Večino napovedane podražitve oskrbnin naj bi pokril proračun, ne pa stanovalci domov. Foto: BoBo
Večino napovedane podražitve oskrbnin naj bi pokril proračun, ne pa stanovalci domov. Foto: BoBo

Oskrbnine v domovih bi se zaradi draginje prihodnji mesec morale povečati kar za 15 odstotkov. Kot pove sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik zaradi povečanja stroška živil, električne energije, dodatnega kadra in višjih plač. A je minister za delo Luka Mesec zagotovil, da se to ne bo zgodilo, povišanje bo vlada omejila. "Postavljamo kapico, da se oskrbnine ne smejo povečati več, kot se bodo povečale pokojnine, torej 4,5 odstotka," je napovedal Mesec.

Preostali znesek, več kot 10 odstotkov podražitve, naj bi pokril proračun, ne pa stanovalci domov. Že danes jih niti polovica ne zmore poravnati oskrbnin in jim na pomoč priskočijo svojci, v 20 odstotkih niti ti ne in jih poravna občina.

Tokratni dvig oskrbnin bo torej v vrednosti dviga pokojnin, Sahernik pa vendar izraža še kanček dvoma: "Tukaj imamo kot skupnost edino to dilemo, ali bodo dejansko povrnjeni vsi stroški." Kot dodaja, bo učinek vladnega ukrepanja viden šele, ko bo na vladi sprejet interventni zakon in ko bo to realizirano v praksi, torej z novembrsko podražitvijo, kar bo razvidno na decembrski položnici.

Gre sicer za izredno uskladitev, ki jo narekujejo izredne podražitve na trgu in je mogoča, kadar se cene za posamezni element, denimo strošek materiala, dela in storitev, povečajo za najmanj tri odstotke. Tokrat gre sicer za dvomestno številko.