Vsebina dopolnil uradno ostaja neznana. Foto: MMC RTV SLO
Vsebina dopolnil uradno ostaja neznana. Foto: MMC RTV SLO
Olli Rehn
O Rehnovem predlogu s sprejetimi dopolnili danes odloča vlada, jutri pa bo na odboru državnega zbora za zunanjo politiko. Foto: EPA
Sprejeta dopolnila za Rehna

Vsebina dopolnil, ki so jih na torkovem sestanku s premierjem Borutom Pahorjem večinsko podprli predsedniki parlamentarnih strank, uradno še ni znana, bilo pa naj bi jih več kot pet. Po poročanju medijev naj bi naša država predlagala, da bi moralo arbitražno sodišče skupaj reševati vprašanje meje na kopnem in morju ter odločati o stiku slovenskih teritorialnih voda z mednarodnim vodami na podlagi enakih načel, vključno z načelom zunanje pravičnosti. Rehnov predlog tega načela namreč ne omenja, prav tako je ločeno tudi reševanje omenjenih vprašanj.

Slovenija naj bi bila poleg tega pripravljena odpraviti zadržke do hrvaških pristopnih pogajanj z EU-jem šele po ratifikaciji sporazuma o arbitraži v parlamentih obeh držav in ne že takoj ob sklenitvi sporazuma o reševanju vprašanja meje z arbitražo, kot to predvideva Rehnov predlog.

Pahor: Nadaljevanja ne gre napovedovati
Na vprašanje, kakšne so možnosti, da komisar Rehn slovenska dopolnila sprejme, je premier Pahor ponovil, da "smo sredi procesa, ki ga ne gre napovedovati vnaprej". Premier sicer pričakuje, da bo odgovor "take narave, da bo omogočal nadaljevanje pogajanj" - sicer ga Slovenija ne bo sprejela, Hrvaška pa bo morala razmisliti o tem, kako naj umakne sporne dokumente iz pristopne dokumentacije z EU-jem in tako reši zaplet.

V petek bo slovenski odgovor obravnaval še odbor DZ-ja za zunanjo politiko. Več članov odbora za zunanjo politiko je sicer nezadovoljnih z vlogo odbora pri obravnavi Rehnovega predloga. Nesmiselno se jim zdi tudi vztajanje pri oznaki tajno.

"Nepotrebna mistifikacija gradiva"
Poslancu LDS-a Tonetu Anderliču se "mistifikacija gradiva" zdi nepotrebna. Pojasnil je, da je vsebina javnosti iz medijev že znana, o predlogu pa so tudi že govorili predsedniki strank, ki skupno niso noben formalen organ, zato predlaga, da člani odbora gradivo dobijo že po današnji seji. Z njim se strinjata tudi SD-jevi poslanki Janja Klasinc in Darja Lavtižar Bebler, ki je dodala, da bi z dokumenta morali odstraniti oznako zaupanosti, saj je bil ta že objavljen v medijih.

Prav na uhajanje dokumentov pa se je obregnil SDS-ov poslanec Jožef Jerovšek, ki je zunanjega ministra Samuela Žbogarja povprašal, kako bi to početje lahko preprečili.

Sanader z očitki nad slovensko politiko
Hrvaški predsednik vlade pa je medtem na predvolilnem srečanju v Gospiću dejal, da slovenski državni vrh vodi slabo politiko. Svoje besede je Sanader namenil "hrvaškim prijateljem v Sloveniji", ob tem pa ponovil, da Hrvaška ne bo sprejela slovenske politike izsiljevanja, ko gre za vstop Hrvaške v EU. "Slovenija je v EU-ju, vstopila bo tudi Hrvaška in za to ni pripravljena dati niti centimetra svojega ozemlja," je bil odločen.

Hvaški časopis Novi list je zapisal, da je "Pahor pokopal Rehnov predlog", poslani predlog z dopolnili pa bi pomenil enako kot zavrnitev predloga.

S. Z./E. S.

Sprejeta dopolnila za Rehna