Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. Foto: BoBo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. Foto: BoBo

"Danes je dober dan za digitalno preobrazbo Slovenije. Vlada je sprejela prvi sistemski zakon, ki pokriva pridobivanje digitalnih veščin. Z njim bomo lahko zagnali največji program e-opismenjevanja pri nas," je na novinarski konferenci povedal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

EU je po ministrovih besedah sprejel načrt za digitalni kompas, med najpomembnejšimi cilji pa je, da do leta 2030 80 odstotkov prebivalstva EU-ja obvlada osnovna digitalna znanja.

"Slovenija na tem področju žal močno zaostaja za najboljšimi, saj smo pod evropskim povprečjem. Le 55 odstotkov odraslih ima osnovne digitalne kompetence, kar je bistveno premalo za vključevanje v digitalno družbo. Največji zaostanek zaznavamo pri starejših od 55 let, saj ima zgolj 32 odstotkov osnovne digitalne kompetence. Zato smo pripravili zakon, ki bo omočil preboj v najbolj digitalno vključujoče evropske družbe. Z njim bomo dosegli, da bo imelo 80 odstotkov odraslih osnovne digitalne kompetence že do leta 2028, torej dve leti pred rokom, ki ga je določila Evropska komisija," je poudaril minister za digitalizacijo.

Sorodna novica EU se pripravlja na digitalno preobrazbo; kako ambiciozna bo pri tem Slovenija?

Zakon, za katerega naj bi bilo letos namenjenih dobrih 31 milijonov evrov iz proračunskih sredstev, bo omogočil pridobivanje osnovnih in naprednih digitalnih veščin, s pomočjo tečajev, ki jih bo subvencionirala država.

"Starejši od 55 let bodo lahko brezplačno pridobili osnovne digitalne veščine. Udeleženci se bodo naučili uporabljati storitve elektronske banke in e-storitev javne uprave. Mladim pa bodo na voljo brezplačni tečaji naprednih digitalnih vsebin, kot so programiranje, robotika, umetna inteligenca in digitalno podjetništvo," je pojasnil Andrijanič.

Država bo uvedla tudi digitalni bon, ki je zasnovan po zgledu turističnega bona, v vrednosti 150 evrov, digitalne bone pa bo mogoče združevati znotraj družin, je še dodal minister, ki pričakuje, da bo DZ zakon sprejel po nujnem postopku že marca in da bodo upravičenci digitalne bone lahko uporabljali že maja. Prvi brezplačni tečaji pa naj bi potekali že jeseni.

Digitalni bon 22

V predlogu zakona je navedeno, da bodo do digitalnega bona 22 upravičeni ljudje, ki imajo na dan uveljavitve zakona stalno prebivališče v Sloveniji in so dijaki, študentje ter starejši od 55 let, ki se bodo udeležili izobraževalnega programa, ki ga bo subvencioniral proračun, in sicer e-vključenost ali digitalna povezljivost.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Bon 22 pa bodo prejemniki lahko uporabili izključno za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme, in sicer za nakup prenosnega, tabličnega ali namiznega računalnika, priklopne postaje za prenosni računalnik, računalniškega zaslona, tipkovnice in miške, digitalnega papirja, digitalnega peresa, čitalnika pametne kartice, spletne kamere, slušalke z mikrofonom, večfunkcijske naprave, optičnega čitalnika (skenerja), tiskalnika, 3D-tiskalnika, zunanje pomnilniške enote, specializirane računalniške opreme za digitalno vključenost invalidov in kompleta za učenje programiranja, je navedeno v zakonskem predlogu.

Andrijanič je tudi pojasnil, zakaj bodo do bonov 22 upravičeni v glavnem dijaki in študentje. "Za mlade smo se odločili, ker je pandemija pokazala, da veliko slovenskih družin nima primerne računalniške opreme in je kar nekaj mladih trpelo zaradi pomanjkanja oz. so bili prikrajšani med šolanjem na daljavo. Zato jim želimo prednostno pomagati," je dejal.