Premier Janez Janša je po seji vlade pojasnil, da bi DZ moral glede na predloge strokovne skupine, ki je pripravljala memorandum, in glede na sklepe, ki jih je sprejel DZ, tudi sam obravnavati predlagana izhodišča. Foto: BoBo
Premier Janez Janša je po seji vlade pojasnil, da bi DZ moral glede na predloge strokovne skupine, ki je pripravljala memorandum, in glede na sklepe, ki jih je sprejel DZ, tudi sam obravnavati predlagana izhodišča. Foto: BoBo
Vlada
Vladna seja bo posvečena ponovnemu potrjevanju memoranduma za zagovor Slovenije pred arbitražnim sodiščem. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Lojze Peterle
Lojze Peterle bi glede na politično situacijo počakal s sprejetjem memoranduma za zagovor Slovenije pred arbitražnim sodiščem. Foto: BoBo
PS: Janša se igra z usodo države
Arbitraža sedaj na plečih DZ-ja

Na neformalnem srečanju so se vodje poslanskih skupin odločili, da bodo vseeno o memorandumu za arbitražo o meji s Hrvaško odločili na izredni zaprti seji, ki bo v ponedeljek popoldne.

V ponedeljek zjutraj, predvidoma ob 9. uri, se bo formalno na to temo sestal kolegij predsednika državnega zbora, na katerem naj bi formalno sklicali izredno sejo DZ-ja. Ob 10. uri naj bi se nato sestal odbor za zunanjo politiko, ob 14. uri pa naj bi se sestal celoten državni zbor.

Izredni seji odbora in DZ-ja bosta tajni, saj bodo poslanci obravnavali zaupno gradivo, ki ga mora Slovenija do 11. februarja poslati na arbitražno sodišče v Haag.

Premier Janez Janša je po seji vlade pojasnil, da bi DZ moral glede na predloge strokovne skupine, ki je pripravljala memorandum, in glede na sklepe, ki jih je sprejel DZ, le obravnavati predlagana izhodišča in sam memorandum ter se odločiti, kakšno besedilo bo Slovenija poslala na arbitražno sodišče.

Podpredsednik DZ-ja Jakob Presečnik je o odločitvi vlade, da odločanje glede memoranduma prenese na DZ, dejal, da vsebine sicer ne pozna, meni pa, da želi "vlada predvsem seznaniti DZ z gradivom, ki ga je pripravila", za kar ima tudi možnost in pravico.

Zunanji minister Karl Erjavec odločitve vlade ni želel komentirati. Je pa pred sejo vlade povedal, da pričakuje, da bo vlada tokrat le sprejela memorandum in predlog predmeta spora.

Bratušek: Janša, ne igrajte se z usodo države
Začasna predsednica PS-ja Alenka Bratušek pa je premierja pozvala, naj naredi, kar mora narediti kot predsednik vlade, in naj se ne igra z usodo države. Vse, kar bi morala vlada storiti, je, da čim prej pošlje memorandum za arbitražo o meji s Hrvaško arbitražnemu sodišču, je prepričana. Z zavlačevanjem se po mnenju PS-ja lahko zgodi dvoje - ali bo Slovenija zamudila rok 11. februarja in bo sodišče imelo samo argumente Hrvaške ali pa bo poslala popravljen memorandum.

"Slovenija pa ostane brez ekipe svetovno znanih odvetnikov," je dejala in izrazila upanje, da se tega zavedajo. "Ključen interes Slovenije je in mora ostati, da ima naša država izhod na odprto morje in s tem ostane pomorska država," je poudarila.

Janša ni preveč naklonjen arbitraži
Predmet spora bi morala vlada sprejeti že na seji prejšnji teden, vendar ga ni podprla, saj naj bi bil po vladnem mnenju slabo pripravljen in ga je poslala na obravnavo v DZ. "Če ste vi slab spis napisali v šoli ali ste slabo odgovarjali na vprašanja, kaj je rekla učiteljica," je na novinarsko vprašanje, kaj pomeni, da je bil predmet spora slabo pripravljen, odgovoril predsednik vlade Janez Janša.

Zavrnitev predloga spora je izzvala precej ogorčenja tako med pripravljavci memoranduma kot med strokovno javnostjo. Janša se je pozneje sešel s tujimi odvetniki, ki bodo Slovenijo zastopali pred arbitražnim sodiščem. "Prisotno je tudi spoznanje o omejitvah, ki jih prinaša sam arbitražni sporazum, in tukaj je na slovenski stroki, slovenski politiki, da se, kolikor je pač mogoče, poenoti in izkoristi manevrski prostor, ki ga je mogoče z memorandumom zavzeti ob jasnem spoznanju, da zunaj tega, kar določa sam arbitražni sporazum, ki je bil v Sloveniji sprejet na referendumu, ni mogoče iti," je v torek med sejo odbora za zunanje zadeve povedal Janša.

Peterle za odlog memoranduma
Evropski poslanec Lojze Peterle (ELS/NSi) je v pismu predsedniku države Borutu Pahorju, predsedniku vlade Janezu Janši in podpredsedniku državnega zbora Presečniku zapisal, da o zelo resnem in občutljivem vprašanju razpravljamo in odločamo v času razpadanja koalicije, ko je minister za zunanje zadeve že napovedal svoj odstop, usoda vlade pa je negotova.

"V takšnih okoliščinah je izredno težko in politično tvegano zaključiti proces priprave memoranduma, ki je za prihodnost Slovenije izjemnega pomena, saj gre za razpolaganje z državnim teritorijem, torej z našo (teritorialno) suverenostjo," je dejal Peterle, ki je predlagal, da vlada sodišče zaprosi za nekajmesečni odlog posredovanja memoranduma.

Peterle je še dodal, da je priprava memoranduma občutljiva tema, o kateri ni primerno voditi javne razprave, saj vodi v slabšanje pogajalske pozicije pred začetkom arbitraže, je še opozoril Peterle.

PS: Janša se igra z usodo države
Arbitraža sedaj na plečih DZ-ja