Slovenska politika se pri vprašanju resolucije o meji s Hrvaško ne more popolnoma zediniti. Foto: EPA
Slovenska politika se pri vprašanju resolucije o meji s Hrvaško ne more popolnoma zediniti. Foto: EPA
Slovensko-hrvaški odnosi
Odprta vprašanja so nerešena od osamosvojitve obeh držav. Foto: RTV SLO
Resolucije o Hrvaški ne potrebujemo

Zunanji minister Dimitrij Rupel je mnenja, da resolucija za zdaj ni potrebna, saj že "potekajo tudi drugi pogovori". Dodal je, da za usklajeno besedilo trenutno ni možnosti. Svoj dokument sicer vlada pripravlja, a naj bi obstajal šele v obliki osnutka, vendar govora o njem na današnjem posvetu ni bilo.

SNS, ki je v državnozborski postopek vložili svojo resolucijo o meji z južno sosedo, vztraja pri njeni obravnavi.

Slovenske vode do Reke?
Dokument nacionalne stranke med drugim izhaja iz predpostavke, da je "celotna Istra kot nekdanji del Vojvodine Kranjske slovensko ozemlje" kot tudi "Jadransko morje do mesta Reke, točnejša razmejitev pa naj se sledeč predlogu uredi na osnovi sukcesijskih pogajanj v okviru nekdanje države".

Poslanci SLS-a so se po sestanku za zaprtimi vrati zbrali na posvetu, stališče stranke, ki je svojo resolucijo s predstavnico madžarske narodne skupnosti Marijo Pozsonec v obravnavo predlagala že sredi lanskega leta, pa je, da je cilj njihove resolucije jasna in nedvoumna opredelitev DZ-ja kot najvišjega državnega organa do odprtih vprašanj meje s Hrvaško.

Resolucija podlaga za reševanje
Vodja poslancev vladne stranke Jakob Presečnik je za Radio Slovenija dejal, da resolucija, tudi če bi bila obravnavana in sprejeta, ne bi bila rešitev odprtih vprašanj s Hrvaško, bi pa po njegovem mnenju predstavljala zadostno podlago za njihovo reševanje.

Medtem ko SLS zaradi zagotovil ministra Rupla o "drugih kanalih komuniciranja s Hrvaško", ki naj bi do poletja pokazali, ali je dogovor mogoč, razmišlja o umiku svojega besedila, pa SNS vztraja, a je pripravljen počakati do oktobra.

Predloga resolucij o meji s Hrvaško, ki sta ga v parlamentarne mline vložila SLS in SNS.

Resolucije o Hrvaški ne potrebujemo