Na dnevnem redu ministrskega zbora je bil tudi predlog novele zakona o davku na motorna vozila. Foto: RTV SLO
Na dnevnem redu ministrskega zbora je bil tudi predlog novele zakona o davku na motorna vozila. Foto: RTV SLO
Vitoslav Türk
Novi direktor Elesa naj bi si prizadeval za bolj načrtno, kakovostno in usklajeno delovanje, kot ga je bilo zaslediti v obdobju, ko je direktorski položaj zasedal Vekoslav Korošec. Foto: RTV SLO
Aleš Gulič
Vlada: Guličev predlog je v nekaterih primerih restriktivnejši celo od nekdanje jugoslovanske zakonodaje. Foto: RTV SLO

Zakon o motornih vozilih naj bi predvideval, da bi ob registraciji katerega koli avtomobila, novega ali starega, plačali premoženjski davek. Že danes pa so bili sprejeti manjši popravki, ki omogočajo plačilo davka na motorna vozila na poljubnem davčnem uradu v državi. Slednje velja tudi za registracijo vozil. Koreniteje pa naj bi se do jeseni poseglo tudi na področje obdavčenja nepremičnin.

Ministri so razpravljali o dopolnitvah zakona o dohodnini v tistem delu, ki govori o proizvodnji vina in olivnega olja.

O paradah različna mnenja
Na dnevnem redu je bil tudi koledar letošnjih državnih proslav. Vlada je napovedala, da bo v okviru praznovanja 15. obletnice slovenske samostojnosti potekala tudi vojaška parada, a je bil celoten predlog koledarja z dnevnega reda vladne seje umaknjen še pred njenim začetkom.

Predsednik države Janez Drnovšek je že včeraj izrazil svoje nasprotovanje. Meni, da je parada neprimerna oblika praznovanja, in dodaja, da je v zahodnih demokracijah to redka oblika državnega praznovanja.

Sicer pa je vlada na seji sprejela sklep o najetju šestletnega posojila za temeljne razvojne programe obrambnih sil. Za izpolnitev pogodbernih obveznosti pri realizaciji TRP-jev je Morsu zmanjkalo 3,9 milijarde tolarjev, ki jih bo banki SKB država med leti 2010 in 2012 vrnila po fiksni 3,4-odstotni letni obrestni meri.

Türk (ponovno) na čelu Elesa
Za štiriletno mandatno obdobje je bil na čelo javnega podjetja Elektro Slovenije imenovan Vitoslav Türk, ki je funkcijo opravljal že v času t.i. Bajukove vlade.

Türk, ki je bil od od lanskega septembra vršilec dolžnosti, je med prednostne naloge Elesa uvrstil uskladitev čezmejnih pretokov električne energije s sosednjimi državami ter zajezitev nekontroliranih pretokov prko slovenskega ozemlja. Diplomirani ekonomist in magister operacijskih raziskovanj je med ostalimi cilji izpostavil še zvišanje prihodkov in racionalizacijo delovanja javnega podjetja.

Vladni NE verskemu zakonu poslanca Guliča
Vlada je zaradi, po njenem mnenju, napačne interpretacije ustavnega načela verske svobode in z njim povezanega 7. člena ustave, ki opredeljuje ločitev cerkve in države, zavrnila predlog zakona o verski svobodi in verskih skupnostih, ki ga je v postopek v začetku februarja vložil poslanec LDS-a Aleš Gulič.

Slovenija, tako vlada, ne uveljavlja izločitve ali stroge ločitve države in verskih skupnosti, pač pa ohranja sistem njunega enakopravnega in enakovrednega sodelovanja.

Guličev zakon je po vladinem mnenju, zaradi predloga ukinitve delnega državnega financiranja socialno-zdravstvenih prispevkov duhovnike in redovnike, izvajanja duhovne oskrbe v zaporih in vojašnicah mednarodno neprimerljiv ter versko restriktiven.