Lammert meni, da bi morali najprej poglobiti delovanje EU-ja, preden ga začnemo ponovno širiti. Foto: BoBo
Lammert meni, da bi morali najprej poglobiti delovanje EU-ja, preden ga začnemo ponovno širiti. Foto: BoBo

Predsednik DZ-ja Gregor Virant je danes v Ljubljani sprejel predsednika bundestaga Norberta Lammerta. Virant je nemškemu gostu tudi predstavil varčevalne ukrepe, pri čemer je med drugim omenil zakon o uravnoteženju javnih financ in dodal, da se zavedamo, da zniževanje javne porabe nima pozitivnega vpliva.

Virant je tudi poudaril, da želi Slovenija tujim partnericam sporočiti, da želimo biti prijazno okolje za naložbe, in naštel ukrepe, kot so povečanje prožnosti trga dela, davčne razbremenitve in zmanjšanje birokracije.
Dodal je, da smo naklonjeni zasebnim naložbam v javno infrastrukturo, da želimo vzpostaviti prijaznejše podjetniško okolje in biti verodostojen partner.
Lammert: Evroobveznice ne morejo biti pot do finančne discipline
Predsednik bundestaga je temu pridal, da sta želela z Virantom v pogovorih poiskati bilateralne težave, ker pa jih nista našla, sta se posvetila razmeram v EU-ju. Lammert je v odgovorih novinarjem poudaril, da bo Nemčija še naprej zagotovo nasprotovala evroobveznicam, saj ne morejo biti pot do fiskalne discipline.

Predsednika sta izmenjala tudi poglede na evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana. Kot je povedal Virant, je gostu predstavil velik interes Slovenije, da bi bile te države čim prej v EU-ju, a tega ne more biti brez izpolnjevanja pogojev. Zatrdil je, da bo Slovenija ratificirala pogodbo s Hrvaško.
"EU preveč pomemben, da bi propadel"
Lammert je v nagovoru poslancem še zatrdil, da je EU preveč pomemben projekt, da bi ga pustili propasti, in da se moramo težav lotevati skupaj, kar nas je naučilo že 20. stoletje.