Prah okoli arbitražnega sporazuma se še ni polegel. Foto: EPA
Prah okoli arbitražnega sporazuma se še ni polegel. Foto: EPA

Zadrževanje izvrševanja zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma bi imelo "težko popravljive škodljive posledice na položaj Republike Slovenije v mednarodnih odnosih", so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

"Opozicija ni izpolnila postopkovnih predpostavk"
Ministrska ekipa se torej z odločitvijo 37 poslancev SDS-a, SLS-a in SNS-a, ki so 2. avgusta na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma, ne strinja. Kot argument proti so ministri na dopisni seji vlade navedli, da predlagatelji niso izpolnili postopkovnih predpostavk za zahtevo.

Vlada je prepričana, da je arbitražni sporazum skladen z ustavo. Da je tako, po mnenju njenih predstavnikov dokazuje tudi odločitev ustavnega sodišča s 23. marca. Od tedaj ni nobenih novih dejstev, opozarja vladna ekipa in znova poudarja, da z izvrševanjem arbitražnega sporazuma ne more biti neustavnega položaja, ki se ga boji opozicija.

Zakon o ratifikaciji državljani potrdili na referendumu
Znano je, da so zakon o ratifikaciji sporazuma državljani na referendumu potrdili 6. junija, veljati pa je začel 31. julija. Slovenija in Hrvaška si med tem še vedno nista izmenjali diplomatskih not, brez česar sporazum za obe državi ne more postati mednarodnopravno obvezujoč.