Prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja in alkoholiziranost je med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč. Foto: Dars
Prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja in alkoholiziranost je med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč. Foto: Dars
Lani na slovenskih avtocestah ugasnilo 20 življenj
Policija svetuje: Previdno med prazniki
Kapun o varni vožnji na avtocestah

Po prepričanju vodje sektorja prometne policije Ivana Kapuna se je varnost izboljšala zaradi vplivov posodobitev cestnoprometne infrastrukture, predvsem dokončanja nekaterih avtocestnih odsekov in uvedbe vinjetnega sistema, ki je velik del prometa preusmeril na varnejše ceste, ter napovedanih strožjih ukrepov sankcioniranja prekrškarjev.

Skupno število nesreč nižje
A ukrepi sami niso dovolj, opozarja Kapun, saj se je promet na avtocestah zaradi vinjetnega sistema zgostil (na nekaterih odsekih celo za 60 odstotkov), posledica pa so tudi prometne nesreče. Policija je tako lani obravnavala 1.506 prometnih nesreč, ki so se zgodile na avtocestah (leto prej 1.529), v katerih je umrlo 20 udeležencev (leto prej le 9). 55 ljudi je bilo hudo poškodovanih (leta 2008 50), 725 pa lažje (leta 2008 565). Število prometnih nesreč na avtocestah je bilo lani torej nižje, a so bile posledice hujše.

20082009
Št. vseh prometnih nesreč 22.700 20.592
Št. vseh udeležencev44.13739.616
- mrtvi v vseh nesrečah214171
- hudo poškodovani 1.608 1.032
- lažje poškodovani 11.341 11.082
Št. nesreč na avtocestah 1.529 1.506
- mrtvi na avtocestah 9 20
- hudo poškodovani 50 55
- lažje poškodovani 565 725

"Smrtni grehi" obnašanja med vožnjo po avtocesti
Tiskovna konferenca je bila posvečena prav opozorilu o varni vožnji na avtocestah. Bojan Žlender, predsednik sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, je izpostavil "smrtne grehe" vožnje na avtocesti, med katerimi so vzvratna vožnja, prehitevanje po desni, hoja po avtocesti, prekratka varnostna razdalja (predvsem v predorih) in "bivakiranje" na odstavnem pasu, kjer si "nekateri privoščijo malico" ali telefonski pogovor.

Predstavnik Darsa Jan Sajovic je posebej opozoril na kulturo voznikov, ki naj bi se v zadnjem letu izboljšala. Vendar imajo nekateri vozniki še vedno težave pri menjavanju pasov na avtocesti. Izpostavil je prometna pasova za počasna vozila na Trojanah in Črnem Kalu, kjer počasni vozni pas preide v voznega, vozni pa v prehitevalnega, pri čemer mnogi vozniki ne upoštevajo, da se morajo tudi sami (varno) umakniti na vozni pas, in nadaljujejo vožnjo po prehitevalnem pasu. Ta je namenjen prehitevanju, je poudaril Kapun, zato se je treba vsakokrat, ko to dejanje izvršimo, umakniti na vozni pas. Tega pravila mnogi vozniki ne upoštevajo.

Vozimo s pametjo na TV Slovenija
Sodelujoči so predstavili tudi serijo triminutnih filmov, ki opozarjajo na pravilno in varno ravnanje ob nepredvidenih dogodkih (nesrečah) na avtocestah in varno vožnjo. Filme (šest od desetih se jih že vrti na TV Slovenija) je brezplačno producirala TV Slovenija, brezplačna pa je tudi njihova objava na nacionalnem mediju.

Lani na slovenskih avtocestah ugasnilo 20 življenj
Policija svetuje: Previdno med prazniki
Kapun o varni vožnji na avtocestah