Vlada ima pred seboj pester dnevni red. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Vlada ima pred seboj pester dnevni red. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Falcon
Orientacijska vrednost falcona je 13,7 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Sodstvo
Po nekaterih podatkih je izvršba v Sloveniji kar šestkrat daljša, tako da je bilo konec letošnjega januarja na sodiščih kar 220.000 nerešenih izvršilnih zadev. Foto: MMC RTV SLO
Vlada predvideva dodatno krčenje izdatkov

Orientacijska vrednost letala je 13,7 milijona evrov. Zdaj bo ustanovljena delovna skupina, ki bo začela postopek s prodajo. Delovna skupina bo odločila, ali bo prodaja falcona potekala v obliki licitacije ali razpisa. Za prodajo so se na vladi odločili, ker uporaba letala v zdajšnjih pogojih ni gospodarna. Postopke za prodajo bo vlada pripravila, ko bo falcon na servisu, po vrnitvi s servisa pa bodo letalo lahko občasno in v posebnih primerih uporabljali za potrebe državnih organov.

Sestanek Pahor-Marušič-Fides prihodnji teden
Glede načrtovanega znižanja plačila dežurstev, zaradi česar sindikat zdravnikov (Fides) napoveduje celo stavko, se ministri na seji vlade niso izrekli. Premier Borut Pahor je po tiskovni konferenci dejal, da se bo s Fidesom v družbi ministra za zdravje Dorjana Marušiča sešel prihodnji teden, več o tem pa ni želel povedati. Dodal je le: "Pustimo za zdaj mesto socialnemu dialogu."

Sindikati javnega sektorja, predvsem pa sindikat zdravnikov (Fides), so pričakovali, da se bodo ministri na seji odzvali na njihovo zahtevo, naj vlada odstopi od načrtovanega . Znano je, da zdravniki grozijo s stavko, če vlada predloga ne bo umaknila.

Vlada je na seji tudi odločila, da preloži odločanje o poroštvu Darsu za nova posojila. Premier Pahor se je namreč odločil, da bo prihodnji teden, pred odločanjem o poroštvu, obiskal Dars in DDC. Pahor je ob tem opozoril, da ne gre za "nekakšen inšpekcijski nadzor", vendar bi premier od predsednice in članov nadzornega sveta ter članov uprave obeh podjetij v državni lasti rad slišal "vizijo razvoja".

Vlada poslancem predlaga zavrnitev zakona o udeležbi dobička
Vlada bo državnemu zboru predlagala, naj na ponovnem odločanju ne potrdi zakona o udeležbi delavcev pri dobičku. Državni svet je namreč na predlog delodalajcev izglasoval veto na zakon, zato bodo morali poslanci o zakonu odločati še enkrat. Vlada zdajšnji obliki zakona nasprotuje, kej je bila v postopku v DZ-ju dodana ureditev, po kateri je delitev dobička obvezna, vlada pa je predlagala prostovoljno delitev dobička. Vlada zato meni, da je treba pripraviti takšen pravni okvir, ki bo deloval spodbudno za družbe in zaposlene, udeležba pri dobičku pa ne bo obvezna, saj bi to lahko negativno vplivalo na tuje investicije v Sloveniji.

Zakon o izvršbi bo olajšal poplačevanje dolgov
Vlada je med drugim tudi sklenila, da bo DZ-ju po nujnem postopku poslala predlog spremembe novele zakona o izvršbi in zavarovanju, je po seji vlade pojasnil Aleš Zalar. Glede na to, da sta finančna in gospodarska kriza še posebej izpostavila vprašanje plačilne nediscipline, ki se prenaša tudi v sodne spore in je vprašanje izvršbe precej pereče.

Predlog sprememb zakona, ki spada v okvir izhodne strategije, po besedah pravosodnega ministra prinaša nove rešitve pri ugotavljanju premoženskega stanja dolžnika, razširjen je katalog podatkov, ki jih sodišča, izvršitelji in upniki lahko (tudi brezplačno) pridobivajo. "S tem skušamo upnikom omogočiti, da lahko sami pridobijo informacije, ki bi pomagale identificirati premoženje dolžnika," je dejal Zalar.

Zalar sicer ob tem priznava, da sistem delovanja sodnih izvršiteljev ni učinkovit, zato ministrstvo že opravlja nadzor, do konca leta pa bo sledil še drugi del reforme.

Vlada med drugim predlaga tudi uvedbo posebnega postopka izvršbe na podlagi menice kot verodostojne listine, prenos pristojnosti manj zahtevnih opravil s sodnika na strokovne sodelavce in sodniške pomočnike ter prenos odločanja o pritožbi v izvršilnem postopku s senata na sodnika posameznika.

Lah tudi uradno namesto Klemenčiča
Na dnevnem redu vlade je bilo tudi imenovanje novega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu. To je postal Damjan Lah, dozdajšni generalni sekretar na omenjenem vladnem resorju. Znano je, da je Goran Klemenčič eden izmed kandidatov za predsednika protikorupcijske komisije.

Novi generalni državni pravobranilec Boštjan Tratar
Vlada je odločala še o eni kadrovski zadevi. DZ-ju je namreč predlagala Boštjan Tratarja za novega generalnega državnega pravobranilca, saj bo zdajšnjemu Lucijanu Bembiču sredi prihodnjega meseca potekel mandat. Vlada se je, tako je pojasnil Zalar, za Tratarja odločila na podlagi njegovega programa dela, kako izboljšati delo državnega pravobranilstva.

Vlada predvideva dodatno krčenje izdatkov