Predlog zakona predvideva dodatke pri plačah policistov, ki opravljajo posebne naloge. Ministrstvo za javno upravo meni, da za izplačila ni podlage. Foto: Bobo
Predlog zakona predvideva dodatke pri plačah policistov, ki opravljajo posebne naloge. Ministrstvo za javno upravo meni, da za izplačila ni podlage. Foto: Bobo
Katarina Kresal
Ministrica za notranje zadeve meni, da oba zakona "celovito in sistemsko urejata policijsko zakonodajo". Po njenih besedah gre za krepitev neodvisnega operativnega delovanja policije, vračanje njene avtonomnosti in natančnejše definiranje pristojnosti med MNZ-jem in policijo. Foto: MMC RTV SLO
Policija se reorganizira

Medtem ko eden izmed predlogov zakonov ureja naloge in pooblastila policije, drugi govori o organiziranosti in prinaša spremembe na področju plač policistov. Ti bodo namreč postopoma upravičeni do dodatkov, ki jih po besedah notranje ministrice Katarine Kresal že imajo vojaki, pazniki in cariniki.

Kresal: Policisti stalno v nevarnosti, delajo noč in dan
Z zakonom se namreč urejajo delovnopravna razmerja in položaj policistov glede na specifiko njihovega dela, je dejala Kresalova in poudarila, da se policiste v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci pogosto deprivilegira, saj se lahko vsak dan znajdejo v smrtni nevarnosti, od njih pa se pričakuje, da delajo noč in dan.

Vlada je sprejela tudi zakon o pooblastilih policistov. Med novostmi zakona so med drugim pooblastila policistov glede kršilcev na športnih prireditvah, saj jim lahko po novem preprečijo ogled prireditve ali celo potovanje nanjo.

Zakon naj bi to pomanjkljivost odpravil, pri čemer Kresalova dodaja, da z dodatki ne posegajo v sistem plač v javnem sektorju ali v kolektivno pogodbo, saj bodo dodatki izplačani šele leta 2014, skupaj pa bodo znašali 3,3 milijona evrov. Plačna masa ministrstva za notranje zadeve sicer znaša 300 milijonov evrov na leto.

Ministrstvo za javno upravo zakonu nasprotuje
Ministrstvo za javno upravo predlogu zakona nasprotuje, saj zakon določa dodatke za delo v policiji, ki jih v plačnem sistemu javnega sektorja ni, zato zakon pomeni poseg v koncept plačnega sistema. Potrditev predloga zakona je zato po mnenju ministrstva za upravo v nasprotju s sklepi, ki jih je vlada sprejela, ko je obravnavala analizo plačnega sistema.

Katera ministrica ima prav?
Premier Borut Pahor, ki je prevzel vodenje ministrstva za javno upravo, je spomnil, da je bil predlog sprejet šele na ravni vlade in da bo čas, v katerem bo zakon šel skozi proceduro DZ-ja, pokazal, "katera ministrica ima prav". Pahor bi rad slišal tudi mnenje sindikatov, pri čemer ga zanima tudi, ali bo to mnenje enotno. Zanima ga tudi odgovor na vprašanje, ali gre za rušenje enotnega plačnega sistema.

Pahor je sicer dejal, da zdajšnjemu plačnemu sistemu ni naklonjen. Meni, da bi se lahko plače policistov, ki opravljajo specifične naloge, zvišale, tako da dodatki ne bi bili več potrebni.

"Policijo se po 20 letih postavlja na novo"
Dodal je še, da bi novi zakon o policiji, takoj zavrnil, če bi šlo le za plače. "Gre za kompletno reorganizacijo policije, po 20 letih se policijo postavlja na novo," je dejal in s tem zavrnil očitke, da se s tem lahko sproži učinek domin novih zahtev v javnem sektorju.

Varčevali bi, a ne vedo, kje, hkrati pa dajejo
Še pred sejo vlade pa je predlog zakona pokritizirala ministrica za gospodarstvo v odhodu Darja Radić. Po njenih besedah takšen predlog ni skladen s sklepi, ki jih je vlada sprejela pred meseci.

"Stalno poudarjamo, da je treba varčevati. Pripravljamo rebalans, kjer pravzaprav ne vemo, kje vzeti sredstva, in v tem trenutku se mi ta predlog ne zdi sprejemljiv. Ne vidim nobenega razloga, zakaj bi take ugodnosti veljale samo za en del državne uprave. Verjetno bodo temu sledili predlogi tudi drugih zaposlenih v državni upravi in res me zanima, kako bosta finančni minister in ta vlada naprej vodila proračun, da bo vzdržen, da ne bomo res pristali tam, kjer so Grčija in nekatere druge države," je dejala.

Sindikat policistov: Neprimerna in diletantska ocena Radićeve
Na njene besede so se odzvali tudi v Sindikatu policistov Slovenije in njene trditve označili za "neargumentirane", njeno oceno o vzdržnosti javnih financ pa za "neprimerno in diletantsko". V sindikatu zakon pozdravljajo, saj menijo, da "odpravlja nesmiselne in neživljenjske omejitve za policiste, ki glede vsebine opravljenega dela izrazito izstopajo od drugih uradniških poklicev".

Policija se reorganizira