Mavričeva je sredi januarja odstopila kot ambasadorka dobre volje pri Unicefu Slovenija, kot razlog pa je - podobno kot Milena Zupančič - navedla nepravilnosti in to, da je vodstvo Unicefa z njo prekinilo vsakršne stike. Foto: Osebni arhiv Vite Mavrič
Mavričeva je sredi januarja odstopila kot ambasadorka dobre volje pri Unicefu Slovenija, kot razlog pa je - podobno kot Milena Zupančič - navedla nepravilnosti in to, da je vodstvo Unicefa z njo prekinilo vsakršne stike. Foto: Osebni arhiv Vite Mavrič
Težave v Unicefu

Pred dnevi sta kot ambasadorki dobre volje odstopili dolgoletni sodelavki Unicefa Slovenija Vita Mavrič in Milena Zupančič. Pravita, da iz organizacije kljub zahtevam in povpraševanjem nista dobili odgovorov glede namigov o nepravilnostih ter vloženih tožbah zaradi mobinga.

Picard se je Mavričevi opravičil
Vodstvo je nato sklicalo tiskovno konferenco, kjer je očitke zavrnilo, na novinarska vprašanja pa niso želeli odgovarjati. Da je vse v redu in da Unicef Slovenija dela dobro, je novinarjem nato zatrdil tudi namestnik direktorja za finance pri Unicefu v Ženevi Lawrenc Picard. Javni pismi Mavričeve in Zupančičeve je označil za neprimerni in poudaril, da sta obe za Unicef naredili veliko, vendar pa sta z razčiščevanjem stvari v medijih to v določeni meri izničili.

Zdaj se je znova oglasila Vita Mavrič, ki jo še posebej moti, da njen odstop z mesta ambasadorke Unicefa kritizira Picard, ki je soodgovoren za današnje stanje na slovenskem Unicefu, "saj je bil o njem obveščen skoraj na začetku, vsekakor pa bistveno pred nama". Ob tem dodaja, da jo je Picard že poklical in se ji za svojo izjavo osebno opravičil.

Dve leti čaka na dogovore
Drugi, še večji cinizem pa so za Mavričevo navedbe predstavnikov Unicefa, da se pogovarjajo o dve leti starih zadevah. "Res je, dve leti sem čakala v upanju, da mi bodo na Unicefu namenili toliko pozornosti, da bi mi uspeli utemeljeno pojasniti vprašanja in kritike, ki so me do konca razdražile. Koliko časa bi oni še potrebovali, da bi danes lahko utemeljeno govorili, da gre za lanski sneg?" se sprašuje.

Tudi trditev v. d. izvršne direktorice Unicefa Slovenija Alenke Jež Heinc, da Unicef z ambasadorkama ni prekinili sodelovanja, ampak da se sami nista odzivali na povabila, je za Mavričevo čisto sprenevedanje. "V letih 2009 in 2010 sem se naivno in korektno v skladu z mojo funkcijo še naprej odzivala na prošnje sekretariata, opravljala predavanja po različnih slovenskih šolah in vrtcih ... Samo vodstvo Unicefa pa je z menoj in Mileno Zupančič popolnoma prekinilo komunikacijo in to o temah, ki so bile ključne," pravi. Prav tako ji vodstvo nikoli ni odgovorilo, kaj je s štirimi tožbami za mobing in tremi tožbami na delovnih sodiščih.

Težave v Unicefu