Vlada je pripravila novele zakonov o reformi plačnega sistema v pravosodju. Foto: RTV SLO
Vlada je pripravila novele zakonov o reformi plačnega sistema v pravosodju. Foto: RTV SLO
Novi zakon ureja tudi hrambo elektronskega gradiva. Foto: RTV SLO
Vlada je sprejela program prodaje deležev države v kapitalski naložbi Slovenska industrija jekla. Foto: RTV SLO

Novele obstoječih zakonov s področja pravosodja so bile potrebne zaradi celovite reforme plačnega sistema, je pojasnil pravosodni minister Lovro Šturm. Novele tako predvidevajo nova plačna razmerja, ki so povezana z reformo plač v javnem sektorju.

Zakon o sodniški službi pa vsebuje že tudi prve ukrepe za zmanjšanje sodnih zaostankov, poimenovan Lukenda. Tako bo omogočeno urejanje plače za
delovno uspešnost in izplačilo stimulacij za povečan obseg dela, je povedal Šturm.

Predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu poleg spremenjenega plačnega sistema uvaja tudi novosti na področju pregona organiziranega kriminala. Skupina posebnih tožilcev se bo po novem imenovala Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, dodeljene pa so ji tudi nove pristojnosti.

Ureditev arhivov
Zakon o arhivskem in dokumentarnem gradivu ureja področje varstva v fizični in elektronski obliki, s čimer bo zdajšnja ureditev nadgrajena. Poleg tega odpravlja 30-letno zaporo dostopa do arhivskega gradiva in delno odpira dostop do arhivov organov nekdanjega SFR-ja Jugoslavije. Zakon ureja tudi področje filmskega gradiva in njegove hrambe.

"Z novim zakonom bomo prilagodili varstvo gradiva novim tehnologijam in načinom poslovanja v informacijski družbi in hkrati izboljšali dosedanjo ureditev na tem področju," je dejal kulturni minister Vasko Simoniti.

Vlada je prav tako za novega direktorja Arhiva RS-a imenovala Matevža Koširja, dosedanjega vršilca dolžnosti direktorja.

"Novela o kuratih ni sporna"
Glede zahteve skupine poslancev za oceno ustavnosti določbe novele zakona o policiji, ki bi uvedla duhovno oskrbo za policiste, vlada meni, da novela ni v nasprotju z ustavo. Prepričana je namreč, da s sprejeto zakonsko normo ni bilo kršeno ustavno načelo ločitve države in verskih skupnosti, zavrnila pa je tudi očitke, da bi država s takšno ureditvijo financirala verske skupnosti.

Učinkovitejša obramba pred nesrečami
Nadalje je bila sprejeta novela zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Franci Žnidaršič poudarja, da novela usklajuje temeljne rešitve na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter za prihajajoča leta zagotavlja načrtno krepitev varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Ministrski zbor je sprejel še spremembe in dopolnitve Enotnega programskega dokumenta Republike Slovenije za programsko obdobje 2004- 2006. Spremembe naj bi prispevale k poenostavitvi izvedbene strukture in posledično postopkov porabe sredstev strukturne politike.

Program odprodaje v jeklarski industriji
Sprejet je bil program prodaje deležev države v kapitalski naložbi Slovenska industrija jekla. Program predvideva oblikovanje dveh paketov delnic, od katerih ostane kontrolni paket, v katerem je 25 odstotkov plus ena delnica, za nedoločen čas še v lasti države, preostale delnice pa bo država prodala.

Temeljna cilja prodaje sta krepitev učinkovitosti in konkurenčnosti jeklarstva z izboljšanjem poslovanja, oblikovanjem ustrezne lastniške strukture, identifikacije nosilnega lastnika ter doseganje največje možne kupnine za državo za zmanjšanje javnega dolga.

28-dnevni model ostaja
Vlada je sprejela tudi uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, ki za nadaljnih 6 mesecev določa 28-dnevni model oblikovanja cen.

S položaja direktorja vladnega urada za informiranje so razrešili direktorja Matjaža Keka. Vršilec dolžnosti na njegovem položaju bo s 1. januarjem 2006 postal Gregor Krajc, ki je bil tudi predstavnik Ropove vlade. Krajc naj bi s svojim znanjem pripomogel k pripravam Slovenije na predsedovanje Evropski uniji.