Vizjak je pojasnil, da so s socialnimi partnerji v drugem krogu pogajanj izmenjali mnenja zlasti na področju pogojev upokojevanja ter zniževanja starostne meje upokojevanja zaradi otrok in služenja vojaškega roka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vizjak je pojasnil, da so s socialnimi partnerji v drugem krogu pogajanj izmenjali mnenja zlasti na področju pogojev upokojevanja ter zniževanja starostne meje upokojevanja zaradi otrok in služenja vojaškega roka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sindikate skrbijo ljudje, ki so začeli delati zgodaj ali študirali, delodajalce pa stroški dela. Foto: BoBo
Nadaljujejo se pogajanja o pokojninski reformi

"Zdaj se razčiščuje, kaj kdo misli in kaj kakšna številka pomeni, pripravili pa bodo tudi simulacije. Tako bomo vedeli, kaj vse to tudi računsko pomeni," je po sestanku povedal Janez Posedi, predsednik sindikalne konfederacije Pergam.

Pripravili bodo simulacije za tiste dele, ki vplivajo na višino pokojnine: "To so na primer odmerne stopnje, skratka vse, kar upoštevajo pri izračunu višine pokojnine," je pojasnil Posedi, simulacije pa bodo po njegovih besedah pokazale, kako morebitna sprememba katerega izmed teh parametrov vpliva na višino pokojnine.

Dodal je še, da so na pogajanjih prišli do 40. člena, ki opredeljuje delno pokojnino, drugi sindikalisti pa izjav niso dajali.

Pokojninska reforma bo tudi tema torkovega Studia ob 17.00 na 1. programu Radia Slovenija
O tem, da bo treba delati dlje, ni več nobenega dvoma. Odprto pa ostaja, ali bodo ostrejši pogoji upokojevanja veljali tudi za ženske in tiste, ki so študirali, pa tudi, kako močno bo na približno 170 tisoč upokojencev vplivalo očiščenje pokojninske blagajne. To je le nekaj izhodišč pokojninske reforme, o katerih bodo govorili s socialnimi partnerji.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak pa je dejal, da bo na osnovi različnih mnenj, ki so jih na današnjih pogajanjih slišali, mogoče narediti določene simulacije predlogov in njihove učinke ter se potem tudi dokončno opredeliti do njih.

Pojasnil je, da so s socialnimi partnerji izmenjali mnenja zlasti na področju pogojev upokojevanja ter zniževanja starostne meje upokojevanja zaradi otrok in služenja vojaškega roka. Načeli so tudi dileme pri izenačitvi pogojev upokojevanja med moškimi in ženskami ter govorili o obdobju, ki se upošteva pri odmeri pokojnine.

Vizjak meni, da je za zdaj še nemogoče napovedati, kdaj bo usklajevanj konec, vendar je ob tem poudaril, da pogajanja potekajo konstruktivno in učinkovito. "Ocenjujem, da s takim tempom lahko v nekaj tednih zelo daleč pridemo," je prepričan.

Delovna skupina v okviru Ekonomsko-socialnega sveta, ki je pogajanja začela sredi prejšnjega tedna, bo delo nadaljevala v sredo.

Še vedno pa razburja tudi zakon za uravnoteženje javnih financ. Oglasili so se v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB-ja, kjer menijo, da prekinitev plačevanja premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje vojnim veteranom in invalidom, ki je posledica tega zakona, ni v skladu z ustavnim zakonom za izvedbo temeljne ustavne listine. Prepričani so tudi, da je do vojnih veteranov in invalidov diskriminatorna.
Nadaljujejo se pogajanja o pokojninski reformi