Odbor se ne strinja s takojšnjim zvišanjem kvot. Foto: RTV SLO
Odbor se ne strinja s takojšnjim zvišanjem kvot. Foto: RTV SLO
Opozicija se strinja s predlagano postopnostjo, nasprotuje pa zniževanju zasledovalnih meril. Foto: RTV SLO

Na naslednjih lokalnih volitvah, ki bodo leta 2006, bo po predlogu veljala 20-odstotna kvota, saj sta vlada in koalicija od sprva predvidenih 25 odstotkov odstopili.

Po mnenju koalicije so v prehodni določbi sprememb zakona predvideli postopnost, s čimer bi se izognili težavam, ki bi jih imeli predlagatelji pri določanju list.


Priporočamo, da si preberete novico o "Slovenska politika ne mara žensk".

Na podlagi tega dopolnila naj bi bila na prvih rednih lokalnih volitvah obvezna 20-odstotna zastopanost obeh spolov za volitve v občinske svete, na lokalnih volitvah leta 2010 30-odstotna, 40-odstotno žensko kvoto pa bi uveljavili šele leta 2014.

Glede ženskih kvot so poslanci LDS-a in SD-ja dejali, da se s predlagano postopnostjo strinjajo, nasprotujejo pa zniževanju zasledovalnih meril in so zato vztrajali pri osnovni vladni rešitvi 25 odstotkov.

Strožja merila za neodvisne liste
Poleg tega je odbor zvišal tudi prag za udeležbo neodvisnih list, ta bo zdaj 4-odstoten, do zdaj pa so kandidaturo vložili s podpisi 30 oziroma 15 volivcev, če ima volilna enota manj kot 500 prebivalcev. Vlada meni, da s tem ne ukinja neodvisnih list, ampak le zaostruje pogoje, saj so prišli do spoznanja, da je teh list bistveno preveč.

Opozcija (LDS in SD) pomislekom vlade ne verjame. Vili Trofelnik je dejal, da je v ozadju bojazen političnih strank pred izgubo političnega monopola.


Trenutni izidi naše ankete:

Ali bi podprli uvedbo kvot za ženske na volitvah? (28. jun 2005 - )

Odgovor: Izidi:
Da 37% (179)
Ne 63% (305)

Št. vseh odgovorov v anketi: 484

DZ bo lahko razreševal župane in svete?
Odbor je podprl še novelo zakona o lokalni samoupravi, na podlagi katere bo lahko parlament razreševal župane ali občinske svete, ki bi delovali v nasprotju z zakonom oziroma ne bi upoštevali predpisov. Novosti se nanašajo tudi na postopek ustanavljanja novih občin.