Vlada je po pričakovanju predlagala uvedbo tedenskih in mesečnih vinjet ter ukinitev polletnih. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je po pričakovanju predlagala uvedbo tedenskih in mesečnih vinjet ter ukinitev polletnih. Foto: MMC RTV SLO
Nov način imenovanja prvega moža policije
Cene vinjet drugod po EU-ju
Vlada predlaga tedenske vinjete

Cene bodo določene z uredbo; ta za letno vinjeto predvideva ceno 95 evrov, za tedensko 15 evrov, o ceni mesečne vinjete pa bo odločala medresorska skupina, ki jo bo oblikovala vlada. Cena za mesečno vinjeto se bo po besedah ministra za promet Patricka Vlačiča gibala med 30 in 35 evrov.

Vlada je pripravila novelo zakona o policiji, s katero se bo spremenil način imenovanja vrha policije - na predlog notranje ministrice, ga ne bodo več izbirali z razpisom. Novela zakona tako predvideva izbiro generalnega direktorja prek treh načinov: javnega ali internega natečaja ali javnega poziva.

Strokovna komisija bo preverila izbiro prvega policista
Obenem novela uvaja tudi "neodvisno in strokovno komisijo, ki s strokovnega vidika preveri izbiro", je povedala notranja ministrica Katarina Kresal in dodala, da notranji minister ne bo mogel izbrati kandidata, ki ne bo prejel pozitivnega mnenja te komisije. Komisija bo imela tri člane - predsednika uradniškega sveta, ki bo komisiji tudi načeloval, predstavnika državnotožilskega sveta in "priznanega neodvisnega strokovnjaka s področja dela varnostnih organov, prava ali človekovih pravic, ki ga bo za vsak primer posebej imenoval predsednik republike".

Goršek za Kresalovo še vedno prva izbira
Kot je znano, je Kresalova že pred časom napovedala spremembo načina izbire prvega moža policije in po več neuspešnih razpisih na mesto vršilca dolžnosti imenovala Janka Gorška. Po tiskovni konferenci, ki je sledila seji vlade, je Kresalova še enkrat zatrdila, da je zanjo Goršek še vedno prava izbira.

Funkcija enaka načelniku generalštaba in direktorju Sove
Kresalova je ob tem prepričana, da dozdajšnji postopek imenovanja in razrešitve vodstva policije ni bil prilagojen naravi funkcije. Po njenih besedah je narava funkcije generalnega direktorja policije enaka načelniku generalštaba Slovenske vojske in direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Pripravljena novela zakona o kazenskem postopku
Vlada je na seji pripravila tudi novelo zakona o kazenskem postopku, ki zakon usklajuje z več odločbami ustavnega sodišča. Predlog zagotavlja tudi podlage za učinkovitejše delovanje pristojnih organov pri odkrivanju in pregonu zahtevnejših kaznivih dejanj, predvsem s področij gospodarske kriminalitete, organiziranega kriminala in korupcije.

724 stanovanj prenešenih na stanovanjski sklad
Vlada je med drugim na seji odločila tudi, da bo 724 stanovanj v državni lasti, ki jih ali zasedajo imetniki stanovanjske pravice (takšnih je 549) ali so trajno nezasedena (takih je 175), prenesla na stanovanjski sklad za potrebe povečanja fonda najemnih stanovanj.

Tista stanovanja, ki so zemljiškoknjižno urejena, bodo prenesli do 1. novembra. Stanovanja, ki zemljiškoknjižno še niso urejena, pa bo stanovanjski sklad do 1. julija dobil v brezplačno uporabo in se bodo na sklad formalno prenašala postopno.

T. K.

Nov način imenovanja prvega moža policije
Cene vinjet drugod po EU-ju
Vlada predlaga tedenske vinjete