Janša bo s strankami znova razpravljal o dogovoru, ki sta ga dosegla s kolegom Sanaderjem. Foto: Reuters
Janša bo s strankami znova razpravljal o dogovoru, ki sta ga dosegla s kolegom Sanaderjem. Foto: Reuters
Poleg predstavnikov strank sta na sestanku s premierjem tudi zunanji minister Dimitrij Rupel in strokovnjak za mednarodno pravo Miha Pogačnik. Foto: RTV SLO

Potrebno je pripraviti ustrezne strokovne podlage, pri čemer je treba upoštevati stališča Republike Slovenije glede vprašanja meje: pravičnost, stanje na dan 25. junija 1991 in odločanje o celotni meji oziroma o vseh spornih točkah na meji.

Janez Janša
Janša s strankami o Hrvaški

Ta bo pripravila nova koordinacijska komisija mednarodnopravnih strokovnjakov, ki jo vodi Miha Pogačnik, pri pripravi pa bo upoštevala možnosti reševanja s pomočjo tretje strani. Za pripravo pravne podlage bo vlada ustanovila še dve komisiji.

Dve mešani komisiji


Slovenski del mešane komisije za mejo bo opravil verifikacijo že opravljenega dela konec 90. let, kar pomeni, da bo preveril sporne mejne točke na kopnem in na morju, je povedal premier Janez Janša. Slovenski del komisije pravnih strokovnjakov pa bo skušal opredeliti pravni okvir sporazuma, ki bi ga v primeru odločitve za Meddržavno sodišče v Haagu predlagala Slovenija.

Janša je poudaril, da je odločitev o tem, ali bo o meji odločalo sodišče v Haagu, odvisna od tega, ali je mogoče najti sprejemljiv okvir s Hrvaško, pri tem pa bo Slovenija vztrajala pri upoštevanju vseh mednarodnopravnih in zgodovinskih okoliščin.

Najprej pravna podlaga, nato odločitev za nadaljevanje
Udeleženci sestanka so poudarili, da odločitve o tem, kdo bo odločal o meji med državama, niso sprejeli, premier pa je poudaril, da takšno odločitev lahko sprejme le parlament. Tudi o nadaljnjih korakih se bodo odločali šele, ko bodo na voljo pravne podlage.

Sestanka so se poleg predsednikov parlamentarnih strank udeležili tudi predstavnik skupine nepovezanih poslancev Pavle Gantar, zunanji minister Dimitrij Rupel in strokovnjak za mednarodno pravo Miha Pogačnik, ni pa bilo poslancev narodnih skupnosti.

Načelni dogovor premierjev
Premierja Slovenije in Hrvaške sta se na Bledu načelno dogovorila, da naj bi vprašanje meje med državama obravnavalo Meddržavno sodišče v Haagu, z dogovorom pa sta seznanila vse stranke. Hrvaške parlamentarne stranke so dogovor podprle, slovenske stranke pa niso bile enotne. Dogovoru so nasprotovali LDS in SNS, skupina nepovezanih poslancev ter vladni SLS, podprli pa sta ga SDS in DeSUS.

Na potezi so strokovnjaki
Že pred sestankom so se vse stranke strinjale, da bi bilo treba ustanoviti skupino pravnih strokovnjakov, ki bi izdelala pravno analizo, kar je vlada tudi storila. Na seji konec avgusta je oblikovala skupino strokovnjakov za mednarodno pravo, katerih naloga je pripraviti analizo in pravna izhodišča glede vprašanj reševanja meje med državama.

To je bilo sicer že tretje srečanje premierja s predsedniki parlamentarnih strank. Na prvem, sredi avgusta, so se strinjali, da vprašanja meje državi ne moreta več rešiti dvostransko in da bo treba poiskati pomoč tretje strani. Dogovora o tem, kdo naj bi to bil, še niso dosegli.

Predsedniki strank so bili po sestanku večinoma zadovoljni
Predsednik SD-ja Borut Pahor je dejal, da njegova stranka urejanje odnosov s Hrvaško še naprej podpira. Zadovoljstvo in upanje v možnost rešitve odprtih vprašanj je izrazil predsednik NSi-ja Andrej Bajuk. Predsednik SLS-a Janez Podobnik je ponovil stališče, da mora pred kakršno koli odločitvijo o reševanju odprtih vprašanj meje s Hrvaško strokovna skupina predlagati vse možnosti, in ob tem spomnil na predlog SLS-a o resoluciji o meji.

Katarina Kresal (LDS) je povedala, da so v stranki zadovoljni, ker je bilo upoštevano mnenje LDS-a in so se začele pripravljati pravne podlage. Zmago Jelinčič (SNS) je mnenja, da mora strokovna komisija pretehtati vse možnosti vprašanja meje, spomnil pa je tudi na predlog SNS-a za sklic mednarodne konference o nekdanji Jugoslaviji. Pavel Gantar (skupina nepovezanih poslancev) pa je dejal, da Haag ni nujno prava opcija, čeprav bi moralo biti sodišče v Haagu za vsako državo, še posebej če je članica, načeloma sprejemljivo.

Potrebno je pripraviti ustrezne strokovne podlage, pri čemer je treba upoštevati stališča Republike Slovenije glede vprašanja meje: pravičnost, stanje na dan 25. junija 1991 in odločanje o celotni meji oziroma o vseh spornih točkah na meji.

Janez Janša
Janša s strankami o Hrvaški