Rednak je v obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo že delal. Foto: BoBo
Rednak je v obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo že delal. Foto: BoBo

Minister za obrambo Janko Veber je po seji zagotovil, da sta s Pernetom dosegla dogovor in da bo delo nadaljeval v vodstvu uprave za zaščito in reševanje.

Veber je ob tem novinarjem zagotovil, da Rednak zelo dobro pozna delo obveščevalno-varnostne službe ministrstva in da je v njej tudi že delal. Rednak bo funkcijo generalnega direktorja nastopil v petek.

Sporazumna odločitev
Na ministrstvu za obrambo so pojasnili, da Rednak izpolnjuje vse formalne pogoje in ima dolgoletne izkušnje na vseh vodilnih mestih v službi, v kateri deluje že več kot dvajset let. Dvakrat je obveščevalno-varnostno službo vodil tudi kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja.

Na vprašanje, zakaj se je odločil za razrešitev direktorja obveščevalno-varnostne službe, je minister Veber zatrdil, da je Perne tudi sam izrazil željo, da se s te funkcije umakne in nadaljuje poklicno pot v upravi za zaščito in reševanje. Poleg tega si Veber z direktorjem obveščevalno-varnostne službe želi "pristen stik" in ocenjuje, da bo to lažje z novim direktorjem kot z dosedanjim.

Perneta je na mesto generalnega direktorja službe imenovala vlada Janeza Janše leta 2012 na predlog takratnega ministra za obrambo Aleša Hojsa. Glede na to, da ga je imenovala za dobo petih let, bi se mu mandat iztekel leta 2017.

Tedenska in mesečna vinjeta za kombije cenejši
Vlada je danes spremenila tudi uredbo o cenah vinjet - ceni tedenske in mesečne vinjete za cestninski razred 2B (vozila do največje dovoljene mase 3,5 t, katerih višina nad prvo osjo presega 1,3 m) se bosta namreč znižali. Tedenska bo cenejša za 10 evrov (30 namesto zdajšnjih 40), mesečna pa za 20 evrov (60 namesto 80 evrov). Cena letne vinjete za cestninski razred 2B pa ostaja nespremenjena, torej 220 €.

Poleg zamenjave na vrhu vojaške obveščevalne službe je vlada razrešila generalno direktorico Direktorata za medije Ženjo Leiler Kos in generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost Gašperja Troho.