Nova vlada ne namerava počivati. Foto: Vlada/Grega Wernig
Nova vlada ne namerava počivati. Foto: Vlada/Grega Wernig
Varčevanje je v kriznih razmerah ključna vladna usmeritev. Manjšin naj ne bi prizadelo. Foto: MMC RTV SLO
Vlada o ukrepih

Kot je še povedal novi premier Borut Pahor, bodo imeli ti strokovnjaki različne poglede na aktualno problematiko. Pri oblikovanju sveta bo sodeloval minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Poleg tega je vlada na današnji seji obravnavala predlog uredbe o merilih in pogojih za izdajanje poroštev bankam po zakonu o javnih financah, ki bi omogočil dodatno zadolževanje države med finančno krizo. Kot je sporočil predsednik vlade Pahor, se bo vlada glede predloga posvetovala z državnim zborom, saj želijo boljše rešitve od ponujenih.

Imenovani vsi državni sekretarji
Vlada je imenovala še preostale državne sekretarje. Za državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor je vlada imenovala Zorana Kusa, na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pa Anjo Kopač. Državna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve bo Dragoljuba Benčina, ministrici za obrambo pa bo pri delu pomagal Uroš Krek.

Meta Vesel Valentinčič bo državna sekretarka v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Rado Genorio pa bo v kabinetu predsednika vlade skrbel za področje črpanja evropskih sredstev.

Vlada je na seji tudi prerazporedila sredstva za zagotovitev le-teh za poplačilo neplačanih obveznosti Univerze na Primorskem do izvajalcev investicije Armerija - Foresterija.

Varčevanje manjšin ne bo prizadelo
Glede Slovencev v Italiji je Pahor dejal, da bi jim morala biti namenjena majhna, a nujno potrebna finančna sredstva, kar je utemeljeno v pravnem redu Italije kot tudi v njenih v mednarodnih obveznostih. Varčevalni ukrepi naše vlade pa ob tem ne bodo prizadeli potreb italijanske in madžarske narodne skupnosti, je še povedal, saj "negativna vzajemnost ne pride v poštev".

E. S.

Vlada o ukrepih