Sindikati že napovedujejo, da bodo v ponedeljek ostro nastopili proti tem določilom zakona, saj so po njihovem mnenju nesolidarni. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati že napovedujejo, da bodo v ponedeljek ostro nastopili proti tem določilom zakona, saj so po njihovem mnenju nesolidarni. Foto: MMC RTV SLO
Vlada potihem znižala nadomestila

Denarno nadomestilo za brezposelne bi vlada znižala za tri odstotke, a ne pod 350 evrov, najvišje porodniško nadomestilo pa bi omejila na največ dvakratnik povprečne plače, torej dobrih 2.800 evrov bruto.

"Strahopetno dejanje"
Sindikati so nad zadnjo potezo vlade ogorčeni in menijo, da gre za zahrbtno in strahopetno ravnanje. Napovedujejo, da bodo v ponedeljek ostro nastopili proti tem določilom zakona, saj so po njihovem mnenju nesolidarna.

"Na eni strani dajo NLB-ju 400 milijonov evrov, na drugi strani pa vzamejo brezposelnim. Tako bi povedal: naj kar imajo takšno socialno pravičnost, če jo hočejo imeti. Jaz je tako ne razumem!" je bil odločen Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Limit, do katerega še gre?
Ministrstvo za delo, ki ukrepe uvaja, sicer vodi ministrica Anja Kopač Mrak iz vrst Socialnih demokratov. "Princip stiskanja je izjemno neprimeren ukrep in mislim, da so okviri, o kakršnih se zdaj pogovarjamo, tisti limit, do katerega verjetno še lahko gremo, naprej pa zagotovo ne," je ob tem dejal predsednik DZ-ja in član SD-ja Janko Veber.

Sindikati tudi ugotavljajo, da vlada krši sporazum, ki so ga z njo podpisali maja lani in po katerem je vključenim v javna dela v tem času mirovala pravica do denarnega nadomestila. "Delavcu, ki je po 13 mesecih šel v javna dela, je še vedno ostala pravica do denarnega nadomestila. Od zdaj mu ne več! Temu človeku bodo vzeli 6.000 evrov, če bo recimo na mesec dobival 500 evrov," pojasnjuje Lukič.

Spodbude za zaposlovanje mladih
Medtem ko se bo zategovalo pas pri brezposelnih in mamicah na porodniškem dopustu, pa naj bi jo bolje odnesli mladi brezposelni. Tisti delodajalci, ki bodo za nedoločen čas zaposlili osebo, mlajšo od 30 let, ki je vsaj mesec dni prijavljena v evidenci brezposelnih oseb, bodo za prvi dve leti zaposlitve oproščeni plačila prispevkov delodajalca.

"Zgolj olajšave, zgolj to pitanje delodajalcev s takšnimi in drugačnimi subvencijami in olajšavami je začetek zgodbe. Treba je ustvariti okolje, ko bo delodajalec zaposloval mladega ne zaradi subvencije, ampak zaradi tega, ker ima znanje," opozarja Lukič.

Vlada sicer ocenjuje, da se bo v prihodnje na novo zaposlilo 25.000 mladih na leto, lani se jih je na primer 20.000, a računajo, da bo kar 90 odstotkov teh zaposlitev za nedoločen čas.

Vlada potihem znižala nadomestila