Volivce in volivke bodo 5. junija na voliščih pričakale kar tri skrinjice - odločali bodo namreč o treh referendumskih vprašanjih. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Volivce in volivke bodo 5. junija na voliščih pričakale kar tri skrinjice - odločali bodo namreč o treh referendumskih vprašanjih. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Janez Janša in Borut Pahor
Tako v Pahorjevi SD kot v Janševi SDS napovedujejo, da v kampanji ne nameravajo razmetavati z denarjem. Foto: MMC RTV SLO
Pokojninska refroma
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije bodo za kampanjo o pokojninski reformi namenil okoli 25 tisoč evrov. Foto: MMC RTV SLO
Priprave na referendum

Na referendumih 5. junija bodo volivci in volivke odločali o zakonih o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

Referendum o pokojninski reformi so predlagali sindikati, druga dva pa opozicijski poslanci SDS in SNS.

Vlada za kampanjo 200 tisoč evrov
Predsednik vlade Borut Pahor je po četrtkovi seji vlade povedal, bo vlada za referendum o pokojninski reformi namenila 105 tisoč evrov, za referendum o delu na črno pa 95 tisoč evrov, medtem ko kampanje za zakon o arhivih ne bo vodila.

Državo bo superreferendumska nedelja stala 5,1 milijona evrov, tiskanje in distribucija brošur pa 285 tisoč evrov, navaja časnik Finance.

Sindikati bodo odšteli okoli 25 tisoč evrov
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije bodo za kampanjo o pokojninski reformi namenili okoli 25 tisoč evrov, sindikat Pergam pa bo svojo kampanjo omejil le na tiskanje letakov, ki jih bodo delili v podjetjih, kar naj bi stalo od 500 do tisoč evrov. Na Zvezi društev upokojencev Slovenije ne načrtujejo porabe denarja, ampak bodo svoje delovanje omejili na odzivanje na vabila na okrogle mize in pojavljanje v medijih.

Stranke bodo poskušale stroškovno omejiti kampanje
Socialni demokrati zatrjujejo, da bodo kampanjo vodili z minimalnimi stroški. "V kampanji bomo v SD-ju uporabili predvsem tista komunikacijska orodja, ki jih že uporabljamo ali pa so na voljo brezplačno, ter tudi tako javnosti pojasnili naša stališča do zakonov, o katerih bodo odločali volivke in volivci na referendumih. Socialni demokrati se nameravamo tudi udeležiti različnih debat in vseh soočenj, tako na terenu kakor tudi v medijih, ki bodo organizirali predreferendumska soočenja," je pojasnil predstavnik SD Denis Sarkić.

Največja opozicijska stranka SDS vsem trem zakonom nasprotuje. "Pri kampanji se bomo usmerili v pristope, ki niso povezani z velikimi finančnimi sredstvi, saj je stanje v naši državi zaradi gospodarske krize in nesposobnosti Pahorjeve vlade pri spopadanju s krizo takšno, da bi bila potratna kampanja zdaj neodgovorna," so povedali v SDS-u.

LDS in Zares ne načrtujeta velikih izdatkov
V LDS-u bodo podprli vse tri zakone. Za zakon o preprečevanju dela na črno večjih izdatkov ne pričakujejo, za preostala dva pa "načrtujejo aktivnosti, ki ne zahtevajo stroškov zunaj njihove redne dejavnosti".

V Zaresu "bodo v prihajajočih referendumskih kampanjah na javnih tribunah poskušali razložiti volivkam in volivcem, zakaj je zakone treba podpreti vse tri zakone", je v imenu Zaresa dejala Klavdija Malovrh. "Absolutna prioriteta za nas je zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Stroški bodo minimalni, saj ne bomo šli v oglaševalsko kampanjo," je še pojasnila.

V DeSUS-u bodo zapravili 30 evrov, v SNS-u nič
V stranki DeSUS bodo pripravili kampanjo le za pokojninsko reformo. Generalni sekretar stranke Ljubo Jasnić je pojasnil, da jih bo kampanja stala 30 evrov, in sicer zaradi odprtja transakcijskega računa.

V SNS-u ne bodo odprli niti računa za kampanjo. "Tako ne bomo zapravili nič," je povedal prvak stranke Zmago Jelinčič. Nacionalna stranka je sicer predlagatelj referendumov o arhivih in o delu na črno.

SLS bo pokojninsko reformo podprl "predvsem vsebinsko"
V SLS-u so pojasnili, bodo sodelovali "predvsem vsebinsko s stališči in s finančnega vidika maksimalno racionalno, predvidoma z minimalnimi stroški, podobno kot v kampanji pri lanskem decembrskem referendumu o zakonu o RTV Slovenija 2 in zadnjem o zakonu o malem delu". Svoja stališča bodo predstavljali na tiskovnih konferencah, prek sporočil za medije in tudi na družabnih omrežjih, kot sta Facebook in Twitter .

Kampanjo bodo imeli tudi Troha, Pečaričeva in Hervardi
Med za zdaj še manj glasnimi skupinami, ki so se že prijavile kot organizatorji kampanj za referendume, so tudi Stranka enakih možnosti pod vodstvom Elene Pečarič, Gibanje OPS - Osveščeni prebivalci Slovenije, ki ga vodi Ladislav Troha, in tudi Zveza domoljubnih društev Hervardi, ki ji predseduje Andrej Šiško. V OPS-u odgovarjajo, da za kampanjo ne bodo namenili nič, ker bodo vse stroške pokrili iz svojega žepa. Nasprotujejo sicer vsem trem zakonom, prav tako tudi v združenju Hervardi.

Priprave na referendum