Ko se je Borut Meško vrnil z bolniškega dopusta, je Direktor STA-ja Veselinovič je od Meška zahteval, da pripravi program prilagajanja STA-ja spremembam na medijskem trgu. Pobudniki poudarjajo, da je s tem Veselinovič od odgovornega urednika zahteval stvari, ki presegajo kompetence odgovornega urednika in neposredno zadevajo delo direktorja. Foto: MMC RTV SLO
Ko se je Borut Meško vrnil z bolniškega dopusta, je Direktor STA-ja Veselinovič je od Meška zahteval, da pripravi program prilagajanja STA-ja spremembam na medijskem trgu. Pobudniki poudarjajo, da je s tem Veselinovič od odgovornega urednika zahteval stvari, ki presegajo kompetence odgovornega urednika in neposredno zadevajo delo direktorja. Foto: MMC RTV SLO
Borut Meško
V pobudi je zapisano, da od vlade pričakujejo, da se bo Meškovim svojcem javno opravičila za Veselinovičeva dejanja in bo zoper direktorja STA-ja sprožila ustrezne pravne postopke. Foto: Primož Lavre/Reporter

Pobudniki so prepričani, da je bil Borut Meško razrešen nezakonito in da mora vlada zato ukrepati zoper direktorja STA Bojana Veselinoviča. Ta v današnjem pisnem odzivu pravi, da so bili v postopku izredne odpovedi delovnega razmerja Borutu Mešku spoštovani vsi z zakonom o delovnih razmerjih predpisani postopki.

Pobudo si lahko v celoti preberete tukaj.

"STA je moral plačati odškodnino"
"Slovenska tiskovna agencija oziroma njen pooblaščeni predstavnik direktor Bojan Veselinovič je leta 2009 razrešil in hkrati odpovedal delovno razmerje odgovornemu uredniku STA-ja Borutu Mešku. Za izpeljavo postopka krivdne razrešitve in odpovedi delovnega razmerja je navajal izmišljene razloge, zaradi česar se je Borut Meško obrnil tudi na delovno sodišče. Še pred zaključkom postopka je Meško zaradi težke bolezni umrl, Slovenska tiskovna agencija pa je morala zaradi ravnanj direktorja Veselinoviča družini pokojnega izplačati poravnavo," dogajanje povzemajo pobudniki.

Pobudniki opisujejo, kako je Veselinovič Mešku izrekel pisno opozorilo o neizpolnjevanju obveznosti iz delovnega razmerja in o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ker ni pravočasno pripravil projekta spremljanja volitev v Evropski parlament leta 2009.

V pobudi so zatrdili, da Veselinovič navodil za pripravo projekta Mešku ni dal. Je pa Meško sam razmišljal o projektu in za njegovo pripravo pooblastil takratnega urednika notranjega uredništva Uroša Urbanijo.

"Meško je bil deležen šikaniranj in pritiskov"
Navajajo, da ga je direktor v nadaljevanju skoraj vsakodnevno šikaniral in izvajal pritiske nanj. Veselinovič "je od odgovornega urednika zahteval vsakodnevna poročila o opravljenem delu, pri čemer se je pogosto vmešaval tudi v uredniške odločitve, nad katerimi nima kot direktor nobenih pristojnosti," so pojasnili pobudniki.

Dodajajo, da je Veselinovič od odgovornega urednika zahteval stvari, ki presegajo kompetence odgovornega urednika in neposredno zadevajo delo direktorja. Spomnili so, da je STA pod Meškovim urednikovanjem dosegel rekorde, ko gre za število uporabnikov in prikazov strani, od takrat pa da so se ti podatki močno poslabšali in to gibanje se po njihovih navedbah še nadaljuje.

"Vlada naj opravi revizijo"
"Direktor državne tiskovne agencije je v prvi vrsti ravnal protizakonito, ko je odpustil Boruta Meška. Veselinovičevo ravnanje pa je bilo tudi skrajno nemoralno in zavrženo, ker v sodobni demokratični družbi ne moremo in ne smemo pristajati na načelo, da lahko direktor katerega koli podjetja, še posebej pa podjetja, ki je v lasti vseh državljanov, svojega zaposlenega šikanira, mu grozi in ga navsezadnje odpusti samo zaradi tega, ker na družbo in na svet ne gleda enako kot direktor oziroma predstavnik lastnika tega podjetja," so poudarili pobudniki.

Trdijo, da je Veselinovič izvršil globoko nemoralno in nezakonito dejanje. Ker ga je na mesto direktorja imenovala vlada, pričakujejo, da bo vlada opravila tudi revizijo postopka krivdne razrešitve in prekinitve delovnega razmerja Borutu Mešku.

"Obstajajo argumenti in dokazi, da je Veselinovič ravnal nezakonito"
Prepričani so, da bodo v reviziji postopka ugotovili, da je bilo Veselinovičevo ravnanje nezakonito, saj naj bi za to obstajali argumenti in dokazi.

Od vlade pričakujejo še, da se bo Meškovim svojcem javno opravičila za Veselinovičeva dejanja in da bo zoper direktorja STA-ja sprožila ustrezne pravne postopke.

Pod pobudo se je v imenu Združenja novinarjev in publicistov podpisal Igor Kršinar, v imenu Zavoda za oživitev civilne družbe Andrej Aplenc, v imenu Zbora za republiko Lovro Šturm, v imenu Inštitut Jožeta Pučnika pa Mihael Brejc.

Veselinovič: Politizacija osebne tragedije Boruta Meška
Direktor STA Bojan Veselinovič v pisnem odzivu odgovarja, da so bili v postopku izredne odpovedi delovnega razmerja Borutu Mešku spoštovani vsi z zakonom o delovnih razmerjih predpisani postopki.

V postopku mediacije pred delovnim in socialnim sodiščem v Ljubljani sta Borut Meško in njegov pravni zastopnik predlagala sklenitev poravnave, vendar jo je STA zavrnila. Glede na kasnejšo smrt Boruta Meška je bila poravnava sklenjena v sodnem postopku v znatno nižjem znesku, kot je bilo predlagano v mediaciji. S poravnavo so se svojci strinjali, znesek pa je bil nakazan na njihov račun. Na poravnavo prav gotovo ne bi pristali, če bi bil postopek voden napačno, razlogi za odpoved delovnega razmerja pa neutemeljeni. Veselinovič med drugim pravi, da je zgrožen na poskusom politizacije osebne tragedije Boruta Meška po njegovi smrti.