globoko v dreku smo, ko hvalimo nekaj, kar bi moralo bit samoumevno.
čak mal noris
# 11.05.2014 ob 18:19
@Oliva

Preberi poste od začetka naprej in ne obratno! V prvih parih postih par runklnov piše več o SDS-u, kot o dogodku samemu.
mirko marko
# 11.05.2014 ob 17:34
Res ne vem kaj ima zdaj sds s tem odstopom in pijanim voznikom.... Iz SDS so odstopli zaradi bapak, pravtako iz Dl in Desus, tako da se to ni zgodilo samo pri PS....l kot drugo pa on ni noben heroj ali pa kaka dobra praksa se manj pa nekdo po katerem bi se morali zgledovat....

Za ponesrecenca nima nobene veze, ce je on odstopil ali ne... To smatram jaz samo kot populisticno dejanje....

Ce pa temu ni tako, pa naj odstopi se kot kandidat za EU in naj ne kandidira ponovno..... Bomo vidli.....
Branko57
# 11.05.2014 ob 16:59
res je težko odstopit z mesta poslanca 1 mesec pred volitvami, kjer ti odstop lahko predstavlja še del volilne kampanje, neodstop pa bi pomenil jasno politično smrt.
Danger_Mouse
# 11.05.2014 ob 16:36
Vilfan se je tedaj strinjal, da je bilo to "nesprejemljivo, nerazumljivo in nelogično dejanje", in opozoril, da se je vse to zgodilo prav v času, ko so se začeli tudi navzven kazati prvi pozitivni rezultati dela vlade.

Pero, alkohol kuri sive celice in deformira pogled na realnost, zato se ga je potrebno čimbolj izogibati. Niso se namreč začeli kazati pozitivni rezultati dela vlade, ampak predvsem rezultati okrevanja naših zunanjetrgovinskih partnerjev. Poleg tega je delo te vlade 95% plagiat dela prejšnje vlade in posledica diktata iz Bruslja.

Natočimo si čistega vina. Če bi Janševa vlada izvajala te iste ukrepe, ki jih je izvajala vlada Bratušek Alenke, bi bila metropola in do neke mere tudi ostala večja mesta po državi že dve leti prizorišča gverilske vojne proti krvosesemu neoliberalizmu in kapitalizmu. Na vašo srečo pa so glave "spontanih" vstajnikov še vedno globoko zakopane v pesku in čakajo na naslednjo desnosredinsko vlado.
oliva
# 11.05.2014 ob 15:30
Zdej bo pa treba še o tej Alenki kej najti.
verjamem da se bo to 'sekundno' zgodilo.

Tako kaže praksa, @KmečkaPamet.
ikacbe
# 11.05.2014 ob 18:28
Vilfan, vrni se med komentatorje. To delaš odlično.
rebelrebel
# 11.05.2014 ob 18:20
@oliva
Če, glede na očitne končne "koristi" uporabimo malo črnega humorja; očitno je bil tale pešec Jankovićev odposlanec. Za prgišče dolarjev...
ZeK
# 11.05.2014 ob 17:49
Opiti poslanci
Vilfan sicer ni edini izmed slovenskih politikov, ki so imeli težave z vožnjo in alkoholom. Policisti so v preteklosti zaradi vožnje pod vplivom alkohola obravnavali nekdanja poslanca Zmaga Jelinčiča (SNS), Antona Anderliča (LDS) in ministra Henrika Gjerkeša (DeSUS), ki je zaradi tega pozneje odstopil.


Kacin je spuščen iz spiska s kakšnim posebnim razlogom?
Danger_Mouse
# 11.05.2014 ob 16:44
@jebelacesta23

# 11.05.2014 ob 15:29
Da bi odstopil denimo kdo od SDS-a v takem primeru? Nepredstavljivo. g.Vilfan, vsa čast neglede na storjeno!


