Prejšnji dogovor s policisti je potrdila tudi vlada, Vizjak upa, da bo sprejemljiv tudi nov. Foto: BoBo
Prejšnji dogovor s policisti je potrdila tudi vlada, Vizjak upa, da bo sprejemljiv tudi nov. Foto: BoBo
Policisti in vlada tik pred potrditvijo sporazuma

Po sedmih urah pogajanj sta se vladna in sindikalna stran dogovorili o tem, kakšen naj bi bil sporazum, ki bi zadovoljil zahteve policistov.

Minister za delo Andrej Vizjak o vsebini sporazuma podrobneje ni želel govoriti, upa pa, da ga bodo v sredo potrdili tako v obeh sindikatih kot tudi vlada. Sam meni, da je vsebina sporazuma še vzdržna za vlado, obenem pa je v njem storjen tudi korak naprej za policiste. Pogajali so se tako, da sporazum ne posega v obstoječe dogovore z drugimi sindikati, da ne posega v zakon za uravnoteženje javnih financ in v sistem plač v javnem sektorju.

Novo besedilo predloga sporazuma tako po njegovih besedah policistom ne prinaša nekih dodatnih stvari, ampak gre za "preciziranje in dodatno obdelavo" obstoječih. "Mi izključno opredeljujemo določene specifike, ki se nanašajo na policiste, njihov način dela, kadrovsko zasedenost glede na normative in podobno.."

Že prejšnjič so bili "zelo na robu"
Na vprašanje, ali bi se lahko ponovil scenarij iz prejšnjega tedna, ko sporazuma zaradi nasprotovanja članstva v sindikatih niso podpisali, pa minister odgovarja, da je to možno. "Ta scenarij se lahko zgodi tudi na vladni strani," je dodal in pojasnil, da je bilo namreč že ob sporazumu iz prejšnjega tedna ocenjeno, da "smo na robu, s tem pa gremo še nekoliko naprej".

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pa je povedal le, da morajo dogovor še preučiti. Dokončne odločitve bodo po njegovih besedah padle v sredo.

V sredo dopoldne naj bi tako podpisali sporazum, kar bo omogočilo umik referendumske pobude in uveljavitev varčevalnega zakona, je mogoč scenarij po ponedeljkovih pogajanjih predstavil minister.

V sporazumu tudi sklenitev kolektivne pogodbe
V predlogu sporazuma, ki sta ga pogajalski strani parafirali prejšnjo sredo, a ga nato policisti niso podpisali, so se v 25 točkah med drugim dogovorili o izplačilih za delovno uspešnost, novi sistemizaciji delovnih mest, pa tudi o pogodbah o sindikalnem delu. Do septembra bi naj sklenili novo kolektivno pogodbo za policiste. Za vlado pa je bila najpomembnejša točka umik referendumske pobude o zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Kocbek: Zbiranje podpisov poteka dobro
Policijska sindikata sta 17. maja v DZ vložila referendumsko pobudo o omenjenem zakonu, v petek pa je začel teči rok za zbiranje 40.000 podpisov volivcev za razpis referenduma. V ponedeljek je podpredsednik Sindikata policistov Slovenije Andrej Kocbek povedal, da zbiranje podpisov poteka dobro, saj naj bi bila ponekod na upravnih enotah celo gneča.

Pobudnik lahko referendumsko pobudo kadar koli umakne, kar naj bi prvopodpisani Petrovič tudi storil, če bodo z vlado podpisali sporazum. V nasprotnem primeru je koalicija napovedala vložitev zahteve za oceno ustavnosti referendumske pobude.

Policisti in vlada tik pred potrditvijo sporazuma