Vlada in sindikati še vedno stojijo vsaksebi, čas pa se izteka. Foto: BoBo
Vlada in sindikati še vedno stojijo vsaksebi, čas pa se izteka. Foto: BoBo

"Tisto, kar najbolj skrbi, je, da vlada danes ni prišla z novim približevalnim predlogom," je po srečanju dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj in spomnil, da je minister za javno upravo Boris Koprivnikar na prejšnjem srečanju minuli teden možnost tovrstnega predloga napovedal.

Poudaril je, da se bodo zaostritve zgodile, če ne bo dogovora, saj bo vlada tedaj skušala dogovor enostransko nadomestiti z zakonskimi odločitvami, sindikati pa se bodo začeli pripravljati na proteste in stavke, ker ne bodo privolili v enostranske odločitve. Po njegovem opozorilu se namreč čas za dogovor izteka.

Znova v četrtek
Tudi Koprivnikar je priznal, da je časa le še do prve polovice novembra. Po njegovih besedah se z ministrstvom za finance in vlado intenzivno pogovarjajo, koliko je sploh še možnosti za iskanje dodatnega denarja. "Vsi pa veste, da smo v zadnjem času soočeni s precej novimi finančnimi izzivi, ki nam ožijo manevrski prostor," je še dodal.

Več naj bi bilo tako znano v četrtek, ko sindikati in vlada nadaljujejo pogajanja. Minister upa, da se bodo lahko takrat z novimi navodili vlade posvetili tistim ukrepom, ki imajo večje finančne posledice.

Ne dajo dopusta
Sindikati so se namreč strinjali le z določbo, da zaposlenemu pripada jubilejna nagrada, če je za posamezni jubilej v javnem sektorju še ni prejel.

Več vprašanj pa ostaja odprtih. Med slednjimi je tudi določba, da zaposlenemu preneha veljavnost pogodbe o zaposlitvi, če izpolnjuje pogoje za upokojitev. Se pa strinjajo, da bi bilo s takšno ureditvijo v prihodnje smiselno omogočati pomlajevanje javnega sektorja, po drugi strani pa omogočiti tudi podaljšanje zaposlitve, kadar je to v soglasju z delavcem in v skladu s potrebami delovnega procesa.

Prav tako so dileme pri omejitvah sklepanja podjemnih in avtorskih pogodb, in sicer: ali lahko nekdo z zavodom, v katerem je zaposlen, sklene takšno pogodbo, je navedel Štrukelj. Po Koprivnikarjevih besedah so nesoglasja tudi glede omejitev števila dni dopusta, ker to področje urejajo kolektivne pogodbe. Vladna stran pa bi dopust povsod omejila na največ 35 dni letno, ne glede na druge druge dogovore, kar pa Štrukelj zavrača.