Najbolje, da preverite, če ni bil pešec slučajno simpatizer SDS in če je bil, Vilfanu podelite najvišje državno priznanje.

butnskala.press
rokin
# 11.05.2014 ob 16:40
odpadnik ki druge sodi, a sam dela isto
levinja
# 11.05.2014 ob 15:59
En mesec ali dva pred koncem mandata (ha ha) Me prav zanima če bi iztopil na začetku mandata.
Ena plača ali dve - ne nas imeti za norca.
Del R
# 11.05.2014 ob 16:03
Kaj pa jaz sem lahko v državnem zboru?? Aja, saj res, nimam zadostnih kompetenc: premalokrat sem v medijah oz. " črni kroniki". ;)
macupicu
# 11.05.2014 ob 16:01
To NI samo neljubi dogodek, kot je bilo omenjeno: pijanec je podrl starejšega moškega, ki je pravilno prečkal cesto... in tak človek naj bi mladim bil vzor??? Fuj in fej!!!
Nadrealist
# 11.05.2014 ob 15:59
Pravilna odločitev.
Sejsemvedu
# 11.05.2014 ob 21:41
Sem že mislu, da sem pristranski, k se mi kr neki prkazuje. Na, pa sem šu preštet:

122 komentarjev, od tega 25 od enega samega "komentatorja (>20 %). Wtf!

Pa še malo resno: Gospod Vilfan je naredil hudo napako. Po storjeni napaki je postopal 110 % korektno.

Ne vem, kaj je pri tem pomembna politična pripadnost? Kakšno vezo ima s tem primerom postopanje kogarkoli drugega?

Še ena mala resnica: Ko ga takole userješ, kot ga je gospod Vilfan, je korektno postopanje bolj ali manj logično. Tukaj pač ni kaj dokazovat, ni v kaj dvomit, ...
metaleta
# 11.05.2014 ob 20:05
Prav, da je odstopil čeprav samo za ta dva ali tri mesece, kar jim še preostane. "Žrtvovanje" pač ni bilo pretežko.

Ključno vprašanje pa je zdaj, ali namerava odstopiti od kandidature za evropskega poslanca??
tomazyk
# 11.05.2014 ob 19:15
Kar je naredil je narobe. Upam, da bo dobil primerno kazen, kot vsak drug državljan. Je pa takoj odstopil kot poslanec in se ne bo skrival za poslansko imuniteto. Marsikateri poslanec v Sloveniji tega ne bi naredil.
megan
# 11.05.2014 ob 18:56
Se strinjam, s tistimi, ki pravijo, da ta odstop ni nobeno častno dejanje, ampak edino, kar se mora in sme v taki situaciji naradit. Je pa dejstvo, da je naredil, kar mora in sme in da v podobnih primerih marsikdo tega ni storil in je raje iskal 1000 neumnih izgovorov.
Tisti, ki pa pravite, da je to populistično dejnaje, pa povejte, kaj bi moral naredit, da bi bilo prav, potem, ko je pod vplivom alkohola zbil pešca. Odstop je populitičen, ostajanje na položaju pa verjetno tut ne bi bilo vredu.
korenc
# 11.05.2014 ob 18:00
kacinov klanec ne obstaja več,so ga zradirali z evropskimi sredstvi
korenc
# 11.05.2014 ob 17:12
janko bo menjal rjuhe v kliničnem centru kmalu,ko mu propade stranka
glasnost
# 11.05.2014 ob 16:50
Kakorkoli že, marsikdo iz politike bi si lahko vzel Vilfanov odstop kot vzor, kako je treba ravnati.
otto bizantiski
# 11.05.2014 ob 21:41
Na znanem kraju ob znanem času je z osebnim vozilom povozil pešca, ki je pravilno prečkal prehod za pešce. Dodamo še kako? V vinjenem stanju.
Clean case
Xman
# 11.05.2014 ob 19:57
Zamislite se, da bi se to zgodili kakemu Grimsu ali podobnim...ma ga mediji raztrgajo podolgo in počez....objektivnost slo medijev.
toni66
# 11.05.2014 ob 19:43
@rebelrebel
11.05.2014 ob 18:40

Poslanski glas je glas, Vilfanov ali pa od XXXL Vonte.....

