Falcon bo končno lahko prevažal člane vlade. Foto: MMC RTV SLO
Falcon bo končno lahko prevažal člane vlade. Foto: MMC RTV SLO

Minister za obrambo Aleš Hojs je na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da bo falcon z novim letom postalo del flote Slovenske vojske (SV) in bo preregistrirano v vojaško zračno plovilo. Ministrstvo za obrambo (Mors) pa namerava falcona uvrstiti v Natov program ATARES, kjer ima SV že nekaj svojih helikopterjev.

Letalo bodo lahko uporabljale vse članice Nata, letalo pa se bo upoštevalo v nabor prispevka Slovenije Natu, zaradi katerega bo Slovenska vojska lahko izkoristila transportna letala za prevoz na Kosovo ali v Afganistan. Hojs je dodal, da računajo, da bi letalo lahko tržili tudi s sporazumi z drugimi članicami EU-ja. Uro letenja pa nameravajo ponuditi za okoli 3500 evrov.

Po Hojsovih besedah se bo letalo lahko še vedno uporabljalo v državne namene, kar pomeni, da bodo letalo lahko uporabljali predsednik republike, predsednik vlade, ministri in drugi, ki bi bili do tega upravičeni. V zvezi s tem pa bodo pripravili podrobna pravila.

Z uvrstitvijo falcona v nabor SV-ja bodo znižali stroške za letenje za 50.000 evrov, ker bo v vojaškem registru in licence ne bodo iskali zunaj. Kakšni bodo stroški prihodnje leto, pa za zdaj še ni jasno. Še vedno pa obstaja odprta možnost prodaje, če bi Mors za to dobil ponudbo.