Glas Vonte ima večjo težo. Pa tudi bolj opazen.
no72
# 11.05.2014 ob 19:33
g. Vilfan je že pred tem dogodkom "cencal", kaj narediti, ali biti še naprej politik ali ne, po zmagi Jankovića....zato odločitev ni bila pretežka.

Je pa nekaj res, v pogledu moralnosti je 100x lahko za zgled Jankoviću, kateremu je mesto le v Dobu, pa ga tja nihče ne bo poslal, ker je "elita" in ga podpira najmanj 70% Ljubljančanov in vsaj 40% vseh Slovencev!
On na teh spletnih stvareh vizionarsko razpravlja, kaj bo naredil- rad bi bil naprej župan, še rajši premier...priličijo pa mu le lisice na roke!

Ni problem Vilfan, problem in grobar Slovenije se ve kdo bo.......
Janček
# 11.05.2014 ob 18:54
oliva preveč se ceniš, drugače pa si prav simpatična :)
zowie
# 12.05.2014 ob 00:38
Kaj je torej ostalo od Alenkine "sanjske " ekipe ?
aaaaahaaaa
# 11.05.2014 ob 21:07
klobuh
# 11.05.2014 ob 20:12
Prijavi neprimerno vsebino
Lani sem jih ob svojih 90 kg popil 5 velikih in pihal 0,12....torej je
vprašanje koliko pivc je popil Peterček!?
--------------------------------------------------------------------------
ja jst sm slabi dve leti nazaj v šest urnem druženju spil štiri pive,
štiri deci vina + dvojne borovničke, sicer smo kr dobro jedli... ,
na poti do doma je frula 0,32 pokazala na 85kg. osebne teže :-/
klobuh
# 11.05.2014 ob 20:12
Lani sem jih ob svojih 90 kg popil 5 velikih in pihal 0,12....torej je vprašanje koliko pivc je popil Peterček!?
no72
# 11.05.2014 ob 19:36
Sicer, pa zakaj, menite, svoj čas ga. Kresal ni dovolila pregleda svojih las.....in to je isto, kot da si pozitiven!
olen
# 11.05.2014 ob 18:56
Verjetno bm kasiral kup minosov :). Vsi v zivljenju delamo napake, kar je naredil ni prav...ampak da se tu izivljate na tujih napakah pa je podn od podna
čak mal noris
# 11.05.2014 ob 18:47
@glasnost

Ne vem, a si pričakoval, da bom mogoče napisal: "Naj bi, vendar na izkušnje od prej, NE BO"!? O, ne. Za vsakega ostajajo enaka pravila. Ostali me pa v tem trenutku ne zanimajo.
čak mal noris
# 11.05.2014 ob 18:42
@Oliva

Užali me lahko nekdo, ki stori nekaj, kar mu, po mojem prejšnjem poznavanju njegov intelekt NE DOVOLJUJE. Zato sem v takem primeru še razočaran. Zato TI ne rabiš nič skrbet.
Janček
# 11.05.2014 ob 18:36
kamnojed, ti pa še vode ne piješ, ko pod to temo špekuliraš, kaj pije Janša ;)
čak mal noris
# 11.05.2014 ob 18:33
@Oliva

Oprosti, ampak ti pa TAKO NAKLADAŠ, da si očitno v pogovorih same s sabo celo verjameš ( to več ali manj počneš-odpisuješ svojim prejšnjim "mislim" ). Če te matematika zajebava, preštej onega "enega" in par za njim. O dvoličnosti, ki jo v postih prezentiraš, pa je brezpredmetno izgubljati besede. In...,kdor piše v tem primeru "proti", je SEVEDA SDS-ovec! Bravo, BRAAAVO!
foxhunt
# 11.05.2014 ob 18:19
"čak mal noris" dober komentar, pohvalno. ++++
Kazalo